Eetdagboek week 50 – Lactosevrijeten

Er staat weer een nieuw lactosevrij eetdagboek voor jullie klaar. In dit lactosevrije eetdagboek vind je weer nieuwe inspiratie om lactosevrij te koken. Zo kun je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat je in een kleine handomdraai wat lekkers op tafel kunt toveren. Wij aten deze week heerlijke gekruide aardappel wedges, boerenkoolsoep en ik deed samen met mijn schoonzusje mee aan een online kookworkshop van Aviko. Oja, en we waren Zaterdag precies 10 jaar samen, en ik vond het wel leuk om dat te vieren met een 3 gangen menu, stelde niet veel voor. Maar heel lekker was het wel.

Maandag 07-12-20:
Ik heb van Green Gypsy spices weer 4 potjes nieuwe kruiden ontvangen. En wauw wat ben ik daar blij mee zeg. Ik heb ook een leuk filmpje voor ze gemaakt, die zul je binnenkort wel een keer voorbij zien komen op mijn social media. Ik was ontzettend benieuwd naar deze Potatoes 4 Pimps. Er zat een flyer bij met een lekker recept voor de wedges (partjes) met deze kruiden. Ik had ze gebakken in de airfryer, een aanrader! Jammie, ze waren verrukkelijk!! Ik gebruikte ook de olijfolie van Gkazas, deze kreeg ik gratis op gestuurd. Ook jij kunt deze gratis proberen. Klik hier! Dit is biologische, extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit.

Ik had ook samen met mijn moeder deze heerlijke lactosevrije boerenkoolsoep gemaakt. Want we hadden zoveel boerenkool gekregen, en stamppot hadden we pas op dus daar hadden we niet zoveel zin in. Zo is dit recept voor soep ontstaan. Daar hebben we een kleine kom van op. Daarbij had ik deze aardappelpartjes en slavinken gebakken.

boerenkoolsoep
eetdagboek
eetdagboek


Dinsdag 08-12-20 & Woensdag 09-12-20:
Yeah, mac & cheese met hamblokjes. Hij is echt super lekker geworden. Er stond een recept op de verpakking en deze heb ik naar eigen smaak aangepast. Ik hoop het binnenkort nog uit te werken. Ik had zelf geraspte extra belegen kaas gebruikt.
eetdagboek


Donderdag 10-12-20:
Lactosevrije bami stond er vanavond op het menu. Lekker met zelfgemaakte satésaus, gebakken eitje en kroepoek. Zo konden de mannen er de volgende dag ook nog mooi van eten, en ik heb ook nog wat aan mijn ouders gegeven.
eetdagboek


Vrijdag 11-12-20:
Ik had me op gegeven om mee te doen met de Kerst kookworkshop van Aviko wat ik samen met mijn schoonzusje wilde gaan doen. En we hadden geluk want we kregen de box thuis bezorgd, wat een luxe hè. Aan de crème fraîche, slagroom en de mascarpone heb ik lactase drops van Disolut toegevoegd de dag ervoor. En voor het hoofdgerecht heb ik de Lactastic lactase tabletten in genomen en die kun je ook bestellen bij bol.com. En ik heb nergens last van gehad gelukkig. Zo fijn!
Dit was het menu!!

Voorgerecht: Rösticrouton met kalkoenfilet en mayonaise à la béarnaise
Geroosterd röstirondje getopt met fijne slablaadjes, kalkoenfilet en béarnaisesaus.
Hoofdgerecht: Beenham met röstikorstje en pompoen-aardappelgratins
Beenham met een knapperig korstje van rösti en pompoengratins.
Dessert: Zoete-aardappeltiramisù met kokos
Tiramisù met amaretto, mascarponecrème met zoete aardappel en geraspte kokos.

Het was zo ontzettend leuk, we hebben niet alleen van het koken genoten ook van het heerlijke eten. En ik kan nu eindelijk mayonaise maken, bedankt voor de tip Wim. Deze ga ik binnenkort ook even met jullie delen. En het toetje ga ik ook met Kerst maken en dan serveer ik het in kleine glaasjes. Ik voeg dan weer lastase drops van Disolut toe aan de mascarpone, dat bevalt zo goed. En de zoete-aardappeltiramisu was zo ontzettend lekker!!






Zaterdag 12-12-20:
Jajaja, vandaag wat het een beetje feest! Mijn man en ik zijn 10 jaar samen. 12-12-2010 hebben wij verkering gekregen. Onze zoon had al bij mijn schoonouders gegeten want hij was daar een dagje geweest. Dus hebben we hem op bed gelegd en hebben we lekker samen gegeten. Ik had vooraf carpaccio gemaakt, deze keer met truffelmayonaise (Remia) en balsamicoazijn. En als hoofdgerecht had ik zoete aardappelblokjes van Aviko gebakken in de frietpan en een varkenschnitzel. Deze bevat melkeiwit, kijk voor jezelf of je dit verdragen kan. Deze waren in de bonus bij de Albert Heijn. En ik maakte dit recept voor maiskolven in de oven. Als toetje aten we deze karamelkoekjes van bladerdeeg met een bolletje Professor Grunschnabel ijs caramel.


Zondag 13-12-20:
Vanavond hebben we rösti gebakken in de hapjespan in een scheutje zonnebloemolie, want die had ik nog over van de kookworkshop en deze was al ontdooid. Daarbij aten we tapas van Tr3s uit Meteren. Mijn broertje en schoonzus hadden daar besteld, en wij hebben er nog voor 1 persoon wat bij besteld. Zo fijn dat dat nog kon last minute. En dat hebben we saampjes op gegeten, het was heerlijk. We hadden ’s middags ook al lekker gesmikkeld dus het was precies genoeg!