Tarte tatin lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Wist je dit verhaal achter de tarte tatin? Dit recept is door de gezusters Tatin ontstaan, ook wel de omgekeerde appeltaart genoemd. Het was een foutje want dit was eigenlijk helemaal niet de
bedoeling. Maar ze kwamen erachter dat het toch een hartstikke lekker recept was. Echt even zo'n geniet momentje bij je bak koffie of thee. Wij hadden heel veel appels gekregen, dus dat betekend dat we snel aan de slag zijn gegaan. En met resultaat.
*Fructosearm: Helaas is het recept niet fructosevrij want appels bevatten veel fructose.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd40 minuten

 1 rol vers bladerdeeg Tante Fanny (0.01/100g)
 4 appels
 scheutje citroensap
 100 g suiker
 2 eetl kraanwater
 olijfolie/zonnebloemolie/ kokosolie/ plantaardige boter
 handje pecannoten/walnoten

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20 minuten). 

2

Vet een dichte taartvorm (vlaaienvorm van circa 29cm) in met olie of plantaardige boter door middel van een kwastje.

3

Schil de appels en snijd ze in 6 of 8 partjes. Je kunt ze ook iets dikker snijden dan zijn de appels straks beter zichtbaar, maar wij vinden het zo het lekkerst. Nu zijn ze lekker zacht. En besprenkel ze met citroensap.

4

Haal de bladerdeeg uit de koelkast en laat 10 minuten rusten.

5

Maak de karamel in een steelpan met dikke bodem. Doe de suiker en het water in de steelpan en breng aan de kook.

6

Laat zachtjes koken tot een bruine karamel.

7

En verdeel de karamel over de bodem van de taartvorm.

8

En verdeel nu de appel partjes en de pecannoten/walnoten over de bodem van de taartvorm. 

9

Leg de bladerdeeg op de appels in de vorm en druk het deeg bij de randen voorzichtig aan en wat eroverheen valt snij je eraf met een mesje. En dat kun je verdelen over de randen waar nog geen bladerdeeg zit. Prik wat gaatjes in de bladerdeeg met een vork.

10

Bak de taart op in 20 minuten gaar. Kijk uit als je tarte tatin uit de oven haalt, want er komt sap vrij van de appels. Giet dit sap voorzichtig in de gootsteen. En laat de tarte tatin vervolgens een kwartier afkoelen.

11

Stort de taart vervolgens op een schaal of een groot bord en verwijder de taartvorm.

Ingredienten

 1 rol vers bladerdeeg Tante Fanny (0.01/100g)
 4 appels
 scheutje citroensap
 100 g suiker
 2 eetl kraanwater
 olijfolie/zonnebloemolie/ kokosolie/ plantaardige boter
 handje pecannoten/walnoten

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20 minuten). 

2

Vet een dichte taartvorm (vlaaienvorm van circa 29cm) in met olie of plantaardige boter door middel van een kwastje.

3

Schil de appels en snijd ze in 6 of 8 partjes. Je kunt ze ook iets dikker snijden dan zijn de appels straks beter zichtbaar, maar wij vinden het zo het lekkerst. Nu zijn ze lekker zacht. En besprenkel ze met citroensap.

4

Haal de bladerdeeg uit de koelkast en laat 10 minuten rusten.

5

Maak de karamel in een steelpan met dikke bodem. Doe de suiker en het water in de steelpan en breng aan de kook.

6

Laat zachtjes koken tot een bruine karamel.

7

En verdeel de karamel over de bodem van de taartvorm.

8

En verdeel nu de appel partjes en de pecannoten/walnoten over de bodem van de taartvorm. 

9

Leg de bladerdeeg op de appels in de vorm en druk het deeg bij de randen voorzichtig aan en wat eroverheen valt snij je eraf met een mesje. En dat kun je verdelen over de randen waar nog geen bladerdeeg zit. Prik wat gaatjes in de bladerdeeg met een vork.

10

Bak de taart op in 20 minuten gaar. Kijk uit als je tarte tatin uit de oven haalt, want er komt sap vrij van de appels. Giet dit sap voorzichtig in de gootsteen. En laat de tarte tatin vervolgens een kwartier afkoelen.

11

Stort de taart vervolgens op een schaal of een groot bord en verwijder de taartvorm.

Tarte tatin lactosevrij