Oma’s koekjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 16 koekjes.
Dit recept brengt mij weer heel veel herinneringen. Ik zie mijn oma weer staan in haar keukentje met heeeeeeel veel koekjes. En dan werden ze uitgedeeld. Deze zijn zo ontzettend lekker, ze hebben iets weg van een jodekoek maar dan nog lekkerder vind ik zelf. Alleen zij maakte ze natuurlijk altijd met roomboter. Maar helaas voor ons, dat zit er niet meer in. Maar met wajang of plantenmargarine van de AH zijn ze ook erg lekker hoor. Hier staan ze nog regelmatig in de oven.
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe vervang de bloem dan door speltbloem. Vervang de suiker door druivensuiker (dextrose Zonnatura) of gedroogde glucosestroop (fructoosje.nl).

Voorbereidingstijd15 minutenKook tijd45 minutenTotale tijd1 uur

 250 g zelfrijzend bakmeel
 250 g wajang/ plantenmargarine AH
 200 g suiker
 1 theel zout

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht (oventijd 15 minuten).

2

Zorg dat je de boter al even uit de koelkast haalt, of verwarm die 30 seconden in de magnetron. En snij in stukjes.

3

Doe alle ingrediënten in een kom. Meng alles met je handen door elkaar tot er een mooi deeg ontstaat.

4

Bestrooi je aanrecht met flink wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller.

5

En strooi ook telkens wat bloem op de deegroller zodat het niet aan het deeg blijft plakken.

6

Steek er mooie rondjes of andere figuurtjes uit. Ik had een ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnee gebruikt. En ik haalde daar ongeveer 16 koekjes uit. Ik heb ze in 3 etappes gebakken. 2 keer 6 stuks en 1 keer 4 stuks.

7

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op.

8

Bak de koekjes in 15 minuten gaar, en laat ze even afkoelen. Doe de koekjes dan in een luchtdichte trommel en zo kun je nog een paar dagen smullen van deze lekkertjes!

Ingredienten

 250 g zelfrijzend bakmeel
 250 g wajang/ plantenmargarine AH
 200 g suiker
 1 theel zout

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht (oventijd 15 minuten).

2

Zorg dat je de boter al even uit de koelkast haalt, of verwarm die 30 seconden in de magnetron. En snij in stukjes.

3

Doe alle ingrediënten in een kom. Meng alles met je handen door elkaar tot er een mooi deeg ontstaat.

4

Bestrooi je aanrecht met flink wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller.

5

En strooi ook telkens wat bloem op de deegroller zodat het niet aan het deeg blijft plakken.

6

Steek er mooie rondjes of andere figuurtjes uit. Ik had een ronde uitsteekvorm van 10 cm doorsnee gebruikt. En ik haalde daar ongeveer 16 koekjes uit. Ik heb ze in 3 etappes gebakken. 2 keer 6 stuks en 1 keer 4 stuks.

7

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op.

8

Bak de koekjes in 15 minuten gaar, en laat ze even afkoelen. Doe de koekjes dan in een luchtdichte trommel en zo kun je nog een paar dagen smullen van deze lekkertjes!

Oma’s koekjes lactosevrij