Lactosevrije recepten

Crème brûlée met bruine suiker lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 8 personen. Deze crème brûlée zie je vaak in restaurants. Wij zijn er dol op. Dus dat werd hoog tijd om eens een lekker recept met jullie te delen. Je moet wel een kleine gasbrander in huis hebben. Ik pak hem altijd even uit mijn vaders schuur haha. Ideaal ding, want ik had er laatst één gekocht. Maar dat duurde zolang totdat de suiker gebrand was. Dat branden is een apart werkje. Je moet het een paar keer hebben gedaan voordat je het onder de knie hebt. Kijk goed uit dat de suiker niet verbrand. Meestal wanneer ik dit toetje maak, maak ik het ook voor mijn broertje en schoonzus en dan laat ik het mijn schoonzusje doen. Die is er heel goed in. Je kunt het recept ook makkelijk halveren. Maar als ik crème brûlée maak, maak ik altijd gelijk voor een aantal mensen en het komt altijd op.
Groene pesto, penne en broccoli lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Pasta met groene vegan (dus ook lactosevrije) pesto doet het altijd goed. Mijn schoonzusje had dit heerlijke recept voor penne met pesto, dus deze heb ik mooi eens gemaakt toen mijn man niet thuis at. Want hij houdt hier nooit zo van terwijl ik de combinatie van (lactosevrije) room en pesto zo ontzettend lekker vind. De broccoli en de rode peper had ik nog liggen en deze heb ik nog extra toegevoegd. Ik gebruikte voor het eerst de haver fraîche van het AH eigenmerk. En ik vond hem heerlijk. Je kunt de ook de Oatly haver cuisine fraîche gebruiken. Een heerlijke vervanger voor de normale crème fraîche. De groene pesto kan je natuurlijk zelf maken, recept hiervan vind je onderaan dit recept. Maar je kunt hem ook kopen in de supermarkt. Zie bij de ingrediëntenlijst welke allemaal lactosevrij zijn. *Fructosearm: Maak je groene pesto zelf zonder knoflook.
Twix taart lactosevrij en veganDoor Corine DekkerDit recept is voor 12 stukken twix taart. Eindelijk maakte ik deze verrukkelijke twix taart en natuurlijk is hij lactosevrij en ook vegan. Ik gebruikte de gecondenseerde kokosmelk van Nature's charm (hieronder vind je de link waar je deze kan kopen). Ik bestelde ze online bij de Albert Heijn, maar je kunt deze ook bij de Jumbo of Toko kopen. Er zit een hele lichte kokossmaak aan maar je proeft het amper terug vinden wij. De vegan rijstmelkchocolade van Maitre Mathis bestelde ik ook bij de Albert Heijn. Deze tip om zelf een twix taart te maken heb ik al vaak ontvangen en nu werd het eens tijd om zelf aan de slag te gaan. En hij is zo ontzettend goed gelukt, we hebben er twee dagen van gesmuld met vrienden. Heerlijk met een bolletje lactosevrij ijs erbij als toetje. Maar hij smaakt ook heerlijk met een bakje koffie of thee.
Rabarber compote met aardbeien lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen maar je kunt het heel gemakkelijk halveren. Rabarber, ik hou van de fris zure smaak ervan. En gecombineerd met aardbeien is het helemaal geweldig. Ik maakte eerder ook al een rabarbercrumble, deze kan je vinden via de link die ik onderaan geplaatst heb. Ook de moeite waard om te proberen hoor. Maar nu kwam ik op het idee om eens een ouderwetse compote te maken van de rabarber en aardbeien. Mmm, ik heb heerlijk door de lactosevrije yoghurt gemengd, wat een klein feestje was dat zeg! Dat kun je heel gemakkelijk als toetje serveren en dan beloof ik je dat het zeker goed in de smaak gaat vallen. Als ze tenminste van rabarber houden, want niet iedereen is er gek op. Vroeger had bijna iedereen wel rabarber in de tuin staan, het is ook heel gemakkelijk om te telen. Ik kan het ook dus dan moet het jullie ook lukken. En het leuke is, het groeit knetter hard weer aan. Daar sta ik iedere keer weer versteld van. Zodra de onderkant van de stelen wat roder kleuren kun je ze eraf trekken. Het blad kan eraf en de dan de steeltjes even goed wassen en schillen. In de supermarkt zijn ze ook volop te koop net zoals de aardbeien. En wat denk je die hebben wij ook eigen tuin. Hoe leuk is dat. *Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij.
Köfta in tomatensaus met rijst lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 3-4 personen. Mmm, heerlijke köfta in tomatensaus gerserveerd met rijst. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, jij wel? Dus ik was ook ontzettend benieuwd naar het recept die ik van Rebecca kreeg. En zij had de tip weer van een collega ontvangen. Het zijn gekruide gehaktballetjes in tomensaus. Je gebruikt 2 soorten Italiaanse kruiden van Euroma en je hebt een heerlijke Köfta. Het is echt ontzettend lekker, dit komt hier zeker vaker op tafel. En het is ook nog eens heel makkelijk om te maken. We hadden ook nog een beetje aan mijn ouders gegeven en die vonden het ook heerlijk! Altijd weer leuk als je iets nieuws probeert en het goed wordt ontvangen hè. De Italiaanse gehaktkruiden zitten door de gehaktballetjes. Deze kruiden heb ik al eerder gebruikt in het recept voor Italiaanse gehaktballetjes. En dit is een hele lekkere Italiaanse kruidenmelange met salie, basilicum en tomaat. En het maakt dit recept helemaal af. Zoek je nog een lekker hoofdgerecht? Dan moet je dit recept zeker eens proberen.
