Rijstdessert met bastogne lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 4 personen.

Rijstdessert met speculaas! Omg, mij kan je er tegenwoordig voor wakker maken. Eerst moest ik er niks van weten. Ik zal eens vertellen waarom. Vroeger bij mijn oma zag ik deze ouderwetse rijstepap in een pannetje op het fornuis staan en ik griezelde ervan. Of ik het ooit weleens geproefd had? Nee ik vond het er gewoon niet lekker uitzien.

Toen ik 9 jaar geleden verkering kreeg met mijn man moest ik er toch een keer aan geloven. Hij was er dol op. Ik een hapje geproefd, en ik vond het wonder boven wonder ook hartstikke lekker. Eerst strooiden we er een flink wat bruine basterdsuiker overheen. Maar op een dag maakte ik dit heerlijke toetje. En dat staat hier nog weleens op tafel kan ik je vertellen. Ik moet wel zeggen dat het flinke porties zijn, en het vult goed. Ik had nog een klein beetje over gehouden, en daar heeft mijn zoontje heerlijk van gesmuld.

*Fructosearm: Gebruik speculaas zonder fructose (Fructoosje,nl).

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd15 minutenTotale tijd25 minuten

 200 g dessertrijst
 1 l lactosevrije melk
 9 bastogne koekjes
 halve citroen voor garnering + andere helft voor het sap
 6 walnoten

1

Doe 200 gram desesertrijst en 1 liter lactosevrije melk in een kookpan en breng aan de kook op laag vuur.

2

Roer het af en toe door met de garde en laat het zachtjes 12 minuten doorkoken (zonder deksel op de pan).

3

Voor een zachtere korrel moet je de rijst 2 minuten langer laten koken. Knijp een halve citroen uit over de dessertrijst. Hou je niet van citroen? Sla deze stap dan over.

4

Maak alle speculaasjes fijn in de keukenmachine, of doe de koekjes in een stevig plastic zakje en maak deze fijn door er met de deegroller zachtjes op te slaan. Hou een derde over voor de topping.

5

Verdeel de rest van de kruimels over de 4 glaasjes.

6

Vul met de dessertrijst. Kraak je walnoten en leg er 3 halve op. En verdeel daarboven op de rest van de kruimels.

7

Snij een helft van een citroen in schijfjes en garneer daarmee.

8

En nu genieten!!

9

Ingredienten

 200 g dessertrijst
 1 l lactosevrije melk
 9 bastogne koekjes
 halve citroen voor garnering + andere helft voor het sap
 6 walnoten

Stappen

1

Doe 200 gram desesertrijst en 1 liter lactosevrije melk in een kookpan en breng aan de kook op laag vuur.

2

Roer het af en toe door met de garde en laat het zachtjes 12 minuten doorkoken (zonder deksel op de pan).

3

Voor een zachtere korrel moet je de rijst 2 minuten langer laten koken. Knijp een halve citroen uit over de dessertrijst. Hou je niet van citroen? Sla deze stap dan over.

4

Maak alle speculaasjes fijn in de keukenmachine, of doe de koekjes in een stevig plastic zakje en maak deze fijn door er met de deegroller zachtjes op te slaan. Hou een derde over voor de topping.

5

Verdeel de rest van de kruimels over de 4 glaasjes.

6

Vul met de dessertrijst. Kraak je walnoten en leg er 3 halve op. En verdeel daarboven op de rest van de kruimels.

7

Snij een helft van een citroen in schijfjes en garneer daarmee.

8

En nu genieten!!

9

Rijstdessert met bastogne lactosevrij