Walnotentaart lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 stukken taart.

Van deze walnoten taart hebben al heel veel mensen gesnoept. Het is een iets moeilijker recept dan dat je van mij gewend bent. Maar deze taart is zo lekker. En hoe vaker je hem maakt hoe handiger je ermee wordt. Gebruik een boterkoekvorm van ongeveer 24 cm.

Wij hebben thuis 2 grote notenbomen staan. Dus ik zit nog weleens een tijdje noten te kraken voor deze taart, maar iedereen helpt me graag mee want ze weten hoe lekker hij is. En iedereen heeft het er voor over, maar je kunt je walnoten natuurlijk ook gewoon kopen in de supermarkt. Maar dat vind ik dan weer zonde, we hebben er nog zoveel liggen.

*Fructosearm: Helaas is deze taart niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd40 minutenTotale tijd1 uur

 150 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
 180 g witte basterdsuiker
 200 g bloem + extra bloem voor het rollen
 1 ei
 flinke snuf zout
 Voor de vulling:
 175 g suiker
 200 g lactosevrije slagroom Minusl/ plantaardige slagroom Alpro
 200 g walnoten (gepeld)
 1 ei voor bestrijken
 bakspray of olijfolie

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 40 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in kleine stukjes.

3

Doe de boter, basterdsuiker, bloem, zout en het ei in een kom en mix het even met de mixer totdat het een mooie deegbal wordt. Dit zandtaartdeeg even laten rusten in de koelkast.

4

De walnoten in stukjes hakken met een vork of groot mes.

5

Verwarm de lactosearme of plantaardige slagroom in een klein kookpannetje tot lauwwarm.

6

Smelt de suiker op een kleine pit in een steelpan en zet het gas niet te hard. Laat het egaal lichtbruin van kleur worden (het wordt een beetje korrelig maar dat smelt straks vanzelf weer).

7

Doe er 1 eetlepel water bij, druppel voor druppel. En blijf roeren. Schenk onder het roeren de slagroom bij de suiker. En blijf weer goed roeren.

8

En voeg de walnoten toe. En roer weer goed door.

9

Schenk de massa op een diep bord om wat af te laten koelen.

10

Vet de boterkoekvorm (24cm) in en leg er (eventueel) nog een bakpapiertje in en druk nu de helft van het deeg hierin uit met je handen.

11

Schep de vulling hierin.

12

Strooi wat bloem op je aanrecht en leg het hier de andere deegbal op. En rol deze met je deegroller plat. Beleg de taart ermee, soms breekt hij iets maar dat is niet erg want daar zie je straks niks meer van als hij uit de oven komt, zorg dat de taart gewoon helemaal bedekt is met het deeg.

13

Bestrijk de taart met het los geklopte ei.

14

Bak de taart in 40 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart eerst goed afkoelen voor je hem aan snijd.

15

 Serveer op vrolijke gebakbordjes eventueel met een toefje lactosearme of plantaardige geklopte slagroom.

Ingredienten

 150 g plantaardige boter wajang/plantenmargarine AH
 180 g witte basterdsuiker
 200 g bloem + extra bloem voor het rollen
 1 ei
 flinke snuf zout
 Voor de vulling:
 175 g suiker
 200 g lactosevrije slagroom Minusl/ plantaardige slagroom Alpro
 200 g walnoten (gepeld)
 1 ei voor bestrijken
 bakspray of olijfolie

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 40 minuten).

2

Zorg dat de lactosevrije boter op kamertemperatuur is. Snij de boter in kleine stukjes.

3

Doe de boter, basterdsuiker, bloem, zout en het ei in een kom en mix het even met de mixer totdat het een mooie deegbal wordt. Dit zandtaartdeeg even laten rusten in de koelkast.

4

De walnoten in stukjes hakken met een vork of groot mes.

5

Verwarm de lactosearme of plantaardige slagroom in een klein kookpannetje tot lauwwarm.

6

Smelt de suiker op een kleine pit in een steelpan en zet het gas niet te hard. Laat het egaal lichtbruin van kleur worden (het wordt een beetje korrelig maar dat smelt straks vanzelf weer).

7

Doe er 1 eetlepel water bij, druppel voor druppel. En blijf roeren. Schenk onder het roeren de slagroom bij de suiker. En blijf weer goed roeren.

8

En voeg de walnoten toe. En roer weer goed door.

9

Schenk de massa op een diep bord om wat af te laten koelen.

10

Vet de boterkoekvorm (24cm) in en leg er (eventueel) nog een bakpapiertje in en druk nu de helft van het deeg hierin uit met je handen.

11

Schep de vulling hierin.

12

Strooi wat bloem op je aanrecht en leg het hier de andere deegbal op. En rol deze met je deegroller plat. Beleg de taart ermee, soms breekt hij iets maar dat is niet erg want daar zie je straks niks meer van als hij uit de oven komt, zorg dat de taart gewoon helemaal bedekt is met het deeg.

13

Bestrijk de taart met het los geklopte ei.

14

Bak de taart in 40 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart eerst goed afkoelen voor je hem aan snijd.

15

 Serveer op vrolijke gebakbordjes eventueel met een toefje lactosearme of plantaardige geklopte slagroom.

Walnotentaart lactosevrij