Angelique doet haar verhaal

Wie ben jij?:
Angelique van Lier.

Wat is je leeftijd?
45 jaar.

Wat is je beroep?
Coördinator huishoudelijke dienst in een zorgcentrum.

Waar woon je?
Tilburg.

Welke voedingsintolerantie(s) of voedselallergie(s) heb je?
Ik heb een  gluten- en lactose intolerantie.

Hoelang weet je al dat je dit hebt?
Sinds juli 2017. Maar eigenlijk weet ik het al langer. Z’on 15 jaar geleden heb ik een gist, suiker en lactosevrij dieet gedaan. Daarbij verdwenen ook alle klachten.

‘ACCEPTEREN DAT HET ZO IS, WETENDE DAT HET WEER OVER GAAT’.

Welke klachten heb je als je iets verkeerds gegeten hebt?
Buikpijn (borrelende buik) opgeblazen gevoel, diarree en misselijkheid, ziek gevoel.

Als je wat verkeerds gegeten hebt wat doe je dan?
Pijnstillers en Duspatal (medicatie wat voor geschreven wordt bij PDS), voldoende (kamille of groene) thee drinken. Accepteren dat het zo is, wetende dat het weer over gaat.

Hoe is het vast gesteld?
Eind 2016 was ik erg ziek van de heliobacter bacterie in mijn maag en darmen. Hiervoor heb ik wel medicatie gehad: een triple-Ab kuur. Daarnaast had ik maagklachten zoals hevige en pijnlijke zure oprispingen. Nadat deze infectie over was, bleef ik klachten houden. Ik was al onder behandeling bij de mdl-arts, heb diverse onderzoeken gehad. Mede ook om hartklachten uit te sluiten. Na onderzoek bleek dat ik geen hartklachten heb dus verder met andere onderzoeken: Biopten genomen uit de maag en darmen, geen ziektes zoals bv coeliakie.

Verder een maagledingsonderzoek gehad: tijdens dit uur durende onderzoek moet je stil blijf zitten op een stoel en geeft de verpleegkundige je een pannekoek met contrastvloeistof. Uit dit onderzoek bleek dat mijn maaglediging erg traag is waardoor eten en drinken langer blijft staan in de maag en slokdarm. Het laatste onderzoek was een maagdruk- en zuurgraad meting. Daarvoor moest ik naar het UMC omdat nergens in de omgeving zulke onderzoeken worden gedaan. De maagdrukmeting door middel van een slangetje door de neus en werd op de poli gedaan, er kwam geen bijzonderheden uit. De 24 uurs zuurgraadmeting werd ook via een slangetje door de neus gedaan. Hieraan was een kastje gesloten. Telkens met een zuur aanval moest ik op de knop drukken en tevens opschrijven in een dagboek. Deze meting heb ik thuis gedaan en de volgende dag moest ik terug om het slangetje te laten verwijderen.

Er kwam uit: 100% reflux door een maagmiddenrifbreuk. Overleg gehad met de Mdl-arts. Advies wat ik mee kreeg was om bij een  diëtiste op consult te gaan want de arts dacht, gezien alle klachten, aan voedselovergevoeligheid. Dat bleek dus ook zo te zijn. Na dieetadvies en uitzoeken wat voor ergere klachten zorgde, was het duidelijk dat ik intolerant bent voor gluten- en lactose.

Het is erg zoeken naar lactosevrije en glutenvrije producten hoe ging jou dat op het begin af?
Dat ging mij goed af. Ik ben bij Holland & Barrett, AH en Jumbo gaan winkelen en kwam verrassend veel producten tegen die ik wel mocht. Ik heb ook veel op internet en social media informatie opgezocht.  

‘ALS IK NAAR EEN FEESTJE GA NEEM IK MIJN EIGEN CRACKERTJES MEE’.

Hoe doe je het met uiteten?
Vooraf kijken welke menukaart er is. Bellen om te vragen of er een allergenenkaart is. En mocht ik heel veel trek in ijs hebben of iets anders wat lactose bevat, dan neem ik een lactase tablet. Als ik naar een feestje ga neem ik mijn eigen crackertjes mee. Ik kijk of vraag wat er in de salades zit.

Hoe leg je het andere mensen uit?
Ik zeg dat ik vanwege maag- en darmklachten, geen gluten en lactose verdraag.

Eten jullie thuis allemaal lactosevrij en glutenvrij?
Ja hoor, man- en dochterlief hebben er geen probleem mee. Onze oudste dochter en schoonzoon (kok) koken regelmatig gluten en lactosevrij als we bij hun gaan eten.  

‘VOLG JE GEVOEL, BLIJF JEZELF EN EET/DRINK WAT GOED VOOR JOU IS’.

Je kunt met een intolerantie/allergie heel goed leven maar wat vind je het lastigst?
Dat mensen vreemd reageren, och het is een hype of zeggen dat melk en granen juist gezond zijn. Dat kan best zeg ik dan maar voor mij zijn bepaalde granen en melk niet gezond. Ook vind ik het lastig als mensen er rekening mee moeten houden, wat voor mij niet hoeft. En wat ik ook lastig vind is dat niet overal glutenvrije producten zijn als je bijvoorbeeld even ergens wilt lunchen. Meestal komt het dan neer op frietjes of een salade.

Heb je nog handige tips?
Denk er vooral niet ingewikkeld over en accepteer het zoals het is en blijf creatief op zoek naar vervangende producten. Laat je niet van de wijs brengen als iemand zegt, jij mag ook niets of ach, 1 koekje kan geen kwaad. Volg je gevoel, blijf bij jezelf en eet / drink wat goed voor jou is.
Groetjes AngeliqueBedankt Angelique voor je openheid en fijn dat je dit met ons wilde delen. Heel veel dingen zijn erg herkenbaar. Gelukkig dat je het nu goed onder controle hebt en onbezorgd kan genieten. En jij laat door middel van je bericht nogmaals zien dat je je eigen gevoel moet volgen. Waar je helemaal gelijk in hebt. Je kunt haar ook volgen via instagram onder de naam lactosetarweglutenvrij. Daar komen heel veel lekkere en leuke tips voorbij. Wil jij ook je verhaal delen? Laat het me weten via het contact of via facebook.