Ontbijtkoek lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 10 plakken ontbijtkoek.
Ik heb van mijn oma het kook en huishoudboek gehad van Wilma Münch. Een heel oud kookboek uit 1953. Er staan best wat leuke recepten in. Je zult er de aankomende tijd wel wat recepten uit kunnen verwachten. Nu kwam ik deze simpele ontbijtkoek tegen. Ik had alles in m'n kastjes staan behalve de kruidnagel dus die heb ik nog even in de supermarkt gehaald. Echte aanrader, als hij net een beetje is afgekoeld is hij het lekkerst.
Fructosearm: Vervang de stroop/honing door stroop Karamel van Gilse of de honing door rijststroop/speltstroop. Vervang de basterdsuiker door druivensuiker of gedroogde glucosestroop korrels (de ontbijtkoek wordt alleen wat lichter van kleur). De kruiden worden verdeeld over heel de koek, ik kan dit verdragen. Jij niet? Gebruik dan minder kruiden.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd1 uurTotale tijd1 uur 10 minuten

 500 g bloem
 150 g stroop of honing
 150 g bruine basterdsuiker
 250 ml lactosearme melk MinusL/Campina/Arla lactofree/ Lidl/ Aldi of plantaardige melk
 2 theel kaneel
 1 theel kruidnagel gemalen
 1 pakje bakpoeder (16 gram)
 snufje zout

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht (oventijd 50-60 min).

2

Vet een cakevorm (30 cm) in met olie of bakspray of leg een bakpapiertje in de cakevorm.

3

Pak een kom en doe hier alle ingrediënten in. Roer nu ongeveer 5 minuten alles goed door met een houten spatel/lepel. Als het goed is heb je nu een egale massa. Zo niet spatel alles net zolang door totdat wel zo is.

4

Schep het beslag vervolgens in de cakevorm en strijk glad. Zet de ontbijtkoek in de oven en bak ongeveer 50-60 minuten. Kijk na 50 minuten even of het ontbijtkoek gaar is door middel van een cocktailprikker. Blijft er nog wat beslag aan hangen zet de ontbijtkoek nog even terug de oven in. En als er niks meer aan blijft hangen is hij gaar.

5

Haal vervolgens uit de oven en haal gelijk uit de vorm. En laat afkoelen. Smeer er lekker een beetje Becel light, plantaardige smeerboter Becel normaal/ kokos/ walnoot, plantaardige smeerboter Alpro, Becel omega 3 plus, plantaardige boter Soy pro Aldi of halvarine met olijfolie Markant op.

Ingredienten

 500 g bloem
 150 g stroop of honing
 150 g bruine basterdsuiker
 250 ml lactosearme melk MinusL/Campina/Arla lactofree/ Lidl/ Aldi of plantaardige melk
 2 theel kaneel
 1 theel kruidnagel gemalen
 1 pakje bakpoeder (16 gram)
 snufje zout

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht (oventijd 50-60 min).

2

Vet een cakevorm (30 cm) in met olie of bakspray of leg een bakpapiertje in de cakevorm.

3

Pak een kom en doe hier alle ingrediënten in. Roer nu ongeveer 5 minuten alles goed door met een houten spatel/lepel. Als het goed is heb je nu een egale massa. Zo niet spatel alles net zolang door totdat wel zo is.

4

Schep het beslag vervolgens in de cakevorm en strijk glad. Zet de ontbijtkoek in de oven en bak ongeveer 50-60 minuten. Kijk na 50 minuten even of het ontbijtkoek gaar is door middel van een cocktailprikker. Blijft er nog wat beslag aan hangen zet de ontbijtkoek nog even terug de oven in. En als er niks meer aan blijft hangen is hij gaar.

5

Haal vervolgens uit de oven en haal gelijk uit de vorm. En laat afkoelen. Smeer er lekker een beetje Becel light, plantaardige smeerboter Becel normaal/ kokos/ walnoot, plantaardige smeerboter Alpro, Becel omega 3 plus, plantaardige boter Soy pro Aldi of halvarine met olijfolie Markant op.

Ontbijtkoek lactosevrij