Roze cake lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 plakken.

Een roze cake voor bijvoorbeeld een babyshower. Maar je kunt hem ook meenemen als je op kraamvisite gaat. Ik maakte hem voor een vriendin. Zij heeft inmiddels een meisje gekregen. Ik wilde wat lekkers maken en ik bedacht me ineens dat ik nog roze kleurstof had. Deze had ik in een bakwinkel gekocht. Je kunt natuurlijk ook rode kleurstof mengen met een beetje witte kleurstof. Als het een jongetje wordt kan je natuurlijk ook blauwe kleurstof gebruiken.

Deze heb ik door het basisrecept van de vanillecake gedaan en voila deze roze babycake is geboren. Dus dit recept is niet nieuw, maar ik heb er alleen wat voedingskleurstof aan toegevoegd. En ik had er zo'n mooie foto van geschoten dat ik het wel leuk vond om hem te posten.

Je kunt er natuurlijk een flinke lactosevrije toef slagroom (kun je ook roze maken door een beetje kleurstof) bij serveren met roze sprinkles.

*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe gebruik dan speltbloem. Vervang de suiker door druivensuiker (dextrose Zonnatura) of glucostroop (fructoosje.nl). Laat de vanillesuiker weg en voeg eventueel het merg van een vanillestokje toe.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd50 minutenTotale tijd1 uur

 250 g bloem
 250 g plantaardige wajang boter/ plantenmargarine AH
 250 g suiker
 1 theel bakpoeder
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten
 voedingskleurstof roze/blauw Dr. Oetker of bakwinkel

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 50-60 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker en de vanillesuiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

5

Voeg het scheutje lactosearme of lactosevrije melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

7

Voeg nu een beetje voedingskleurstof toe, en voeg telkens een kleine druppel toe totdat je een mooie roze of blauwe kleur gekregen hebt.

8

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in. Of gebruik een andere leuke vorm. Schep het cakebeslag hierin met een spatel. Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar.

9

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de babycake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten. Laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijd.

10

En nu smullen maar!!

11


Vanillecake - Lactosevrijeten

Ingredienten

 250 g bloem
 250 g plantaardige wajang boter/ plantenmargarine AH
 250 g suiker
 1 theel bakpoeder
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 scheutje lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 4 eieren
 snufje zout
 bakspray of olie om in te vetten
 voedingskleurstof roze/blauw Dr. Oetker of bakwinkel

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 50-60 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe in een schaal samen met de suiker en de vanillesuiker. Mix totdat het een romig geheel wordt.

4

Zorg dat de eieren ook op kamertemperatuur zijn. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe, samen met het snufje zout. Blijf nog even goed door mixen.

5

Voeg het scheutje lactosearme of lactosevrije melk toe en mix nog even goed door.

6

Voeg nu de bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe en blijf mixen tot het een glad geheel wordt.

7

Voeg nu een beetje voedingskleurstof toe, en voeg telkens een kleine druppel toe totdat je een mooie roze of blauwe kleur gekregen hebt.

8

Vet een cakeblik (30 cm) in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in. Of gebruik een andere leuke vorm. Schep het cakebeslag hierin met een spatel. Zet het op het rooster middenin de oven en bak de cake in 50-60 minuten gaar.

9

Prik er met een cocktailprikker in om te kijken of de babycake gaar is, zodra er nog wat aan blijft plakken moet je hem nog even terug zetten. Laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijd.

10

En nu smullen maar!!

11

Roze cake lactosevrij