Recepten

smeuïgeSmeuïge guacemole lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 2-4 personen. Deze smeuïge guacemole kun je overal bij serveren maar bij nacho's is het onze favoriet. Het is een heel makkelijk recept om te maken. Heb je een avocado ook weleens gebruikt in één van je recepten die je gemaakt hebt? Daar zitten wel een paar ogen en naalden aan. Je moet zeker weten dat de avocado goed rijp is. En hoe zie je dat? Druk met je handen bij het steeltje van de avocado iets in. Voelt het daar zacht aan en veert het mee dan is hij rijp. Snij hem 2 keer door de helft en haal de schil er voorzichtig af met je handen of met een mesje. Er zit middenin een grote pit. Die kun je er vervolgens uithalen. Ik heb helaas nog geen lactosevrije kant en klare guacemole kunnen vinden. Dus je moet toch echt zelf aan de slag. Maar dat is met dit recept niet moeilijk meer. *Fructosearm: Laat het teentje knoflook weg en kijk met de hoeveelheid kruiden.
ItaliaanseItaliaanse salade lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Deze heerlijke simpele Italiaanse salade kreeg ik van Rebecca. Hij is erg lekker, en ideaal voor bij de bbq of gourmet. Maar ook lekker bij aardappeltjes en een stukje vis of vlees. En hij is ook nog eens super gezond. Deze gaan we zeker vaker maken, ik ben fan. En hij is ook volledig lactosevrij, dus wij met een lactose-intolerantie kunnen er onbezorgd van genieten. Je kunt de Italiaanse kruiden uit een potje gebruiken maar voor de afwisseling kan je ook verse koriander of peterselie gebruiken. *Fructosearm: Let op de hoeveelheid tomaat en de kruiden.
couscousCouscous met zalm lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 3-4 personen. Heerlijke couscous met gerookte zalm. Dit moet je echt eens proberen. Ik was een beetje aan het experimenteren en daar is dit verrukkelijke recept uitgekomen. Ik had eerder deze Marokkaanse couscous van Lassie nog nooit op. Maar hier staat het nu nog weleens op tafel, met heerlijke gerookte zalm. Je kunt natuurlijk ook gewone couscous gebruiken en het zelf naar smaak kruiden. Maar dit is net zo makkelijk. *Fructosearm: Gebruik gewone couscous en kruid het licht met peper, zout. Kijk voor jezelf of je het bouillonblokje verdragen kan. Vervang de ui door het groen van een lente-ui. Gebruik een groene paprika. Let op de hoeveelheid champignons gebruik ze anders uit een pot.
paaseiPaasei van worstenbroodjes lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 10-11 ronde worstenbroodjes. Hoe gaaf is dit Paasei van worstenbroodjes! En hij is ook nog eens mega lekker, hier verbaas jij je gasten wel mee hoor. Het is wel even een karweitje. Neem er dus wel je tijd voor. En tussen de rijstijden door kun je nog wat anders doen. Fructosearm: Gebruik speltbloem als je ook gevoelig bent voor tarwe. Beschuit vervangen door glutenvrije paneermeel. Vervang de basterdsuiker door dextrose of glucosekorrels (fructoosje.nl). Kijk uit met de gehaktkruiden, zelf heb ik zout, snuf peper, paprikapoeder en nootmuskaat toegevoegd.
bananenBananen milkshake lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor één lactosevrije bananen milkshake. Wil je een ijskoude milkshake? Snij een rijpe banaan in stukjes en doe in een zakje. En vries deze vervolgens in. Zodra je de milkshake wilt gaan maken haal je ze uit de vriezer. Maar je kunt ook gewoon een banaan vanaf de fruitschaal gebruiken als je geen banaan hebt ingevroren. Als ik heel veel rijpe bananen tegelijk heb en ze niet allemaal op krijg, vries ik ze in. Zo heb ik altijd bevroren bananen in de vriezer liggen. Ideaal toch? Ik voeg meestal een schepje suiker toe maar je kunt ook een scheutje honing toevoegen. Legt er net aan in welke je mood bent? Zin in zoet dan gebruik je suiker? Wil je op een gezondere toer dan gebruik je honing. Ik gebruik tegenwoordig altijd de lactosearme melk van Campina uit de koeling of de houdbare. Ik vind deze het meest op de 'normale' melk lijken. Maar kun je geen sporen verdragen? Gebruik dan plantaardige melk, keuze genoeg. Hieronder staat een bericht met alle lactosearme en lactosevrije soorten melk. *Fructosearm: Kijk voor jezelf hoeveel banaan je kunt verdragen. En vervang de honing door rijst-of speltstroop of hou je van zoet? Vervang de suiker dan door druivensuiker (dextrose van Zonnatura).
