Tomatensoep met gezeefde tomaten lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 8 personen.
Heerlijke tomatensoep met gezeefde tomaten. Wil je ook weten hoe ik aan deze tip kwam? Mijn man zijn oma maakt altijd heerlijke tomatensoep als wij daar weleens eten. En ik had gevraagd hoe ze die nou precies maakte. Ik heb er een eigen twist aan gegeven en zo is deze soep ontstaan. Hij staat hier heel regelmatig op tafel. Weet je waarom? Hij is heel makkelijk om te maken en hij staat in ruim een half uur op tafel. Heerlijk voorafje of lekker als lunch.
*Fructosearm: Kijk voor jezelf hoeveel tomaat en bouillonblokjes je verdragen kan. Vervang de suiker door dextrose (druivensuiker Zonnatura) en gebruik het groen van de lente-ui. Als je ook geen tarwe verdragen kan maak dan de soepballetjes zelf met glutenvrije paneermeel en gebruik glutenvrije spaghetti als vervanger voor de vermicelli.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 2 pakken gezeefde tomaten a 500 g
 1 klein blikje tomatenpuree
 2 eetl suiker
 2 bouillonblokjes Jumbomerk of Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1,50 l water
 scheutje olijfolie/zonnebloemolie/kokosolie
 1 ui (of 2 steeltjes lente-ui)
 100 g soepgehakt (zelf gemaakt of kant en klare lactosevrije soepballetjes kijk goed op verpakking)
 handje gedroogde/verse peterselie
 scheutje lactosevrije kookroom Blue band finesse/ Alpro soja-rice/ Dream almond-rice/ Oatly
 3 handjes vermicelli

1

Zet je kookpan op een middelgrote pit, en voeg de olie toe en laat warm worden.

2

Snij de ui (of lente-ui) fijn. Fruit de ui (lente-ui) hier even in totdat ze glazig van kleur zijn.

3

Pers de knoflook uit of snij fijn. Voeg de knoflook toe.

4

Roer de tomatenpuree en de suiker erdoor.

5

Verkruimel de bouillontabletten in de pan en giet de gezeefde tomaten erover. Voeg 1,5 liter water toe. Zet je gas harder en laat het 20 minuutjes zachtjes koken.

6

Voeg nu een scheutje lactosevrije kookroom, 3 kleine handjes vermicelli en de gehaktballetjes toevoegen aan de tomatensoep. Laat nu nog 10 minuten koken.

7

En klaar is je zelfgemaakte tomatensoep. Lekker om wat geraspte lactosevrije toe te voegen aan je bord soep. Zie hieronder welke soorten kaas je kan eten met een lactose-intolerantie.


Kaas eten met een lactose-intolerantie
Soepballetjes lactosevrij

Ingredienten

 2 pakken gezeefde tomaten a 500 g
 1 klein blikje tomatenpuree
 2 eetl suiker
 2 bouillonblokjes Jumbomerk of Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1,50 l water
 scheutje olijfolie/zonnebloemolie/kokosolie
 1 ui (of 2 steeltjes lente-ui)
 100 g soepgehakt (zelf gemaakt of kant en klare lactosevrije soepballetjes kijk goed op verpakking)
 handje gedroogde/verse peterselie
 scheutje lactosevrije kookroom Blue band finesse/ Alpro soja-rice/ Dream almond-rice/ Oatly
 3 handjes vermicelli

Stappen

1

Zet je kookpan op een middelgrote pit, en voeg de olie toe en laat warm worden.

2

Snij de ui (of lente-ui) fijn. Fruit de ui (lente-ui) hier even in totdat ze glazig van kleur zijn.

3

Pers de knoflook uit of snij fijn. Voeg de knoflook toe.

4

Roer de tomatenpuree en de suiker erdoor.

5

Verkruimel de bouillontabletten in de pan en giet de gezeefde tomaten erover. Voeg 1,5 liter water toe. Zet je gas harder en laat het 20 minuutjes zachtjes koken.

6

Voeg nu een scheutje lactosevrije kookroom, 3 kleine handjes vermicelli en de gehaktballetjes toevoegen aan de tomatensoep. Laat nu nog 10 minuten koken.

7

En klaar is je zelfgemaakte tomatensoep. Lekker om wat geraspte lactosevrije toe te voegen aan je bord soep. Zie hieronder welke soorten kaas je kan eten met een lactose-intolerantie.

Tomatensoep met gezeefde tomaten lactosevrij