Boterkoek lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 stukken.
Dit recept voor boterkoek is al zo oud maar wel hartstikke lekker. De boter heb ik natuurlijk vervangen door plantaardige boter zoals wajang of plantenmargarine AH. Hij smaakt wel iets anders dan als je roomboter gebruikt. Maar hij is toch heel erg lekker. Makkelijk klaar te maken als er onverwachts visite komt want hij staat namelijk binnen 10 minuten al in je oven. En als je nog wat boterkoek over hebt? Geen probleem je kunt ze heel gemakkelijk invriezen.
*Fructosearm: Ben je ook gevoelig voor tarwe vervang de bloem dan door speltbloem. Vervang de basterdsuiker door druivensuiker of gedroogde glucostroop korrels (fructoosje) en laat de vanillesuiker weg. Of gebruik het vanille merg van een vanillestokje.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd35 minuten

 250 g bloem
 250 g wajang/ plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 200 g witte basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 ei
 1 eetl plantaardige of lactosearme melk
 snufje zout
 garneer amandelen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20-25 minuten).

2

Gebruik een boterkoekvorm en vet deze in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb. Maar je kunt ook een springvorm gebruiken.

3

Doe de bloem in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe samen met de basterdsuiker, vanillesuiker en het snufje zout. Kneed alles met de hand of mix met de mixer tot een samenhangende bal.

4

Duw het deeg nu in de bakvorm met je handen. En gebruik een lepel om het mooi glad te maken. Vervolgens kun je er een mooi patroon in maken met een vork.

5

Scheid het ei en bewaar de eierdooier, meng de eierdooier met de eetlepel melk. Bestrijk de boterkoek met het melkmengsel met behulp van een kwastje.  Als je nu geen ei in huis hebt, kun je het ei ook heel makkelijk vervangen door een extra eetlepel lactosearme/ plantaardige melk. 

6

Druk er eventueel nog wat halve amandelen op. En zet in de voor verwarmde oven en bak de boterkoek in ongeveer 20-25 minuten gaar.

7

Een heerlijke variatietip: Gebruik eens lactosevrije plantaardige vloeibare boter (Jumbo, Becel light Lidl, Aldi), dan staat je boterkoek nog sneller in de oven.

Ingredienten

 250 g bloem
 250 g wajang/ plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 200 g witte basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 ei
 1 eetl plantaardige of lactosearme melk
 snufje zout
 garneer amandelen

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20-25 minuten).

2

Gebruik een boterkoekvorm en vet deze in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb. Maar je kunt ook een springvorm gebruiken.

3

Doe de bloem in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe samen met de basterdsuiker, vanillesuiker en het snufje zout. Kneed alles met de hand of mix met de mixer tot een samenhangende bal.

4

Duw het deeg nu in de bakvorm met je handen. En gebruik een lepel om het mooi glad te maken. Vervolgens kun je er een mooi patroon in maken met een vork.

5

Scheid het ei en bewaar de eierdooier, meng de eierdooier met de eetlepel melk. Bestrijk de boterkoek met het melkmengsel met behulp van een kwastje.  Als je nu geen ei in huis hebt, kun je het ei ook heel makkelijk vervangen door een extra eetlepel lactosearme/ plantaardige melk. 

6

Druk er eventueel nog wat halve amandelen op. En zet in de voor verwarmde oven en bak de boterkoek in ongeveer 20-25 minuten gaar.

7

Een heerlijke variatietip: Gebruik eens lactosevrije plantaardige vloeibare boter (Jumbo, Becel light Lidl, Aldi), dan staat je boterkoek nog sneller in de oven.

Boterkoek lactosevrij