Vanillecake lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 plakken.
Dit recept voor vanillecake is zo lekker en zo makkelijk. Alle ingrediënten heb je er waarschijnlijk al voor in huis. Als ik dan weer lekkere zoete taarten heb gebakken, zegt mijn vader altijd. "Bak voor mijn nou maar een lekkere gewone vanillecake, dat vind ik net zo lekker". Dus je begrijpt het al, deze cake bak ik nog weleens speciaal voor mijn vadertje. Er zijn gelukkig ook heel veel lactosevrije kant en klare cakemixen. Die van de Lidl en Aldi zijn onze favorieten, deze blijven nog lekker een beetje smeuïg voeg dan zelf lactosearme of lactosevrije melk toe.
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe gebruik dan speltbloem. Vervang de suiker door druivensuiker (dextrose Zonnatura) of glucostroop (fructoosje.nl). Laat de vanillesuiker weg en voeg eventueel het merg van een vanillestokje toe.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd50 minutenTotale tijd1 uur

 250 g bloem
 250 g plantaardige wajang boter/ plantenmargarine AH
 250 g suiker
 1 theel bakpoeder
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 50-60 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker en de vanillesuiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

5

Voeg het scheutje lactosearme of lactosevrije melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.  

7

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in. Schep het cakebeslag hierin met een spatel. Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar.

8

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de vanillecake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten. Wij houden er altijd van dat de vanillecake niet zo droog is, daarom bakken wij hem altijd in 50 minuten. Zo blijft hij nog lekker smeuïg en net niet helemaal gaar van binnen. Easy!!!

vanillecake

Ingredienten

 250 g bloem
 250 g plantaardige wajang boter/ plantenmargarine AH
 250 g suiker
 1 theel bakpoeder
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 50-60 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker en de vanillesuiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

5

Voeg het scheutje lactosearme of lactosevrije melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.  

7

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in. Schep het cakebeslag hierin met een spatel. Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar.

8

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de vanillecake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten. Wij houden er altijd van dat de vanillecake niet zo droog is, daarom bakken wij hem altijd in 50 minuten. Zo blijft hij nog lekker smeuïg en net niet helemaal gaar van binnen. Easy!!!

vanillecake

Vanillecake lactosevrij