Aspergesoep lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 4 personen.
Twee jaar geleden had ik nog nooit asperges gegeten. Maar een tijdje geleden heb ik ze al gegeten met zalm uit de oven. En dat was zo goed bevallen. Nu wilde ik heel graag deze soep eens maken. En dat is ook weer een echte aanrader. Wij zijn dol op soep. Jij ook? En ik vind het altijd zo fijn van een gepureerde soep dat je de groente fijn maakt met de staafmixer en dat je zo een echte gezonde soep hebt zonder grove stukken groente.

Nog een leuke tip. Witte asperges zijn niet het hele jaar vers verkrijgbaar in de supermarkt. Maar je kunt dan ook witte asperges uit een pot gebruiken. Je hoeft de soep dan alleen maar aan de kook te brengen en laat NIET 30 minuten koken. Voor de rest maak je hem hetzelfde maar hij is een half uurtje eerder klaar.

*Fructosearm: Let op met asperges want deze bevatten wel fructose. Dus kijk voor jezelf hoeveel je verdragen kan. Ben je ook gevoelig voor tarwe gebruik dan speltbloem. En kijk voor jezelf of je de bouillonblokjes verdragen kan.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd40 minutenTotale tijd50 minuten

 500 g asperges
 2 blokjes kippenbouillon Jumbomerk/Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1,50 l water
 50 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
 50 g bloem
 150 g blokjes ham of beenham
 2 eetl gedroogde/verse peterselie

1

Ik heb geschilde asperges gebruikt, maar als je ongeschilde hebt gekocht moet je ze eerst even met een dunschiller schillen. Dat is zo gebeurd.

2

Was de geschilde asperges en snij de houtachtige onderkant eraf (ongeveer 2-3 cm).

3

Snijd de asperges nu in in stukjes van 3 cm.

4

Doe de kippenbouillon blokjes samen met het water in een kookpan. En voeg de asperges toe. Breng aan de kook. En laat 30 minuten koken.

5

Maak ondertussen de roux om de aspergesoep mee te binden in een grote kookpan waar 1,5 liter soep in past.

6

Smelt de boter en voeg beetje voor beetje de bloem toe en blijf goed roeren ongeveer een minuut. Vervolgens laat je het even afkoelen.

7

Als je bouillon klaar is, schep je de asperges even uit de pan en leg even op een bord. Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe aan de roux. Goed roeren is heel erg belangrijk. En voeg de asperges toe.

8

Breng de aspergesoep weer aan de kook en zorg dat er nog 1,5 liter soep in de pan zit, is het minder? Voeg dan nog wat water toe.

9

Zodra de soep weer kookt pureer je de asperges met een staafmixer helemaal fijn. Snij de peterselie fijn of gebruik gedroogde peterselie. En voeg als laatste de peterselie en de (been)hamblokjes toe. En klaar is je aspergesoep. Aanvallen maar!

Ingredienten

 500 g asperges
 2 blokjes kippenbouillon Jumbomerk/Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1,50 l water
 50 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
 50 g bloem
 150 g blokjes ham of beenham
 2 eetl gedroogde/verse peterselie

Stappen

1

Ik heb geschilde asperges gebruikt, maar als je ongeschilde hebt gekocht moet je ze eerst even met een dunschiller schillen. Dat is zo gebeurd.

2

Was de geschilde asperges en snij de houtachtige onderkant eraf (ongeveer 2-3 cm).

3

Snijd de asperges nu in in stukjes van 3 cm.

4

Doe de kippenbouillon blokjes samen met het water in een kookpan. En voeg de asperges toe. Breng aan de kook. En laat 30 minuten koken.

5

Maak ondertussen de roux om de aspergesoep mee te binden in een grote kookpan waar 1,5 liter soep in past.

6

Smelt de boter en voeg beetje voor beetje de bloem toe en blijf goed roeren ongeveer een minuut. Vervolgens laat je het even afkoelen.

7

Als je bouillon klaar is, schep je de asperges even uit de pan en leg even op een bord. Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe aan de roux. Goed roeren is heel erg belangrijk. En voeg de asperges toe.

8

Breng de aspergesoep weer aan de kook en zorg dat er nog 1,5 liter soep in de pan zit, is het minder? Voeg dan nog wat water toe.

9

Zodra de soep weer kookt pureer je de asperges met een staafmixer helemaal fijn. Snij de peterselie fijn of gebruik gedroogde peterselie. En voeg als laatste de peterselie en de (been)hamblokjes toe. En klaar is je aspergesoep. Aanvallen maar!

Aspergesoep lactosevrij