Meringues lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Zelfgemaakte meringues ook wel schuimpjes genoemd. Erg lekker zijn ze, en ook nog eens super simpel om te maken want je hebt maar 2 ingrediënten nodig. Maar je moet je wel aan een aantal regels houden om ze te laten lukken. Maar als je het eenmaal door hebt is het super simpel. Ik help je daarbij, en zo kan het bijna niet misgaan. Leuk om bij een toetje te serveren maar ze zijn ook lekker om zo op te snoepen. In de supermarkt zijn de meringues ook vaak lactosevrij, let op dat er geen chocolade op zit. Kijk dus altijd goed op de verpakking.
*Fructosearm: Vervang de suiker door 100 gram gedroogde glucosestroop (Fructoosje.nl) en 50 gram druivensuiker (dextrose Zonnatura).

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd1 uur 30 minutenTotale tijd1 uur 40 minuten

 2 eiwitten
 150 g suiker
 1 citroen of citroensap

1

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap
mengsel.

2

Maak alles goed schoon met een citroen of een beetje citroensap op een stukje keukenrol zodat alles goed vetvrij is.

3

Splits 2 eieren (Zorg dat je twee bakjes bij de hand hebt en breek voorzichtig de schaal van het ei, zodat je twee helften hebt. Bij het breken laat je het eiwit in een van de bakjes lopen. Houd de twee eierhelften boven datzelfde bakje en giet voorzichtig de dooier, het eigeel, van de ene helft naar de andere).

4

Doe de eiwitten in een kom. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

5

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan
is het klaar.

6

Als je gekleurde schuimpjes wil kun je er een paar druppels eetkleurstof aan toevoegen.

7

Schep het mengsel in een spuitzak op een papier bedekte bakplaat.

8

Bak de meringues ongeveer 1 uur en 30 minuten in een voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn.

9

Laat de meringues helemaal afkoelen op het bakpapier. In een luchtdicht afgesloten bak zijn ze 5 dagen te bewaren.

Ingredienten

 2 eiwitten
 150 g suiker
 1 citroen of citroensap

Stappen

1

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap
mengsel.

2

Maak alles goed schoon met een citroen of een beetje citroensap op een stukje keukenrol zodat alles goed vetvrij is.

3

Splits 2 eieren (Zorg dat je twee bakjes bij de hand hebt en breek voorzichtig de schaal van het ei, zodat je twee helften hebt. Bij het breken laat je het eiwit in een van de bakjes lopen. Houd de twee eierhelften boven datzelfde bakje en giet voorzichtig de dooier, het eigeel, van de ene helft naar de andere).

4

Doe de eiwitten in een kom. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

5

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan
is het klaar.

6

Als je gekleurde schuimpjes wil kun je er een paar druppels eetkleurstof aan toevoegen.

7

Schep het mengsel in een spuitzak op een papier bedekte bakplaat.

8

Bak de meringues ongeveer 1 uur en 30 minuten in een voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn.

9

Laat de meringues helemaal afkoelen op het bakpapier. In een luchtdicht afgesloten bak zijn ze 5 dagen te bewaren.

Meringues lactosevrij