Mini Kerst pavlova lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Dit recept is voor 6 personen.
Ik heb al eerder het recept voor lactosevrije pavlova met aardbeien met jullie gedeeld (link van het recept staat onderaan). En nu kwam ik op het idee om mini pavlova's te maken in Kerst sferen. Ik had heerlijke chocolaatjes ontvangen van de webshop lactosevrij-shop.nl. En de rest had ik gekocht bij de action. Ze zijn zo super mooi geworden. Dit is een heel geslaagd toetje voor de aankomende Kerstdagen!
Fructosearm: Vervang de suiker voor gedroogde glucosestroop korrels (bij fructoosje verkrijgbaar) en voeg eventueel wat vanille merg uit een vanillestokje toe. Voor de topping kun je een fructosearm chocolaatje bij fructoosje bestellen.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd2 urenTotale tijd2 uren 10 minuten

 3 eieren
 halve citroen of 1,5 theel citroensap
 175 g suiker
 scheutje natuurazijn
 2 theel maizena
 Voor de vulling:
 250 g slagroom MinusL/ Alpro
 1 zakje klop-fix
 1 zakje vanillesuiker
 1 eetl suiker
 100 g roomkaas MinusL/ Philadelphia lactosevrij/ Arla lactofree
 6 zuurstokjes (Action/Xenos/Supermarkt)
 6 chocolade kransjes Schluckwerder (Action/ Jumbo)
 eventueel kerstsuiker Xenos

1

Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht (oventijd 100-120 minuten).

2

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap mengsel. Maak alles goed schoon met een halve citroen of citroensap op een keukenrolletje, zodat alles goed vetvrij is.

3

Splits de eieren. Doe de eiwitten in een een metalen kom, anders mislukt het. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

4

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Voeg de natuurazijn en de maizena toe. En roer nog even door.

5

Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan is het klaar.

6

Pak de bakplaat en bekleed met bakpapier. Schep het eiwitmengsel op de bakplaat in 6 gelijke rondjes. Zet de mini pavlova's voor ongeveer 100-120 minuten in de oven. Laat vervolgens goed afkoelen.

7

Klop de slagroom stijf met de klopfix de vanillesuiker en de suiker met de mixer. En voeg nu de lactosevrije roomkaas toe en roer alles nog even goed door met een lepel.

8

Schep het slagroommengsel in het midden van de pavlova. Versier met de chocolaatjes en de chocolade kransjes en zuurstokjes. Strooi er eventueel nog wat kerstsuiker (Xenos) overheen.


Pavlova met aardbeien lactosevrij
Kerstchocolade bij lactosevrij-shop.nl

Ingredienten

 3 eieren
 halve citroen of 1,5 theel citroensap
 175 g suiker
 scheutje natuurazijn
 2 theel maizena
 Voor de vulling:
 250 g slagroom MinusL/ Alpro
 1 zakje klop-fix
 1 zakje vanillesuiker
 1 eetl suiker
 100 g roomkaas MinusL/ Philadelphia lactosevrij/ Arla lactofree
 6 zuurstokjes (Action/Xenos/Supermarkt)
 6 chocolade kransjes Schluckwerder (Action/ Jumbo)
 eventueel kerstsuiker Xenos

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht (oventijd 100-120 minuten).

2

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap mengsel. Maak alles goed schoon met een halve citroen of citroensap op een keukenrolletje, zodat alles goed vetvrij is.

3

Splits de eieren. Doe de eiwitten in een een metalen kom, anders mislukt het. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

4

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Voeg de natuurazijn en de maizena toe. En roer nog even door.

5

Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan is het klaar.

6

Pak de bakplaat en bekleed met bakpapier. Schep het eiwitmengsel op de bakplaat in 6 gelijke rondjes. Zet de mini pavlova's voor ongeveer 100-120 minuten in de oven. Laat vervolgens goed afkoelen.

7

Klop de slagroom stijf met de klopfix de vanillesuiker en de suiker met de mixer. En voeg nu de lactosevrije roomkaas toe en roer alles nog even goed door met een lepel.

8

Schep het slagroommengsel in het midden van de pavlova. Versier met de chocolaatjes en de chocolade kransjes en zuurstokjes. Strooi er eventueel nog wat kerstsuiker (Xenos) overheen.

Mini Kerst pavlova lactosevrij