Eetdagboek week 47 – Lactosevrijeten

Er staat weer een nieuw lactosevrij eetdagboek voor jullie klaar. In dit lactosevrije eetdagboek vind je weer nieuwe inspiratie om lactosevrij te koken. Zo kun je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat je in een kleine handomdraai wat lekkers op tafel kunt toveren. Wij aten deze week een stoofpot schotel van Hak, restjes uit de vriezer, Chinese tomatensoep en een kant en klare pizza uit de oven.

Maandag 16-11-20:
Ik kreeg een tijdje geleden een super leuk pakket opgestuurd van Hak. En daar zat deze stoofpot schotel ook in, dit is echt zo lekker!! Ik had rundvlees een paar uur laten braden bij mijn moeder, en ’s avonds de zak eraan toegevoegd en wat frietjes in de airfryer erbij gebakken. Een heerlijk maaltje, dit recept ga ik binnenkort uitwerken, dus dan kun je er alles over lezen. 


Dinsdag 17-11-20:
Vanmiddag maakte ik deze heerlijke gezonde groene rakker met banaan, spinazie en rijstmelk, als extraatje voegde ik de muscles 4 breakfast kruiden eraan toe van Green Gypsy. Ik maak ze niet alleen voor mezelf, onze zoon en mijn ouders drinken ze ook. Super gezond!

’s Avonds aten we rauw gebakken aardappels gebakken in olijfolie en daar voegde ik als laatste de hoer op de grill kruiden van Green Gypsy aan toe. We hadden nog een klein beetje van de stoofpot schotel van gister over en ik bakte er een hamburger van de slager bij.


Woensdag 18-11-20:
Vanavond had ik een makkelijk maaltje uit de vriezer opgezocht. Het was zulk lekker weer vandaag, daar heb ik samen met mijn zoon volop van genoten. We hebben gefietst en zijn naar het speeltuintje bij ons in het dorp geweest. Ook maakte ik nog een lekker nieuw lactosevrij toetje. En daarna had ik ook nog eens makkelijk avondeten. Heerlijk zo’n dagje! Ik had nog Köfta in tomatensaus met rijst in de vriezer zitten. Dit ga ik binnenkort zeker nog eens maken, het is zo ontzettend lekker. 

laagjes


Donderdag 19-11-20:
Vandaag heb ik de diepvries opgeruimd. Wat een rot werk, ik moet ook eerlijk bekennen dat het een jaar niet gebeurd is. Hij zat vol met ijs. Ben er ruim een uur mee bezig geweest. Ik heb de föhn erop gezet en met een spatel heb ik al het ijs eruit gehakt. Maar nu hij weer schoon en opgeruimd is hebben we wel weer meer overzicht wat ik nog allemaal in huis had. Vandaag gelijk wat restjes op gemaakt. Ik had nog sugarsnaps, twisters, kipschnitzel en karbonade in de vriezer liggen en heb deze gebakken en de boontjes gekookt en de twisters in de airfryer gebakken.


Vrijdag 20-11-20:
Chinese tomatensoep wie kent het niet? Het werd hoog tijd dat ik deze soep zelf eens ging maken, ik heb hem ooit weleens bij de Chinees gegeten maar sinds mijn lactose-intolerantie heb ik het eigenlijk nooit meer op. Ik weet eigenlijk ook niet of deze soep lactose bevat. Maar nu ik heb hem zelf gemaakt heb weet ik zeker dat hij lactosevrij is. En hij was echt heerlijk zoet, en de combinatie met gekookte kipfilet was perfect. Ik hoop het recept binnenkort uit te werken.


Zaterdag 21-11-20:
Vandaag was er in ons dorp een livestream geregeld voor het Sinterklaasfeest. En er kwamen pietjes langs om wat lekkers en een leuk cadeautje langs te brengen. Wauw, ondanks alles was het toch één groot feest. Onze zoon vond het geweldig en was zelfs een beetje verlegen bij de pietjes. Daarna hebben we snel wat frietjes en een frikandel gehaald bij de snackbar bij ons in het dorp.


Zondag 22-11-20:
Vanavond hebben we een makkelijke pizza van Dr Oetker in de oven gegooid. Een volger vroeg me waarom deze nou lactosevrij is, en dat was een goede vraag. Op de verpakking van de pizza staat dat hij **Lactosevrij is maar er is wel mozzarella en Edammer kaas aan toegevoegd, maar dat bevat vegetarisch stremsel. Maar vegetarisch is niet altijd lactosevrij.

Een vegetarisch stremsel, dat is gemaakt door micro-organismen. En dat zijn bacteriën, gisten en schimmels. Dit zijn levende organismen die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn.

Maar ik ga ze even mailen om te vragen hoe het nu precies zit, of het juist is hoe ik het nu zie. En de pizza bevat ook melkeiwitten (daar kunnen sporen van lactose aan kleven). Daarom ook de aanduiding 0.01/100g. Ik heb hem gegeten en heb nergens last van gehad. Hij was lekker, maar je proeft wel duidelijk dat het een glutenvrije bodem is. Maar als je beide niet verdragen kan is deze pizza zeker een uitkomst. En er zit een lekkere laag met kaas erop, jammie!! Ik ga er binnenkort een blogje over schrijven hoe het nu precies zit.