Zachte witte bolletjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Ik mis de zachte bolletjes zo erg!! Herken je dat? Ik haal wekelijks een zak voor mijn mannetje bij de bakker, helaas heb ik nog geen lactosevrije kadetten kunnen vinden. wel de bruine bollen (Goudeerlijk, bevat melkeiwit dus er kunnen sporen van lactose aan kleven) van de Jumbo. En een tijd geleden heb ik ook eens een poging gewaagd om zelf kadetjes te maken maar deze waren echt niet lekker. Nu stuitte ik op dit recept van "Uit de keuken van Levine". En het was zo goed uitgelegd dat ik toch weer eens een poging waagde. Ik liet de broodbakmachine 15 minuten kneden op de pizza stand, en voor de rest is het veel wachttijd. Tussendoor heb ik ons huisje gepoetst haha. En als lunch trakteerde ik mezelf op een heerlijk bolletje met een dikke laag plantaardige halvarine (Jumbomerk) en wat muisjes en op de andere wat pure hagelslag. Mmm, ik ga ze zeker vaker maken ik heb alleen de karnemelk vervangen door lactosearme melk en de boter door plantaardige.
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe gebruik dan speltbloem. Vervang de suiker door druivensuiker (dextrose Zonnatura).

Voorbereidingstijd2 uren 20 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd2 uren 50 minuten

 500 g bloem
 7 g droge gist
 10 g suiker
 140 g water (20-25 graden)
 115 g lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk (20-25 graden)
 30 g wajang/ plantenmargarine AH
 1 ei (M)
 9 g zout
 zonnebloemolie

1

Doe alle ingrediënten in de bak van de broodbakmachine. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude lactosearme of plantaardige melk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen. Wil je ze met de hand kneden, ga naar "www.uitdekeukenvanarden.nl", onderaan dit recept staat de link.

2

1e rijs: Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie. Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af (met een theedoek) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

3

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt (met een theedoek) ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op (filmpje van het opbollen staat onderaan dit recept). Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. (Ik verdeel de broodjes over 2 bakplaten en bak ze na elkaar).

4

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt (met een theedoek) op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna het dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

5

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte) of 170 ºC hetelucht (oventijd 17 minuten) zoals ik gedaan heb.

6

Bak de broodjes in ± 17 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

7

Ik bewaarde de helft in een luchtdichte trommel en de rest heb ik ingevroren zodat we er nog een paar dagen van konden genieten.

bolletjes

Www.uitdekeukenvanarden.blogspot.com
Opbollen bolletjes bij Robèrt

Ingredienten

 500 g bloem
 7 g droge gist
 10 g suiker
 140 g water (20-25 graden)
 115 g lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige melk (20-25 graden)
 30 g wajang/ plantenmargarine AH
 1 ei (M)
 9 g zout
 zonnebloemolie

Stappen

1

Doe alle ingrediënten in de bak van de broodbakmachine. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude lactosearme of plantaardige melk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen. Wil je ze met de hand kneden, ga naar "www.uitdekeukenvanarden.nl", onderaan dit recept staat de link.

2

1e rijs: Vet een grote kom in met een beetje zonnebloemolie. Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af (met een theedoek) en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

3

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt (met een theedoek) ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op (filmpje van het opbollen staat onderaan dit recept). Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. (Ik verdeel de broodjes over 2 bakplaten en bak ze na elkaar).

4

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt (met een theedoek) op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna het dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

5

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte) of 170 ºC hetelucht (oventijd 17 minuten) zoals ik gedaan heb.

6

Bak de broodjes in ± 17 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

7

Ik bewaarde de helft in een luchtdichte trommel en de rest heb ik ingevroren zodat we er nog een paar dagen van konden genieten.

bolletjes

Zachte witte bolletjes lactosevrij