Eetdagboek week 49 – Lactosevrijeten

Er staat weer een nieuw lactosevrij eetdagboek voor jullie klaar. In dit lactosevrije eetdagboek vind je weer nieuwe inspiratie om lactosevrij te koken. Zo kun je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat je in een kleine handomdraai wat lekkers op tafel kunt toveren. Wij aten deze week gebakken aardappels, couscous met broccoli en lactosevrije witte kaasblokjes. We zijn een dagje naar de Efteling geweest. En we vierden twee keer Sinterklaas. Een super gezellige week dus met allemaal lekker eten.

Maandag 30-11-20:
Vanavond heb ik snel wat aardappels in de microcook van Tupperware gekookt in de magnetron. En deze heb ik in stukjes gesneden en gebakken in olijfolie. De gebakken aardappeltjes maakt mijn moeder altijd zo, en die vinden wij veel lekkerder dan gekookte aardappels. Je komt ze ook best vaak tegen in mijn lactosevrije eetdagboek. Ik had nog lekker sperziebonen en vissticks (AHmerk) in de diepvries zitten. Sperziebonen heb ik een kleine 10 minuten gekookt. En de vissticks heb ik in een klontje wajang boter gebakken.


Dinsdag 01-12-20:
Mijn moeder had een grote pan boerenkool gemaakt en wij mochten er ook van eten. Ideaal en heerlijk. Zelf heb ik nog een worst en wat spekjes erbij gebakken en wat zelf geraspte Hollandse harde kaas toegevoegd. Hier vind je het recept.


Woensdag 02-12-20:
Vandaag heb ik voor het eerst een hele dag gewerkt aan mijn website. Ik wilde nog wat Sinterklaas recepten toevoegen en deze gepofte tomaatjes stonden ook al heel lang op mijn tot do lijstje. Deze zijn zo ontzettend lekker. Hier vind je het recept. Ik gebruikte de skinny dipping kruiden van Green Gypsy spices. Maar je kunt er eindeloos mee variëren. Ook heb ik tot 2 keer toe soesjes proberen te maken maar dat is tot 2 keer toe mislukt, ze zakten in nadat ze uit de oven kwamen. Dus daar ga ik binnenkort nog even mee aan de slag. 

’s Avonds maakte ik deze heerlijke couscous met gele curry kruiden van Green Gypsy spices. Recept vind je binnenkort bij hun op de site. Super simpel trouwens, het recept staat al in een klein half uur op tafel. De couscous moet je even laten weken in gekookt water met een snufje zout, de broccoli bak je een paar minuten in de hapjespan totdat hij felgroen wordt en laat dan nog een paar minuutjes garen met de deksel op de pan. Voeg de currykruiden, couscous en de Italiaanse kruiden toe aan de broccoli en roer goed door. En verkruimel er de lactosevrije witte kaasblokjes van Apetina overheen (verkrijgbaar bij Jumbo).


Donderdag 03-12-20:
Vandaag was het eindelijk zover, we gingen naar de Efteling. Het was al een keer afgezegd omdat het park dicht ging vanwege corona. Maar vandaag konden we toch eindelijk gaan genieten. We waren erg benieuwd of het druk was maar dat viel gelukkig alles mee. Ik was er van de Zomer ook geweest, ik had in een impuls heel veel kaartjes gekocht met de Albert Heijn actie haha. Maar toen was het vakantie, mooi weer en heel erg druk. Ook al houdt de Efteling er goed rekening mee, vandaag liepen we er een stuk plezieriger rond. We konden volop genieten, de wachtrijen waren lekker kort.

