Chocoladeletter lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Yeah, ik ben helemaal enthousiast omdat ik mijn eigen chocoladeletters heb gemaakt. Ik ben al een tijdje opzoek naar mallen voor een letter S. Maar kon niks vinden. Nu zag ik op facebook foto's van mijn nicht. En zij had een kinderfeestje georganiseerd voor haar dochter. En toen kwam er een foto voorbij met zelfgemaakte chocoladeletters. Wat? Dacht ik. Dat wil ik ook. En zo ben ik gelijk aan de slag gegaan. Ik had het recept van Uitpaulineskeuken.nl (link van het recept onderaan) gebruikt. En het is een groot succes geworden, daarom wil ik het heel graag met jullie delen. Ik heb natuurlijk lactosevrije chocola gebruikt. Deze keer de pure chocola van de Aldi (kan sporen van melk bevatten). Maar je hebt heel veel soorten bijv: Verkade, Jumbomerk en Tony chocoloneley (deze kunnen allemaal sporen van melk bevatten). Je kunt ook de rijstmelk chocola van bijvoordbeeld Bonvita gebruiken. En de roomboter heb ik natuurlijk vervangen door plantaardige boter. Ik had deze keer wajang boter gebruikt. Maar je kunt ook de plantenmargarine van de Albert Heijn gebruiken.
*Fructosearm: Gebruik fructosearme chocolade (te bestellen bij Fructoosje.nl)

Voorbereidingstijd20 minutenTotale tijd20 minuten

 330 g pure chocolade Verkade, Jumbomerk, Aldi, Delicata, AHmerk, Tony chocoloneley (kan allemaal sporen van melk bevatten)/ rijstmelk chocolade Bonvita
 100 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
  roze balletjes, spikkels (Jumbomerk, let op sommige soorten spikkels kunnen melk bevatten), gesuikerde figuren, nougatine nootjes
 lactosevrije kruidnoten of schuddebuikjes normaal of vanille (kan sporen van melk bevatten), lactosevrije m & m's van de Zeeman (kan sporen van melk bevatten)

1

Snij de lactosevrije boter in stukjes en doe in een kom. Klop de boter luchtig en romig met een mixer met deeghaken. Ga door met kloppen totdat de boter wit wordt. 

2

Breek 3/4 van de lactosevrije chocola in stukken en doe in een magnetron bestendige kom. Laat dit smelten in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden, chocola kan gemakkelijk verbranden. Roer de chocolade tussentijds door. Als alle chocolade gesmolten is voeg je de resterende 25% toe, hierdoor koelt de chocola wat af en zal hij niet wit uitslaan. Roer net zolang totdat de stukjes chocola zijn opgelost. Laat de chocola nu afkoelen tot ongeveer 30 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Heb je deze niet? Wacht dan tot de chocolade lauwwarm aanvoelt.

3

Meng de lactosevrije chocolade en de geklopte plantaardige boter door elkaar met de mixer. En doe het in een spuitzak met het spuitmondje er op. Neem nu een vel bakpapier en maak de letters erop. Je kunt het eventueel van te voren uittekenen. Dan krijg je mooie strakke letters. Ik heb allemaal kleine letters gemaakt maar je kunt ook 2 grote letters maken. Maak zigzaggende korte bewegingen met de spuitzak voor een mooi en sierlijk kartelrandje.

4

Als je klaar bent kan je de letters gaan versieren. Ik heb roze balletjes, spikkels (Jumbomerk, let op sommige soorten spikkels kunnen melk bevatten), gesuikerde figuren en nougatine nootjes gebruikt. Maar lactosevrije kruidnoten of schuddebuikjes normaal of vanille (kan sporen van melk bevatten) kun je er ook overheen strooien en je hebt lactosevrije m & m van de Zeeman (kan sporen van melk bevatten). Daar kun je ze ook heel leuk mee versieren.

5

Laat de chocolade nu minimaal 2 uur uitharden op kamertemperatuur.


Uitpaulineskeuken.nl - Chocolade letters maken

Ingredienten

 330 g pure chocolade Verkade, Jumbomerk, Aldi, Delicata, AHmerk, Tony chocoloneley (kan allemaal sporen van melk bevatten)/ rijstmelk chocolade Bonvita
 100 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
  roze balletjes, spikkels (Jumbomerk, let op sommige soorten spikkels kunnen melk bevatten), gesuikerde figuren, nougatine nootjes
 lactosevrije kruidnoten of schuddebuikjes normaal of vanille (kan sporen van melk bevatten), lactosevrije m & m's van de Zeeman (kan sporen van melk bevatten)

Stappen

1

Snij de lactosevrije boter in stukjes en doe in een kom. Klop de boter luchtig en romig met een mixer met deeghaken. Ga door met kloppen totdat de boter wit wordt. 

2

Breek 3/4 van de lactosevrije chocola in stukken en doe in een magnetron bestendige kom. Laat dit smelten in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden, chocola kan gemakkelijk verbranden. Roer de chocolade tussentijds door. Als alle chocolade gesmolten is voeg je de resterende 25% toe, hierdoor koelt de chocola wat af en zal hij niet wit uitslaan. Roer net zolang totdat de stukjes chocola zijn opgelost. Laat de chocola nu afkoelen tot ongeveer 30 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Heb je deze niet? Wacht dan tot de chocolade lauwwarm aanvoelt.

3

Meng de lactosevrije chocolade en de geklopte plantaardige boter door elkaar met de mixer. En doe het in een spuitzak met het spuitmondje er op. Neem nu een vel bakpapier en maak de letters erop. Je kunt het eventueel van te voren uittekenen. Dan krijg je mooie strakke letters. Ik heb allemaal kleine letters gemaakt maar je kunt ook 2 grote letters maken. Maak zigzaggende korte bewegingen met de spuitzak voor een mooi en sierlijk kartelrandje.

4

Als je klaar bent kan je de letters gaan versieren. Ik heb roze balletjes, spikkels (Jumbomerk, let op sommige soorten spikkels kunnen melk bevatten), gesuikerde figuren en nougatine nootjes gebruikt. Maar lactosevrije kruidnoten of schuddebuikjes normaal of vanille (kan sporen van melk bevatten) kun je er ook overheen strooien en je hebt lactosevrije m & m van de Zeeman (kan sporen van melk bevatten). Daar kun je ze ook heel leuk mee versieren.

5

Laat de chocolade nu minimaal 2 uur uitharden op kamertemperatuur.

Chocoladeletter lactosevrij