Speltbroodjes zonder te rijzen lactosevrij

DoorCorine DekkerMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 10 speltbroodjes.

Wauw, wat zien deze speltbroodjes er lekker uit hè? Ze zijn ook heel erg lekker, ik heb ze belegd met jam en een plakje oude kaas van Kees. Ik heb op de foto een schaaltje lactosevrije crème fraîche en jam op de foto staan. De crème fraîche had ik nog over dus vond het leuk om deze erbij te zetten en de jam had ik gebruikt voor het beleg. We gingen vorige week naar de Efteling en ik kwam erachter dat mijn brood uit de vriezer op was. Ik bak het altijd graag zelf, dat bevalt het beste. Ik gebruik altijd speltbloem.

Dus besloot ik even te googlen naar een snel recept voor broodjes zonder te rijzen, en toen kwam ik op de snelle volkorenbroodjes uit bij 24kitchen. Dus deze heb ik aangepast naar lactosevrij en heb er wat kleine aanpassingen op aan gebracht. En als kers op de taart heb ik ze versierd met zaden en pittenmix. Dat is lekker en dat ziet er oook nog eens leuk uit. Deze speltbroodjes komen hier zeker vaker op tafel. De broodjes die je over hebt kun je ook gemakkelijk in vriezen.

speltbroodjes

Tijden1 Aantal
Voorbereidingstijd15 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd35 minuten

 450 g speltbloem
 1 theel zout
 2 theel bakpoeder
 150 ml crème fraîche (MinusL, Arla lactofree, haver fraîche AH, haver fraīche Oalty)
 150 ml lauwwarm water
 1 ei
 zaden en pittenmix

1

Verwarm de oven voor op hetelucht 200 hetelucht (oventijd 20 minuten).

2

Meng in een kom de bloem met het zout en het bakpoeder.

3

Voeg de lactosevrije crème fraîche en het water toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

4

Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er ovale bollen van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

5

Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de bollen ermee met een kwastje. Snijd de bollen aan de bovenkant met een mes kruislings in. En strooi er wat zaden en pittenmix overheen. Bak de speltbroodjes in ongeveer 20 minuten gaar.

6

Laat de speltbroodjes op een rooster afkoelen.

speltbroodjes

7

speltbroodjes

8

speltbroodjes


Snelle volkorenbroodjes - 24 kitchen

Ingredienten

 450 g speltbloem
 1 theel zout
 2 theel bakpoeder
 150 ml crème fraîche (MinusL, Arla lactofree, haver fraîche AH, haver fraīche Oalty)
 150 ml lauwwarm water
 1 ei
 zaden en pittenmix

Stappen

1

Verwarm de oven voor op hetelucht 200 hetelucht (oventijd 20 minuten).

2

Meng in een kom de bloem met het zout en het bakpoeder.

3

Voeg de lactosevrije crème fraîche en het water toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.

4

Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er ovale bollen van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

5

Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de bollen ermee met een kwastje. Snijd de bollen aan de bovenkant met een mes kruislings in. En strooi er wat zaden en pittenmix overheen. Bak de speltbroodjes in ongeveer 20 minuten gaar.

6

Laat de speltbroodjes op een rooster afkoelen.

speltbroodjes

7

speltbroodjes

8

speltbroodjes

Speltbroodjes zonder te rijzen lactosevrij