Speculaasbrokken lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Heerlijke speculaasbrokken voor Sinterklaas en die doen het altijd goed. Ik zal je vertellen hoe ik op het idee kwam. Mijn moeder ging naar de bakker en ze zei: "Dan neem ik gelijk even wat lekkere speculaas mee". Ik zei mam, dat hoef je niet te doen ik bak ze zo wel even. Ik wist dat er nog een makkelijk recept in het kookboek van Wilma Münch stond. Het kookboek wat ik van mijn oma heb gekregen. En wat denk je wat de mening was van moeders toen ze een speculaasbrok aan het verorberen was? Oh kind, ze zijn heerlijk net zo lekker als die van de bakker! Maak ze alleen niet te dik want dan blijven wat zachter.
*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 400 g bloem
 200 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 200 g bruine basterdsuiker
 ¾ pakje bakpoeder (12 gram)
 15 g speculaaskruiden
 1 eetl lactosearme melk MinusL/Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 halve theel zout
 garneeramandelen

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht (oventijd 30 minuten).

2

Doe de bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder, de lactosevrije melk en het zout in een kom. Snij de koude boter in stukjes en voeg ook toe.

3

Kneed nu met je handen alles goed door elkaar. Dan krijg je een korrelig deeg en dat wordt vanzelf een deegbal maar heb wel even geduld.

4

Rol nu het deeg tussen twee vellen huishoudfolie of bakpapier met behulp van een deegroller uit tot een lap van ongeveer 0.5 cm dikte. (Hou je hem wat dikker? Dan blijven de speculaasbrokken wel wat zachter van binnen.)

5

Druk er nu eventueel de halve amandelen in (hoeft niet percé als je het niet lekker vind).

6

Bedek een bakplaat met bakpapier. En leg hier je deeglap voorzichtig op.

7

Klop een ei los en voeg een scheutje lactosevrije melk toe. Smeer daarmee de deeglap in met behulp van een kwastje, zodat je er straks een mooie glans overheen krijgt.

8

Zet de speculaasbrokken voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.

9

Zodra ze klaar zijn haal je de bakplaat eruit en laat het afkoelen. Als ze goed afgekoeld zijn kun je ze in stukken breken.

10

Tip: De speculaas wordt nog smakelijker en geuriger wanneer het deeg enige dagen van te voren gekneed wordt en in de koelkast bewaard word.

Ingredienten

 400 g bloem
 200 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 200 g bruine basterdsuiker
 ¾ pakje bakpoeder (12 gram)
 15 g speculaaskruiden
 1 eetl lactosearme melk MinusL/Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk
 halve theel zout
 garneeramandelen

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht (oventijd 30 minuten).

2

Doe de bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder, de lactosevrije melk en het zout in een kom. Snij de koude boter in stukjes en voeg ook toe.

3

Kneed nu met je handen alles goed door elkaar. Dan krijg je een korrelig deeg en dat wordt vanzelf een deegbal maar heb wel even geduld.

4

Rol nu het deeg tussen twee vellen huishoudfolie of bakpapier met behulp van een deegroller uit tot een lap van ongeveer 0.5 cm dikte. (Hou je hem wat dikker? Dan blijven de speculaasbrokken wel wat zachter van binnen.)

5

Druk er nu eventueel de halve amandelen in (hoeft niet percé als je het niet lekker vind).

6

Bedek een bakplaat met bakpapier. En leg hier je deeglap voorzichtig op.

7

Klop een ei los en voeg een scheutje lactosevrije melk toe. Smeer daarmee de deeglap in met behulp van een kwastje, zodat je er straks een mooie glans overheen krijgt.

8

Zet de speculaasbrokken voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.

9

Zodra ze klaar zijn haal je de bakplaat eruit en laat het afkoelen. Als ze goed afgekoeld zijn kun je ze in stukken breken.

10

Tip: De speculaas wordt nog smakelijker en geuriger wanneer het deeg enige dagen van te voren gekneed wordt en in de koelkast bewaard word.

Speculaasbrokken lactosevrij