Petra doet haar verhaal


Wie ben jij?:
Ik ben Petra van Heerde.

Wat is je leeftijd? 
Bijna 32 jaar.

Wat is je beroep?
Ik doe een HBO studie bedrijfsadministratie, werkzaam aan trainee financiële administratie.

Waar woon je? 
Ik woon in Apeldoorn, maar ga binnenkort verhuizen naar Dronten.

Welke voedingsintolerantie(s) heb je? 
Ik heb een lactose-intolerantie en moet op mijn suikers letten.

Hoelang weet je al dat je dit hebt?
Ik weet het nu ongeveer 7 maanden.


‘SOMS IS HET ZO HEFTIG DAT IK NIET MEER KAN LOPEN VAN DE PIJN’.

Welke klachten heb je als je iets verkeerds gegeten hebt? 
Als ik te veel lactose heb gegeten raak ik heel erg aan de diarree, gecombineerd met zware buikkrampen. Soms is het zo heftig dat ik niet meer kan lopen van de pijn.

Als je wat verkeerds gegeten hebt wat doe je dan?
Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, behalve op de wc zitten. Soms ga ik op bed liggen met een kruik tegen mijn buik. 

Hoe is het vast gesteld? 
Afgelopen Oktober ben ik geopereerd aan mijn maag- en darmkanker. Er is 1,5 meter darm weg gehaald en driekwart maag. Na deze operatie ontstonden de klachten, al vrij snel kwamen ze met de optie dat het lactose kon zijn. Waarschijnlijk omdat de lactase voor een deel wordt aangemaakt in de darm. En omdat deze voor een deel is weggehaald kan het zijn dat de darm minder lactase aan maakt. En het enzym lactase heb je weer nodig om de lactose te verteren. Ik ben toen compleet lactose vrij gaan eten waarbij de klachten extreem afnamen. Verder is het nooit officieel getest of iets dergelijks.

‘AAN HET BEGIN VOND IK HET EEN DRAMA, WIST IK VEEL DAT WEIPOEDER OOK LACTOSE WAS’

Het is erg zoeken naar lactosevrije producten hoe ging jou dat op het begin af? 
Aan het begin vond ik het een drama, wist ik veel dat weipoeder ook lactose was! Ik heb me erg geërgerd aan het feit dat lactose niet als allergeen vermeld wordt. En wie weet nou dat er lactose in kipfilet zit?

Hoe doe je het met uiteten? 
Als ik uit eten ga kijk ik vaak op de kaart naar wat ze serveren, ik kies dan voor veilige gerechten. Ook geef ik het regelmatig aan. 

Hoe leg je het andere mensen uit? 
Ik heb er voor gekozen om het niet uit te leggen, maar gewoon mede te delen. Door mijn operatie, door mijn kanker heb ik deze intolerantie gekregen. Het is zoals het is. Als ik het uitleg krijg ik heel vaak de schok en het medeleven, maar dat is niet nodig. Ik ben oké. 

‘REKEN ER NIET OP DAT JE OVERAL WEL IETS LACTOSEVRIJ KAN KRIJGEN, WEES GOED VOORBEREID’

Je kunt met een lactose-intolerantie heel goed leven maar wat vind je het lastigst? 
Wat ik lastig vind is dat lactose-intolerantie nog niet iets is waar veel restaurants / mensen rekening mee houden. Ze weten vaak niet wat het inhoudt.

Heb je nog handige tips? 
Zo voor de hand liggend, maar neem zelf altijd iets mee als je een dagje weg gaat. Reken er niet op dat je overal wel iets lactosevrij kan krijgen, wees goed voorbereid.

Als je in de supermarkt moeite hebt met etiketten lezen, kijk dan naar het vegan kenmerk. Als het vegan is is het automatisch ook lactose vrij. En erg lekker!Bedankt Petra voor je openheid en fijn dat je het met ons wilde delen. Wat heb jij al veel meegemaakt op jonge leeftijd. Knap dat je er zo dapper mee omgaat.

Nou inderdaad, daar schrok ik ook van dat er lactose in kipfilet zit, gelukkig niet in allemaal. Maar je moet altijd de etiketten blijven checken.
En wat een fijne tips geef jij de lezers mee zeg.

Wil jij ook je verhaal delen? Laat het me weten via het contact of via facebook.