Tomatensoep met soepvlees lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 6 personen.
Aan sommige recepten heb je herinneringen. Ik weet zeker dat iedereen dat heeft. Deze tomatensoep maakte mijn oma altijd. Wij thuis aten hem hier nooit meer. Dus ik heb aan รฉรฉn van mijn tantes het recept gevraagd. Als wij dan wel eens in het weekend bij onze oma bleven eten had ze vaak deze heerlijke tomatensoep met soepvlees. Het is misschien wel een beetje ouderwets om nog soepvlees te koken. Maar het kan mij niks schelen, hij is zo lekker. Dat maakt de soep helemaal af. Tegenwoordig komt deze tomatensoep hier weer vaker op tafel, dat weet ik zeker.
*Fructosearm: Kijk voor jezelf of je de hoeveelheid tomaten en bouillonblokjes verdragen kan.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd2 urenTotale tijd2 uren 20 minuten

 1500 g tomaten
 300 g soepvlees
 200 ml water
 2 rundvlees bouillontabletten Jumbomerk/ Maggi (kan melk bevatten)
 3 flinke handjes vermicelli
 handje verse/gedroogde selderij of peterselie

1

Snij het soepvlees fijn. Zet een pannetje met ongeveer 800 ml water op het vuur en voeg de stukjes soepvlees toe. Breng aan de kook, en laat vervolgens 2 uur lang koken (volg de instructies op de verpakking). Vul af en toe steeds een beetje aan met wat water zodat er 800 ml in blijft zitten want het water verdampt.

2

Was de tomaten af en snij ze in 4 stukken. Doe ze in een kookpan. Zet nu op een middelmatig vuur en wacht totdat er vocht uit de tomaten komt. Roer af en toe.

3

Als er een bodempje vocht in de pan is gekomen, zet je je je hittebron iets hoger en breng dit aan de kook. Zet nu je hittebron wat lager en laat ze 10 minuten rustig doorkoken en doe de deksel op de pan. Nu zijn je tomaten mooi zacht geworden.

4

Zet een laagje koud water in je gootsteen of in een teiltje en zet hier de pan in. Wacht even zodat het tomaten mengsel lauwwarm is. Zet nu een zeef op een andere kookpan/ schaal.

5

Doe in gedeeltes de tomaten in de zeef en wrijf die met de bolle door de zeef heen zodat je een mooie gladde sap krijgt. Onderaan de zeef blijft meestal dik sap hangen, haal dit er met de lepel af en laat in de pan vallen.

6

Als goed is heb je nu 750 ml tomatensap, zo niet dan doe je er straks wat minder water bij. Was de kookpan waar de tomaten in zaten uit. Of heb je het sap in een andere kookpan gegoten dan hoef je dit niet te doen. Giet het sap in de kookpan.

7

Als het soepvlees 2 uur gekookt heeft kan het bij het tomatensap gegoten worden. Kijk even hoeveel water er nog in de pan zit, ik had het even over gegoten in een maatbeker en vervolgens aan gevuld tot 1 liter. Voeg het water toe (eventueel wat minder omdat je minder tomatensap had) aan de tomatensoep.

8

Breng het aan de kook. Voeg de bouillontabletten en de vermicelli toe en laat 10 minuten koken. Snij de peterselie en de selderij fijn (of gebruik gedroogde). En voeg als laatste toe aan de tomatensoep. En de tomatensoep is klaar om te serveren!

Ingredienten

 1500 g tomaten
 300 g soepvlees
 200 ml water
 2 rundvlees bouillontabletten Jumbomerk/ Maggi (kan melk bevatten)
 3 flinke handjes vermicelli
 handje verse/gedroogde selderij of peterselie

Stappen

1

Snij het soepvlees fijn. Zet een pannetje met ongeveer 800 ml water op het vuur en voeg de stukjes soepvlees toe. Breng aan de kook, en laat vervolgens 2 uur lang koken (volg de instructies op de verpakking). Vul af en toe steeds een beetje aan met wat water zodat er 800 ml in blijft zitten want het water verdampt.

2

Was de tomaten af en snij ze in 4 stukken. Doe ze in een kookpan. Zet nu op een middelmatig vuur en wacht totdat er vocht uit de tomaten komt. Roer af en toe.

3

Als er een bodempje vocht in de pan is gekomen, zet je je je hittebron iets hoger en breng dit aan de kook. Zet nu je hittebron wat lager en laat ze 10 minuten rustig doorkoken en doe de deksel op de pan. Nu zijn je tomaten mooi zacht geworden.

4

Zet een laagje koud water in je gootsteen of in een teiltje en zet hier de pan in. Wacht even zodat het tomaten mengsel lauwwarm is. Zet nu een zeef op een andere kookpan/ schaal.

5

Doe in gedeeltes de tomaten in de zeef en wrijf die met de bolle door de zeef heen zodat je een mooie gladde sap krijgt. Onderaan de zeef blijft meestal dik sap hangen, haal dit er met de lepel af en laat in de pan vallen.

6

Als goed is heb je nu 750 ml tomatensap, zo niet dan doe je er straks wat minder water bij. Was de kookpan waar de tomaten in zaten uit. Of heb je het sap in een andere kookpan gegoten dan hoef je dit niet te doen. Giet het sap in de kookpan.

7

Als het soepvlees 2 uur gekookt heeft kan het bij het tomatensap gegoten worden. Kijk even hoeveel water er nog in de pan zit, ik had het even over gegoten in een maatbeker en vervolgens aan gevuld tot 1 liter. Voeg het water toe (eventueel wat minder omdat je minder tomatensap had) aan de tomatensoep.

8

Breng het aan de kook. Voeg de bouillontabletten en de vermicelli toe en laat 10 minuten koken. Snij de peterselie en de selderij fijn (of gebruik gedroogde). En voeg als laatste toe aan de tomatensoep. En de tomatensoep is klaar om te serveren!

Tomatensoep met soepvlees lactosevrij