Bitterkoekjespudding in een mooie vorm lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor ongeveer 8 personen. Dit recept kreeg ik van een vriendin, en ik dacht al wel dat we deze bitterkoekjespudding heel lekker gingen vinden. Hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken. En je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig. Hoe makkelijk is dat? De bitterkoekjes gemengd met de lactosevrije room is een geweldige combinatie en door de gelatine krijg je er een hele stevige pudding door. Deze gaan wij zeker vaker maken! Alle bitterkoekjes zijn lactosevrij maar ze kunnen wel melk bevatten (zover ik weet, check altijd even de verpakking voor de zekerheid). En gebruik de melk en slagroom die jij verdragen kan. Een leuke variatietip schenk er op het laatst nog een scheutje sterke drank doorheen zoals Likeur 43 of likeur 43 orchata (bevat melkeiwit) of likeur 43 Horchata (vegan). Ik heb de puddingvorm voor deze bitterkoekjespudding van Tupperware gebruikt. En daar zie je ook een mooi hartje in zitten, dat maakt de pudding nog mooi ook! Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken.
Pangranola met kokos & cacao lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor een grote weckpot vol pangranola, ik heb er ruim een week van kunnen genieten. Eerder deelde ik al een recept voor granola uit de oven, zie de link hier onderaan. Nu hebben we weer een nieuw recept voor granola maar dan uit de koekenpan. Daarom noem ik het ook pangranola. En ik voeg heerlijke ingrediënten toe zoals kokosrasp en cacaopoeder. Nu heb je nog sneller een lading zelfgemaakte granola klaar gemaakt. En het is natuurlijk weer heel simpel. Ik heb deze keer voor heerlijke noten en zaden gekozen. En lekker wat cacao poeder, kokosrasp en een flinke snuf kaneel. Meestal kan ik er ruim een week van eten, zo lekker om een flinke voorraad te hebben. En het is zo ontzettend lekker! Je kunt natuurlijk zelf weer eindeloos variëren met de ingrediënten, gebruik wat jij lekker vind. Maar zo vind ik hem het lekkerst. Gebruik heerlijke lactosearme kwark of yoghurt of plantaardige yoghurt of kwark. Tegenwoordig zijn er steeds meer varianten te koop in de supermarkt wat super fijn is. Zo kun je daar ook eens wat meer mee variëren. *Fructoserarm: Let op de hoeveelheid amandelen, pinda's en vervang de honing door rijststroop.
Brownies Dr. Oetker met oreo’s lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 6 grote brownies. Brownie, wie is er niet gek op? En dan ook nog eens gecombineerd met oreo's. Dit kun jij toch ook niet weerstaan? Je kunt de brownie eten bij een lekkere bak koffie of thee. Maar het smaakt ook heerlijk als toetje kan ik je vertellen. Yummie! Ik heb de mix van Dr. Oetker (kan melk bevatten) gebruikt, zie onderaan waar je deze kan kopen. Deze tip heb ik lang geleden gekregen van een volger, maar ik kon nergens meer vinden van wie. Dus als je het recept herkent, laat het me even weten please! Deze mix is erg lekker en het is helemaal niet moeilijk om te maken, iedereen kan dit. En de bovenkant was mooi glanzend, hij is iets ingezakt en de binnenkant was nog licht vochtig net zoals er op het pak beschreven stond hoe die moest zijn! Maar dan met oreo's! Geweldig toch? Ik heb deze keer de plantaardige boter van Flora gebruikt. Deze is in veel supermarkten te koop. Ik ben erg enthousiast, het is een hele goede vervanger voor roomboter. Vol en romig. Gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten van natuurlijke oorsprong. En hij maakt deze brownie helemaal af. *Fructosearm: Dit recept is niet fructosevrij.
Romige kippensoep met bleekselderij lactosevrijDoor Corine DekkerDit recept is voor 4 personen. Deze romige kippensoep is volledig lactosevrij. Ik hoor je denken; hoe doe je dat dan? Nee ik gebruik geen vervangers, ik maak een roux van bloem en boter. En als je dan scheutje voor scheutje de bouillon toevoegt krijg je een heerlijke romige soep. En het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat is het zeer zeker niet. Het is zo gepiept. Voeg verse groentes toe en fruit deze lekker even een paar minuten aan in de kookpan en maak dan de roux en voeg het water erbij. Easy peasy! Weet je wat ik bedoel met een pot kippenbouillon? Dat zijn die potten waarbij je nog 3 keer de pot moet vullen om een simpel kippensoepje te maken. Ik plaats een linkje onderaan met welke ik gebruikt heb. En natuurlijk vind je hier ook het makkelijke recept voor de kippensoep. Maar bij dit recept heb ik het anders aangepakt. Ik probeer bijna elke week wel een lekker soepje te maken, wij vinden het lekker op Vrijdag zodat we het weekend ook nog vaak een kommetje soep kunnen eten tijdens de lunch. Ik kan je vertelde deze haalde de Zaterdag niet eens. Hij was in één keer op gegaan. En dat betekend wel wat hè, hij viel hier goed in de smaak dus dat is altijd leuk hè. Als ik hier thuis goedkeuring krijg dan kan ik hem ook met jullie delen. *Fructosearm: Kijk voor jezelf of je de bouillon verdragen kan, gebruik het groen van de lente-ui. Als je ook geen tarwe kan verdragen voeg dan bijvoorbeeld mihoen of glutenvrije spaghetti toe i.p.v. de vermicelli.
1 2 3 36

