Marmercake met kruidnoten lactosevrij

DoorCorine DekkerMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 plakken.

Deze marmercake ziet er niet alleen fantastisch uit hij is ook zo ontzettend lekker. Voor het heerlijke avondje doet een cake het altijd goed en vooral een marmercake met chocola toch? Iedereen houdt ervan, en je kunt hem zelf heel gemakkelijk maken. Ik vond het leuk om wat kruidnoten toe te voegen, want tja het heerlijke avondje komt steeds dichterbij. Onze zoon is bijna 2 jaar, en de pietjes zijn al langs geweest. Hij was erg verlegen maar vond het wel interessant. Wij vieren pakjesavond bij mijn schoonouders aankomende Zondag. En daar hoort natuurlijk wat lekkers bij.

Ik kon geen kruidnoten meer bestellen bij de Jumbo, dus ben ik even snel naar de Jumbo zelf gereden. Maar daar waren ze ook allemaal op haha. Die zijn zeker in grote aantallen ingekocht dit jaar. Er lagen nog wel glutenvrije kruidnoten van Consenza, wel 3 dubbel zo duur maar beter iets dan niets he. En ze smaakten heerlijk. Ik had zoveel recepten om te maken, dat ik geen zin had om ook nog eens kruidnoten te bakken.

Meng uiteindelijk alles door elkaar met een mes, ik had te fanatiek gemengd waardoor je het donkere mengsel meer ziet dan het lichte mengsel haha. Je hoeft niet te lang te roeren dus om deze marmercake te maken.

marmercake

Tijden1 Aantal
Voorbereidingstijd15 minutenKook tijd1 uur 10 minutenTotale tijd1 uur 25 minuten

 250 g zelfrijzend bakmeel
 250 g plantaardige boter Wajang, plantenmargarine AH of Flora
 250 g suiker
 scheutje lactosearme (Minusl, Arla lactofree) of plantaardige melk
 4 eieren
 1 flinke eetl cacaopoeder
 100 g kruidnoten +10 extra voor bovenkant (Jumbo, Bolletje, AH, Consenza)
 handje amandelschaafsel
 snufje zout
 olie of bakspray om in te vetten

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 65-70 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

marmercake

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

marmercake

5

Voeg het scheutje lactosearme of plantaardige melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu het zelfrijzende bakmeel beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

marmercake

7

Breek de kruidnoten eventueel door de helft, ik had de kruidnoten van Consenza gebruikt deze zijn wat groter en zachter dan de normale kruidnoten. Je kunt de kruidnoten ook in een zakje doen en er even met een deegroller op slaan zodat ze wat fijner worden als het breken niet makkelijk gaat maar je kunt ze ook heel laten.

8

Doe de helft van het beslag in een andere kom en meng met de cacaopoeder en roer de kruidnoten erdoorheen.

marmercake

9

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in.

10

Schep de helft van het lichte mengsel in het cakeblik en strijk uit. Voeg nu het cacaobeslag toe en schep nu het laatste lichte mengsel erop.

11

Meng nu alles met een mes door elkaar. Meng niet te lang. En strooi er de amandelschaafsel overheen en leg er de overgebleven kruidnoten op. Duw ze een beetje in het beslag.

12

Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 65-70 minuten gaar.

13

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de vanillecake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten.

marmercake

14

15

Ingredienten

 250 g zelfrijzend bakmeel
 250 g plantaardige boter Wajang, plantenmargarine AH of Flora
 250 g suiker
 scheutje lactosearme (Minusl, Arla lactofree) of plantaardige melk
 4 eieren
 1 flinke eetl cacaopoeder
 100 g kruidnoten +10 extra voor bovenkant (Jumbo, Bolletje, AH, Consenza)
 handje amandelschaafsel
 snufje zout
 olie of bakspray om in te vetten

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 65-70 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

marmercake

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

marmercake

5

Voeg het scheutje lactosearme of plantaardige melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu het zelfrijzende bakmeel beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

marmercake

7

Breek de kruidnoten eventueel door de helft, ik had de kruidnoten van Consenza gebruikt deze zijn wat groter en zachter dan de normale kruidnoten. Je kunt de kruidnoten ook in een zakje doen en er even met een deegroller op slaan zodat ze wat fijner worden als het breken niet makkelijk gaat maar je kunt ze ook heel laten.

8

Doe de helft van het beslag in een andere kom en meng met de cacaopoeder en roer de kruidnoten erdoorheen.

marmercake

9

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in.

10

Schep de helft van het lichte mengsel in het cakeblik en strijk uit. Voeg nu het cacaobeslag toe en schep nu het laatste lichte mengsel erop.

11

Meng nu alles met een mes door elkaar. Meng niet te lang. En strooi er de amandelschaafsel overheen en leg er de overgebleven kruidnoten op. Duw ze een beetje in het beslag.

12

Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 65-70 minuten gaar.

13

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de vanillecake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten.

marmercake

14

15

Marmercake met kruidnoten lactosevrij