Italiaans stamppotje lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 5-6 personen.

Ik kreeg weer een lekkere tip van mijn tante, een Italiaanse stamppot. Natuurlijk heb ik er mijn eigen draai weer aan gegeven, dat vind ik het leukste om te doen. En hij is echt verrukkelijk. Helemaal onze smaak, ik hoop ook die van jou.

Ik heb wat plantaadige kookroom toegevoegd, je kunt natuurlijk ook soja/ rijst cuisine van Alpro gebruiken. Of lactosearme kookroom van Minusl. Maar wij vinden deze van Oatly altijd erg lekker.

Als jij van stampotjes houdt, dan zal dit recept zeker in de smaak vallen. Snij alles lekker fijn zodat je geen grove stukken in je stamppot krijgt, vind je dit niet erg en hou je daar juist van? Dan kun je het lekker grof snijden.

*Fructosearm: Let op dat je mosterd gebruikt zonder suiker (kühne), let op de hoeveelheid champignons, gedroogde tomaten en courgette. En gebruik het groene van de lente-ui en laat de knoflook weg. Let op met de hoeveelheid kruiden.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 1 kg kruimige aardappels
 2 eetl plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 100 ml haver cuisine Oatly
 1 eetl mosterd
 snufje zout
 snufje peper
 snufje nootmuskaat
 2 eetl olijfolie
 3 steeltjes lente-ui
 2 teentjes knoflook
 100 g champignons
 1 courgette
 1 potje zongedroogde tomaten (ca. 280 gram)
 250 g spekblokjes
 1 tuinkruiden bouillonblokje Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1 takje oregano
 1 takje rozemarijn
 1 takje salie
 1 takje tijm
 zelf geraspte Parmezaanse kaas naar smaak (of Parrano als je deze verdragen kan)

1

Schil je aardappels en snij door de helft. Doe ze in een kookpan en vul deze voldoende met water. Breng aan de kook en laat ruim 20 minuten koken.

2

Snij ondertussen je lente-ui fijn en pers de knoflook uit.

3

Doe een scheutje olie in de koekenpan en voeg de lente-ui toe, bak een paar minuten en voeg de knoflook en de spekjes toe. Bak de spekjes even kort aan.

4

Snij de courgette fijn en de champignons in schijfjes. Voeg deze groente ook toe en roerbak deze ongeveer 10 minuten mee.

5

Laat de zongedrooogde tomaten even goed uitlekken en snij deze heel fijn.

6

Verkruimel het bouillonblokje erboven en snij de Italiaanse kruiden fijn en voeg deze samen met de zongedroogde tomaten toe.

7

Giet de aardappels af. Voeg de lactosevrije boter, haver cuisine, mosterd en de kruiden toe.

8

En stamp even goed door.

9

Laat de groente even uitlekken, en voeg deze nu toe aan de aardappelpuree. Schep het nu voorzichtig door elkaar.

10

Als laatste voeg je naar smaak kaas toe. Eetsmakelijk!

Ingredienten

 1 kg kruimige aardappels
 2 eetl plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 100 ml haver cuisine Oatly
 1 eetl mosterd
 snufje zout
 snufje peper
 snufje nootmuskaat
 2 eetl olijfolie
 3 steeltjes lente-ui
 2 teentjes knoflook
 100 g champignons
 1 courgette
 1 potje zongedroogde tomaten (ca. 280 gram)
 250 g spekblokjes
 1 tuinkruiden bouillonblokje Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 1 takje oregano
 1 takje rozemarijn
 1 takje salie
 1 takje tijm
 zelf geraspte Parmezaanse kaas naar smaak (of Parrano als je deze verdragen kan)

Stappen

1

Schil je aardappels en snij door de helft. Doe ze in een kookpan en vul deze voldoende met water. Breng aan de kook en laat ruim 20 minuten koken.

2

Snij ondertussen je lente-ui fijn en pers de knoflook uit.

3

Doe een scheutje olie in de koekenpan en voeg de lente-ui toe, bak een paar minuten en voeg de knoflook en de spekjes toe. Bak de spekjes even kort aan.

4

Snij de courgette fijn en de champignons in schijfjes. Voeg deze groente ook toe en roerbak deze ongeveer 10 minuten mee.

5

Laat de zongedrooogde tomaten even goed uitlekken en snij deze heel fijn.

6

Verkruimel het bouillonblokje erboven en snij de Italiaanse kruiden fijn en voeg deze samen met de zongedroogde tomaten toe.

7

Giet de aardappels af. Voeg de lactosevrije boter, haver cuisine, mosterd en de kruiden toe.

8

En stamp even goed door.

9

Laat de groente even uitlekken, en voeg deze nu toe aan de aardappelpuree. Schep het nu voorzichtig door elkaar.

10

Als laatste voeg je naar smaak kaas toe. Eetsmakelijk!

Italiaans stamppotje lactosevrij