Testen met een lactose-intolerantie

Ik krijg vaak de vraag hoe ik erachter ben gekomen dat ik een lactose-intolerantie heb. Ik had al een half jaar vage klachten. Maar ik wist niet waardoor het kwam. En in eens kreeg ik een niersteen aanval ’s nachts. Dus via de huisartsenpost ben ik door gestuurd naar het ziekenhuis. En kwamen we erachter dat ik last van nierstenen had. Eentje heb ik uitgeplast, en de andere zijn vergruist. Maar gelukkig waren ze uiteindelijk gelukkig allemaal weg. Maar mijn buikpijn, vermoeidheid, misselijkheid en andere klachten bleven. Ik snapte er niks van want dat kon echt niet van de nierstenen zijn. Want de nierstenen waren weg dus er was iets anders aan de hand.

Internist:
Ze stuurden me door naar een internist en toen heb ik de waterstof-ademtest mogen doen. Ik had toen nog wel lol met een verzorgende die daar werkte. Want ik sloeg dat drankje zo achterover, echt lekker was het niet. Ze zei: ‘ Jij bent een goeie met drankspelletjes, je gooit ze zo allemaal achterover’. Dat heb ik nooit meer vergeten haha.

Ik moest wachten, ik heb er een goed boek bij gepakt en ben op mijn gemak wat gaan lezen, en toen kreeg ik al heel snel klachten dus ik wist voor mezelf ook al dat het mis was. Ik dacht echt, daar gaan we weer pffff. En inderdaad, hoeveel ik geblazen heb weet ik al niet meer maar het was duidelijk, heel duidelijk. Ze printte wat informatie uit en ik werd door gestuurd naar een diëtiste. Wat was ik opgelucht omdat het eindelijk ‘een naam’ kreeg wat ik mankeerde. Meer mensen hadden het en ik was niet de enige. Maar waar moest ik beginnen?

Diëtiste:
Ik heb wel wat aan de diëtiste gehad, maar als je in de supermarkt bent moet je toch echt zelf alle verpakkingen lezen. En ik moest nog een klein beetje yoghurt blijven eten, en daar was ik het zelf helemaal niet mee eens. Ik wilde eerst volledig van mijn klachten af zijn en daarna kon ik het wel weer opbouwen en proberen om lactosearme producten te proberen.

Het was op het begin een hele zoektocht, maar door veel te googelen en verpakkingen te lezen vond ik er na een paar maanden mijn weg wel in.


Klachten:
Vaak zijn er duidelijke vermoedens omdat klachten alleen ontstaan na het eten of drinken van (grote hoeveelheden) melkproducten. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen.

Waterstof-ademtest:
Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.

Nu heb ik vernomen dat deze waterstof-ademstest nauwelijks nog wordt uitgevoerd. Dat is erg prettig voor patiënten omdat ze nu niet langer tweeëneenhalf uur op de bloedafnamepoli hoeven te zitten en niet langer belast worden met een hoeveelheid lactose die gelijk staat aan een liter melk. Juist patiënten met intolerantie ervaren namelijk soms forse klachten van misselijkheid, flatulentie, buikkrampen of hevige diarree. Daar is sinds 2017 de LCT-gentest voor in de plek gekomen.

LCT -gentest wat houdt dat in?:
De huisarts kan de LCT-gentest aanvragen. Deze nieuwe lactose-intolerantie genotyperingtest vervangt de waterstof ademtest om een lactose-intolerantie aan te tonen of uit te sluiten. Voor deze DNA-test is echter slechts een buisje bloed nodig terwijl de uitslag inclusief een interpretatie binnen twee weken aan je wordt door gegeven. Er wordt gekeken naar een genmutatie in het lactase gen. Heb je die niet? Dan ben je lactose intolerant. Komt er uit het DNA-test dat je wel tegen lactose kan, maar is de verdenking heel hoog dan wordt er alsnog een waterstofademtest gedaan gecombineerd met de LTT.
Bron: Resultlaboratorium.nl.

Lactose Tolerantie test (LTT):
Bij dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaal gesproken wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor stijgen. Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om het lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

Eliminatie-provocatie test:
Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test doen. U gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding. Dit is de eliminatie ofwel het weglaten. Als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Na enige tijd krijgt u een hoeveelheid lactose bij uw voeding. Dit is de provocatie ofwel het uitlokken van klachten. Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.
Bron: Mlds.nl.


Mesoloog:
Mesologie is een concept in de geneeskunde waarin reguliere kennis (anatomie, pathologie, neurologie, fysiologie) aangevuld wordt met kennis uit de complementaire geneeskunde, Ayur Veda, Orthomoleculaire geneeswijze, Homeopathie, Fytotherapie (kruidenleer).

Ieder mens is uniek en heeft daardoor individuele ervaringen en een unieke wisselwerking met zijn omgeving ( voeding, weersomstandigheden, werk- en sociale situaties etc.). Ieder mens, orgaan en cel streeft naar zijn optimale evenwicht. Zolang we gezond zijn, zijn we in ons ‘persoonlijke evenwicht’. Soms krijgen we te maken met omstandigheden die ons evenwicht verstoren waardoor disfuncties kunnen ontstaan.
Bron: Mesoloog.amsterdam.

Joanne verteld in haar interview hoe zij erachter is gekomen via een mesoloog dat zij en haar zoontje bepaalde producten niet verdragen konden.
Lees het hier!

Ik hoop dat je het weer een leuk bericht vond! Wist jij al dat er zoveel testen waren om erachter te komen of je een lactose-intolerantie hebt.