paasPaas Banketstaaf lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer 8 stukken. Met de kerstdagen hebben we al de banketletter met jullie gedeeld. Maar nu rond de Paasdagen zie je ze ook allemaal weer. Nu heb ik er een "Paas" tintje aangegeven. Helaas bevatten ze in de supermarkt altijd roomboter, helaas een 'no go' met een lactose-intolerantie. Dus je moet echt zelf aan de slag, en daar help ik je bij. Want wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf te maken? Het amandelspijs van Dr. Oetker heb ik nu gebruikt (kan sporen van melk bevatten). Je kunt ook het recept van de volledig lactosevrije amandelspijs zelf maken als je die van Dr. Oetker niet verdragen kan. De link van het recept staat hier onderaan. En gebruik bladerdeeg uit de diepvries Jumbomerk of AH (GEEN ROOMBOTER). En plak deze aan elkaar. Ik heb nu een grote banketstaaf gemaakt, dus heb nu ook het hele pak bladerdeeg gebruikt. Heerlijk makkelijk recept. *Fructosearm: Helaas is dit niet recept niet fructosevrij want amandelspijs bevat veel fructose.
wortelcakeWortelcake lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 10 plakken wortelcake. Ik ging samen met mijn moeder even bij ons in het dorp langs de dijk kijken wat er voor lekkere groente en fruit aan de straat stond. We hadden eigenlijk aardappels nodig want die zijn daar zo lekker. En toen lagen er ook deze bospeen. Ik zeg tegen ma die neem ik mee en zie wel wat ik ermee ga doen. Nu heb ik er een heerlijke wortelcake mee gebakken. Hij is zo lekker smeuïg. Als je meer van zoet houd voeg dan 100 gram basterdsuiker toe. *Fructosearm: Vervang de honing door rijststroop en speltstroop, laat de basterdsuiker weg en vervang eventueel door druivensuiker. Vervang de bloem door speltbloem als je ook gevoelig bent voor tarwe. En let op de hoeveelheid kruiden.
taco'sTaco’s met gehakt lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 3-4 personen. Ik heb altijd genoeg in huis maar plan nooit echt van te voren wat we gaan eten. En zo ontstaan er nog weleens hele verrassende recepten. Zoals deze taco's met gehakt. Deze moet je echt eens proberen. En zo zal je zien dat het helemaal niet moeilijk is om zonder pakjes en zakjes te koken. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de groente. Maar wij vinden deze combinatie het lekkerst. En voeg naar smaak de kruiden toe. Serveer er chilisaus, rucola en zelf geraspte kaas (belegen tot oud) of Kees kaas geraspt of Parrano geraspt toe. Kijk voor jezelf wat je verdragen kan. Onderaan dit recept staat een link over "kaas eten met een lactose-intolerantie". Fructosearm: Gebruik een groene paprika, en het groen van de lente ui. Let op met de kruiden kijk zelf hoeveel je hebben kan. Vervang de ketjap manis door sojasaus.
rucolaRucola stamppot lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Wij zijn dol op stamppotten zoals je onderhand wel zult weten. Deze rucola stamppot is ontstaan omdat ik een veel te grote bak rucola had gekocht. En ik vond het zonde om het allemaal weg te gooien. En op instagram zag ik een leuke actie van Cèlavita. Je kon een verpakking Oma's kruimige of vastkokende aardappels kopen bij een Jumbo of Albert Heijn en dan kon je je aankoop bedrag terug gestort krijgen. En dat heb ik gedaan en het bedrag is ook al terug gestort op mijn rekening. Zo'n leuke actie. Ik ga de aardappels ook zeker vaker kopen want ten eerste ze zijn al geschild en ten tweede ze zijn al voorgekookt dus je hoeft ze nog maar 14 minuten te koken. Ideaal! Ik had eerst alleen hamblokjes gebruikt maar ik heb er toch nog spekjes aan toegevoegd want dat hoort nou eenmaal in een stamppot vinden wij. Vind jij dat ook? Je kunt de ham ook vervangen door chorizoworst als je een keer wat anders wilt. *Fructosearm: Let op de hoeveelheid kruiden
1 2 3 19