Kaas eten met een lactose-intolerantie

Ik wil al zolang een berichtje over kaas schrijven maar iedere keer kwam het er niet van. Omdat ik het best een moeilijk onderwerp vind. Iedereen ervaart het weer anders. Probeer dus altijd eerst een klein stukje uit. Welke soorten kaas ik kan verdragen is voor mij dus ook de grootste obstakel geweest. Ik ga hieronder alles stap voor stap beschrijven zoals ik het in al die jaren geleerd heb.


Kaas:
Het volledig uitsluiten van lactose in kaas kun je nooit volledig garanderen. Er kunnen nog sporen aanwezig zijn. Er zijn echter wel de volgende richtlijnen:
Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen/verzuurd.

Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Er blijft dus een nihil meetwaarde achter in de kaas. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t/m oude kazen zijn zeker lactose vrij.
Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde. (Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.)

Halfharde kazen (witschimmel, roodbacterie en blauwader) worden eigenlijk op de zelfde manier bereid als de Hollandse kazen. Hier zal de meetwaarde minimaal zijn (0,3% tot 1,5%) en dus relatief veilig om te eten bij een lactose intolerantie. Maar dus niet bij een ernstige lactose intolerantie. Denk aan Roquefort, Feta, St. Albray, Brie, Camembert, Zachte geitenkaas etc. Kijk ook altijd of de suikers en koolhydraten op 0 staan. Je zal dus zelf een stukje moeten uitproberen welke kaas je wel of niet kan verdragen dat is bij iedereen weer anders.

Echter bij de zachte (wei)kazen zoals Ricotta, Hüttenkäse, Mozzarella etc. stopt deze verzuring van de kazen tijdens het productieproces en wordt vaak nog een chemische verzuring toegepast. Deze kazen bevatten vaak tot 3% lactose. Dus kijk uit met verse kazen!
Voor mensen met een lactose-intolerantie zou het dus mogelijk kunnen zijn om Hollandse en buitenlandse harde en halfharde kazen te nuttigen.
Voor mensen met een ernstige lactose intolerantie reageert men meestal op iedere kaas anders en zou men eerst een klein stukje kunnen uitproberen van de harde kazen. En als je dat niet verdragen kan kun je hieronder lezen waar je plantaardige kaas kan bestellen en kopen.
(Bron www.keesheuske.nl)


Bij kaas de suikers en koolhydraten op 0:
Bij alle kaas moeten de suikers en koolhydraten allebei altijd op 0 staan en dan zou je ze moeten kunnen eten, zie verpakking. Zie hieronder een voorbeeld op de afbeelding. Deze regel geld alleen voor kazen bij de rest van de producten gaat dit niet op.

Voedingswaarden:

per 100 gram:
Energie1535 / 370 kJ/kcal
Vetten30.0 g
Verzadigde Vetzuren18.3 g
Koolhydraten0.0 g
Waarvan Suikers0.0 g
Eiwitten25.0 g
Zout2.00 g

Welke kazen kun je verdragen?: Probeer wat je hebben kan, de één kan sommige soorten kazen wel verdragen en de ander weer niet.
– Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas)
Van Goudse kaas zijn de kant en klare plakken kaas en blokjes kaas vaak ook lactosevrij (kijk altijd op de verpakking of de suikers en koolhydraten op 0 staan)
– Extra gerijpt Kees kaas stuk, plakken en zakjes geraspte kaas
– Stukje Parmezaanse kaas (0,15 lactose op 100 gram)
– Geraspte Parmezaanse kaas Parrano in een zakje (meer dan 0,15 gram lactose op 100 gram)
– Alle Old Amsterdam kaas stuk, plakken & blokjes

Wat hierboven beschreven staat moet je kunnen hebben, alleen jammer genoeg werkt het voor iedereen weer anders. Probeer het uit, stukje voor stukje.


Extra weetjes:
– Zakjes geraspte kaas ziijn NIET lactosevrij alleen die van Kees Kaas wel. Daar ben ik ook lang mee de fout in gegaan, dus rasp het zelf of koop de zakjes geraspte kaas van Kees. Zelf gebruik ik de zakjes geraspte kaas en kaassnippers Parmezaanse kaas van Parrano ook vaak. Kijk voor jezelf of je deze hebben kan.


MinusL Goudse plakken:
Bevat minder dan 0.10 gram lactose op 100 gram. Verkrijgbaar in grote Jumbo filialen of online te bestellen via jumbo.nl en op ah.nl. En verkrijgbaar op:

www.thefreefromshop.nl (bekijk de webshop voor nog meer soorten lactosearme en lactosevrije kaas)
www.lactosevrijwinkelen.nl (bekijk de webshop voor nog meer soorten lactosearme en lactosevrije kaas)

Dilea kaas:
Deze is volledig lactosevrij en volop verkrijgbaar in België. Hier in NL kun je hem online bestellen bij www.thefreefromshop.nl.