En zelfs bij de Fata morgana werd alles goed schoon gemaakt. Overal stonden de doorzichtige schotten nog tussen de rijen en je moest natuurlijk overal je mondkapje op in een openbare ruimte. Het was echt een heerlijke dag ondanks dat het koud was en soms regende haha. We hebben ons tussendoor opgewarmd met een warme chocolademelk met slagroom. En deze is natuurlijk niet lactosevrij. Maar ik nam de lactase tabletten van Lactastic. Deze zijn klein met een hoge dosering, heel makkelijk om in te nemen. En je hebt aan 1 tablet al genoeg. Lees er alles over in deze blog. Je kunt er ook een gratis proefpakketje aanvragen. Er lekker even een dagje tussenuit, we hebben volop genoten. Ze hebben ook een hele mooie setting met kerstbomen, sneeuw, kampvuren en eettentjes gemaakt. I.p.v. de schaatsbaan. Super leuk, we hebben er ’s middags een broodje unox gegeten en ’s avonds zijn we er nog even geweest om ons op te warmen. Je kon nergens binnen zitten, en op gegeven moment werd het wel heel koud. Thuis hebben we een frietje gehaald bij de cafetaria bij ons in het dorp want in de Efteling verkochten ze alleen nog maar broodjes en wij hadden na zo’n lange dag wel zin gekregen in een lekkere warme hap.
eetdagboek
eetdagboek
eetdagboek
eetdagboek
eetdagboek


Vrijdag 04-12-20:
Vanmiddag heb ik samen met mijn schoonzusje lekker gewandeld en zijn we even naar de speeltuin geweest in ons dorp. Daarna hebben we geborreld voor haar verjaardag! Ik had een kaasplankje gemaakt van oude Hollandse harde kaas in blokjes, mosterd dille dressing van de Jumbo (deze kreeg ik van een vriendin omdat ik deze zo lekker vond, zo lief). Ik had de roombrie van Jumbo (suikers en koolhydraten op 0), cashew spread van de Albert Heijn en nog wat melba toastjes erbij gelegd. En natuurlijk hoorde daar een lekker wijntje bij. ’s Avonds had ik nog een kom met zelfgemaakte bleekselderijsoep gegeten, deze had ik ’s middags al gemaakt met de It’s a wrap kruiden van Green Gypsy spices. Deze komt binnenkort ook op hun website.
eetdagboek
eetdagboek
eetdagboek


Zaterdag 05-12-20:
Vanavond was het heerlijke avondje dan eindelijk gekomen. We hebben het met ons gezinnetje gevierd. We hebben lekker gegourmet (alles lactosevrij) en wat cadeautjes uitgepakt. Het was zo leuk, onze zoon beseft het nog niet helemaal maar vind het allemaal wel heel erg interessant. Daarna zijn vrienden komen borrelen en hebben we kolonisten gespeeld. Ons lievelingsspel. Mijn man had ons 2 keer ingemaakt, zijn avond kon natuurlijk niet meer stuk. Geluksvogel haha. Maar het was super gezellig en daar draait het om hè.
eetdagboek
eetdagboek


Zondag 06-12-20:
Vanmiddag bakte ik zelf lactosevrije kruidnoten want in de supermarkt kon ik ze nergens vinden. En daarna maakte ik de verrukkelijk Sinterklaas monchoutaart. Hij is ook door jullie volop gemaakt, zo leuk om te horen en om foto’s te ontvangen. Super bedankt daarvoor, daar doe ik het voor. Het recept voor kruidnoten was ook het best bekeken recept deze week. Zo leuk dat er volop wordt gebakken van mijn recepten. Ik ben stiekem best een beetje trots. We hebben ook het record aan bezoekers gehaald vorige maand, zo leuk dat jullie graag een bezoekje brengen. ’s Avonds kwam Sinterklaas nog 1 keer langs en daarna is hij weer naar Spanje vertrokken. We vierden het bij mijn schoonouders en wat zijn we toch allemaal goed verwend. Mijn schoonouders hadden heerlijke pizza’s bij Newyork Pizza thuis laten bezorgen. Ik nam weer een lactase tablet in en nam een pizza met salami en mozzarella. Yummie!! Ik weet dat ze vegan pizza’s hebben maar ik had zo’n zin in een pizza met salami en mozzarella haha.
eetdagboek