Koopmans gevulde speculaas lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Heerlijke gevulde speculaas naar oud-Hollands recept van Koopmans (kan sporen van melk bevatten). Wat ik zo leuk vind aan deze verpakking is dat je er ook speculaasbrokken mee kan maken. Dan heb je alleen maar boter, 1 ei en garneer amandelen nodig.
Gebruik de amandelspijs van Dr. Oetker (kan sporen van melk bevatten) of maak hem zelf het recept staat onderaan. Vervang de boter door plantaardige boter. Ik had een springvorm van 24 cm gebruikt. Zo krijg je een mooie ronde koek. Maar je kunt ook een vierkante bakvorm gebruiken van ongeveer 18x18 cm. En je kunt aan de slag!
*Fructosearm: Dit recept is helaas niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd15 minutenKook tijd40 minutenTotale tijd55 minuten

 1 pak Koopmans Speculaas (kan melk bevatten)
 150 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 1 pakje Dr. Oetker Amandelspijs (300g kan sporen van melk bevatten) of zelfgemaakt
 1 ei
 4 eetl water
 garneeramandelen

1

De gevulde speculaasmix van Koopmans.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht (oventijd 40 minuten). Plaats het rooster iets onder het midden van de oven.

3

Snij de boter in stukjes en doe in een kom. Mix nu de boter zacht met de mixer.

4

Voeg vervolgens de speculaas mix en 2 eetlepels water toe. Kneed het geheel met de mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg en plaats het even in de koelkast.

5

Doe het amandelspijs in een schaaltje en voeg 2 eetlepels water toe. Klop het ei los met een vork. En voeg de helft hiervan ook aan het amandelspijs toe. En kneed even goed door met je handen. Of maak de amandelspijs zelf (recept staat onderaan).

6

Vet een bakvorm (Vierkante bakvorm 18x18 cm of springvorm van 24 cm) in met olie of bakspray en leg op de bodem eventueel een bakpapiertje.

7

Haal je deeg uit de koelkast. Kneed het deeg nog even kort door met de hand. En verdeel het in 3 helften. Bekleed met 2 delen van het deeg de bodem van de vorm en druk de rand aan tot ongeveer 2 cm hoogte.

8

Schep het amandelspijs op het deeg. Maak een lepel nat en wrijf met de bolle kant over het amandelspijs zodat het goed wordt verdeeld over het deeg.

9

Strooi nu wat bloem op je aanrecht. Rol de rest van het deeg uit tot een plak ter grootte van de vorm (hou de vorm er even boven om te zien of de plak groot genoeg is). En leg dit met je handen of met behulp van een grote spatel op het amandelspijs. Druk de zijkanten een beetje aan.

10

Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei door middel van een kwastje. Druk de garneer amandelen op het deeg en bestrijk daarna nog een keer met ei. Bak ongeveer in 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij is ook heel erg lekker als hij nog een beetje lauw is.


Zelfgemaakte lactosevrije amandelspijs

Ingredienten

 1 pak Koopmans Speculaas (kan melk bevatten)
 150 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 1 pakje Dr. Oetker Amandelspijs (300g kan sporen van melk bevatten) of zelfgemaakt
 1 ei
 4 eetl water
 garneeramandelen

Stappen

1

De gevulde speculaasmix van Koopmans.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht (oventijd 40 minuten). Plaats het rooster iets onder het midden van de oven.

3

Snij de boter in stukjes en doe in een kom. Mix nu de boter zacht met de mixer.

4

Voeg vervolgens de speculaas mix en 2 eetlepels water toe. Kneed het geheel met de mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg en plaats het even in de koelkast.

5

Doe het amandelspijs in een schaaltje en voeg 2 eetlepels water toe. Klop het ei los met een vork. En voeg de helft hiervan ook aan het amandelspijs toe. En kneed even goed door met je handen. Of maak de amandelspijs zelf (recept staat onderaan).

6

Vet een bakvorm (Vierkante bakvorm 18x18 cm of springvorm van 24 cm) in met olie of bakspray en leg op de bodem eventueel een bakpapiertje.

7

Haal je deeg uit de koelkast. Kneed het deeg nog even kort door met de hand. En verdeel het in 3 helften. Bekleed met 2 delen van het deeg de bodem van de vorm en druk de rand aan tot ongeveer 2 cm hoogte.

8

Schep het amandelspijs op het deeg. Maak een lepel nat en wrijf met de bolle kant over het amandelspijs zodat het goed wordt verdeeld over het deeg.

9

Strooi nu wat bloem op je aanrecht. Rol de rest van het deeg uit tot een plak ter grootte van de vorm (hou de vorm er even boven om te zien of de plak groot genoeg is). En leg dit met je handen of met behulp van een grote spatel op het amandelspijs. Druk de zijkanten een beetje aan.

10

Bestrijk het deeg met het overgebleven losgeklopte ei door middel van een kwastje. Druk de garneer amandelen op het deeg en bestrijk daarna nog een keer met ei. Bak ongeveer in 40 minuten gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij is ook heel erg lekker als hij nog een beetje lauw is.

Koopmans gevulde speculaas lactosevrij