Sint Nicolaas koekjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 30 koekjes.
Op de valreep nog een heerlijk Sinterklaas recept voor jullie. Voor het eerst gebruik ik marsepein in een recept. En dit is zeker niet de laatste keer. Wat heerlijk om daarmee te werken. De koekjes heb ik er zo leuk mee op gepimpt. Het is helemaal niet moeilijk om de mijter van Sinterklaas te maken. En je hebt alleen maar rode en witte marsepein nodig. De meeste marsepein is lactosevrij. Het is gemaakt van suiker en amandelen. Ik had deze vorig jaar al gekocht bij de Xenos. Ze waren nog tot 2019 goed dus ik dacht dat het toch weleens hoog tijd werd om hier mee aan de slag te gaan.
*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd40 minutenTotale tijd1 uur

 500 g bloem + 1 eetl bloem
 250 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 300 g bruine basterdsuiker
 1 pakje bakpoeder
 15 g speculaaskruiden
 1 eetl water
 halve theel zout
 rode marsepein
 witte marsepein
 lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk om te bestrijken

1

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de bloem in een kom. Snij de stukjes plantaardige boter in stukjes en voeg bij de bloem samen met de bruine suiker, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en de eetlepel water.

2

Ga de massa nu kneden met je handen, en kneed zolang door totdat je een deegbal krijgt. Dek deze even af met een vershoudfolie en laat minimaal een half rusten in de koelkast.

3

Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht (oventijd 15-20 minuten).

4

Bedek een bakplaat met bakpapier.

5

Strooi de eetlepel bloem op de aanrecht en verdeel het. Leg hier je deegbal op en rol deze met de deegroller tot een grote plak  van ongeveer een halve cm. Steek er kleine rondjes uit een ronde uitsteek vorm van ongeveer 2-3 cm.

6

Ik heb er 30 koekjes uitgestoken. Dus moest 2 keer mijn bakplaat beleggen met de Sint Nicolaas koekjes. Smeer over de koekjes een beetje lactosevrije melk met behulp van een kwastje. En bak de de koekjes ongeveer 15-20 minuten.

7

Laat ze even goed afkoelen. Ik heb er ongeveer 20 versierd met rode en witte marsepein. Het is super simpel om de mijters te maken. Kneed een beetje rode marsepein met je handen. En rol uit op de aanrecht tot 3-4 mm dikte met een deegroller. Snij hier met een mesje de mijter uit. Kneed het witte marsepein even met je handen. En rol uit op de aanrecht tot 3-4 mm dikte met een deegroller. En snij hier reepjes van. En maak zo de streepjes voor op de mijter. Maak de onderkant een beetje nat met water. Ik had er een schaaltje water bijgezet. En duw op het rode marsepein. Maak nu de onderkant van de mijter nat. En druk vervolgens op het Sint Nicolaas koekje. Ik heb ze mee naar mijn tante genomen en daar heeft iedereen er heerlijk van zitten smullen. Bewaar ze in een lucht dichte trommel.

Ingredienten

 500 g bloem + 1 eetl bloem
 250 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 300 g bruine basterdsuiker
 1 pakje bakpoeder
 15 g speculaaskruiden
 1 eetl water
 halve theel zout
 rode marsepein
 witte marsepein
 lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk om te bestrijken

Stappen

1

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de bloem in een kom. Snij de stukjes plantaardige boter in stukjes en voeg bij de bloem samen met de bruine suiker, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en de eetlepel water.

2

Ga de massa nu kneden met je handen, en kneed zolang door totdat je een deegbal krijgt. Dek deze even af met een vershoudfolie en laat minimaal een half rusten in de koelkast.

3

Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht (oventijd 15-20 minuten).

4

Bedek een bakplaat met bakpapier.

5

Strooi de eetlepel bloem op de aanrecht en verdeel het. Leg hier je deegbal op en rol deze met de deegroller tot een grote plak  van ongeveer een halve cm. Steek er kleine rondjes uit een ronde uitsteek vorm van ongeveer 2-3 cm.

6

Ik heb er 30 koekjes uitgestoken. Dus moest 2 keer mijn bakplaat beleggen met de Sint Nicolaas koekjes. Smeer over de koekjes een beetje lactosevrije melk met behulp van een kwastje. En bak de de koekjes ongeveer 15-20 minuten.

7

Laat ze even goed afkoelen. Ik heb er ongeveer 20 versierd met rode en witte marsepein. Het is super simpel om de mijters te maken. Kneed een beetje rode marsepein met je handen. En rol uit op de aanrecht tot 3-4 mm dikte met een deegroller. Snij hier met een mesje de mijter uit. Kneed het witte marsepein even met je handen. En rol uit op de aanrecht tot 3-4 mm dikte met een deegroller. En snij hier reepjes van. En maak zo de streepjes voor op de mijter. Maak de onderkant een beetje nat met water. Ik had er een schaaltje water bijgezet. En duw op het rode marsepein. Maak nu de onderkant van de mijter nat. En druk vervolgens op het Sint Nicolaas koekje. Ik heb ze mee naar mijn tante genomen en daar heeft iedereen er heerlijk van zitten smullen. Bewaar ze in een lucht dichte trommel.

Sint Nicolaas koekjes lactosevrij