Hier vind je allemaal lactosevrije recepten voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes zoals koekjes en gebak, voorgerechten, avondeten en toetjes. De keuze is reuze! En je zult zien vooral in het begin van je lactose-intolerantie heb je echt een steuntje in de rug nodig. Zodra je eenmaal weet wat je wel en niet kunt verdragen gaat het je steeds makkelijker af.

Het is helemaal niet moeilijk om zelf te koken met een lactose-intolerantie. Maar je moet net even weten welke ingrediënten je moet gebruiken die lactosevrij zijn. En daar help ik je mee, want alles staat netjes aan gegeven in mijn recepten. Ik krijg ook regelmatig lactosevrije recepten van bezoekers op gestuurd en deze deel ik dan ook graag met jullie. Zodat jullie ook weer nieuwe inspiratie krijgen om zelf de keuken in te duiken.

Vaak met wat kleine aanpassingen is een gerecht al lactosevrij. Je kunt het ook altijd nog naar eigen ingevingen aanpassen, dat vermeld ik er ook vaak bij. Want sommige mensen kunnen geen sporen van lactose verdragen. En ik gebruik zelf vaak wel lactosearme melk maar dan kun je natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken.

Als je een recept gemaakt hebt mag je me natuurlijk altijd noemen op social media. Dat vinden we alleen maar leuk!