Wilmersburger Kaas:
Veganistische Wilmersburger GEHEEL lactosevrij. Waar te koop bij jou in de buurt? Zie op http://www.wilmersburger.de/nl.
– Plakjes classic Wilmersburger verkrijgbaar bij Jumbo, natuurwinkels, winkels die veganistische producten verkopen en webshops die veganistische producten verkopen
– Kaas met kruiden Wilmersburger (niet overal verkrijgbaar)
– Geraspte pizza topping Wilmersburger verkrijgbaar bij Jumbo, natuurwinkels, winkels die veganistische producten verkopen en webshops die veganistische producten verkopen
Dit is plantaardige kaas, geheel zonder lactose. Bij de Jumbo kan ik hem hier alleen online bestellen, en in onze biologische winkel hier in de buurt was het niet te vinden. Ik eet deze graag als vervanging, nergens last van. Op de website zelf staan nog tips welke kaas het beste te smelten is. En kijk nog naar meer producten die ze aanbieden, wij hebben de tortellinie al geprobeerd. Die is gevuld met kaas en erg lekker. En de ravioli ligt nog in de voorraadkast. Jammer genoeg zijn nog lang niet alle producten verkrijgbaar in Nederland. Via hun site kun je ook een paar webwinkels vinden in Nederland waar ze de kaas verkopen en die je kunt bestellen.


Violife Kaas:
Veganistische kaas GEHEEL lactosevrij. Sinds kort te koop bij Albert Heijn. 
– plakjes kaas Violife
– roomkaas Violife
– feta (Greek white)
– mozzarella geraspt


Plantaardige Kaas: Op de onderstaande webshops staan meer soorten van plantaardige kaas. Kijk snel rond zou ik zeggen.


Veganistische webshops: Sinds ik in de biologische winkel ben geweest, was me opgevallen dat als je naar melk vrije producten zoekt. Je best vaak uitkomt op veganistische producten. Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Ze eten veel plantaardige producten. Dus daar kun je ook op letten, je hebt ook verschillende webshops hiervoor.
Hieronder een paar links.
www.veggie4u.nl
www.veganmission.nl
www.veggiedeli.nl
– www.vmarktutrecht.nl


Strooikaas:
– strooikaas Geska verkrijgbaar bij alle supermarkten
– Parrano verkrijgbaar bij alle supermarkten
– strooikaas grozette verkrijgbaar bij Albert Heijn
– Italiaanse strooikaas verkrijgbaar bij de Aldi


Roomkaas:
– roomkaas MinusL 0,10 gram lactose per 100 gram verkrijgbaar bij de Jumbo en online
– roomkaas Arla minder dan 0,01 gram lactose per 100 gram verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn 
– roomkaas Violife volledig lactosevrij en sinds kort verkrijgbaar bij de Albert Heijn.


Crème fraiche:
– MinusL crème fraiche verkrijgbaar bij Jumbo en online en bij de thefreefromshop.nl
– Arla crème fraiche verkrijgbaar bij AH en Jumbo


Brie:
– brie uit de supermarkt met suikers en koolhydraten op 0
– brie Dilea verkrijgbaar op www.thefreefromshop.nl


Smeerkaas:
– smeerkaas MinusL (verkrijgbaar op www.thefreefromshop.nl en (www.lactosevrijwinkelen.nl)
– smeerkaas Eru prestige extra gerijpt
– smeerkaas Eru Maasdammer 


Mozzarella:
– mozzarella Galbani (lactosegehalte minder dan 0.01 gram lactose op 100 gram en verkrijgbaar bij de Albert Heijn in grotere filialen en online)
– mozzarella Minusl (verkrijgbaar op www.thefreefromshop.nl
en (www.lactosevrijwinkelen.nl)


Cottage kaas (hüttenkäse:
– cottage cheese er is lactase aan toegevoegd, verkrijgbaar op ekoplaza.nl


Kaasfondue:
 – Fondü orginal Emmi lactose minder dan 0,01g/100g verkrijgbaar bij alle supermarkten


Babybel:
– babybel rood minder dan 0.1 gram lactose op 100 gram.
Ik kan er 1 verdragen. Heerlijk als extraatje voor in je broodtrommel.


Feta:
– feta Dodoni (suikers en koolhydraten staan op 0).


Rookkaas:
– rookkaas Jumbomerk (doorzichtige verpakking, suikers en koolhydraten op 0)

Mijn Conclusie: Ik eet alle kazen die hierboven staan vermeld het meest eet ik extra belegen tot oude plakken kaas en oude kaas aan een stuk. Wilmersburger en Violife vind ik ook een heerlijke kaas, vooral op een tosti is het echt genieten.

In het begin meed ik het kaas schap volledig. En kocht ik altijd de kaas van MinusL. Nu eet ik regelmatig andere soorten kaas. En ik kom er steeds weer meer achter hoeveel kaassoorten lactosevrij zijn. Daarom pas ik dit bericht ook nog weleens aan.