Worstenbroodjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorie, MoeilijkheidIntermediate

Dit recept is voor 6 worstenbroodjes.
Mmmm, heerlijke verse worstenbroodjes. Mij kijken ze altijd vanuit de vitrine aan als ik bij de bakker m'n brood ga halen. En afgelopen Zondag had ik er zo'n zin in. Jammer genoeg had ik ze ook niet meer in de diepvries liggen van Beckers. Want die eten wij hier regelmatig. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Het viel me nog alles mee. Een leuk klusje voor in het weekend. Ik ga ze zeker vaker maken, dat weet ik zeker.
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe gebruik dan speltbloem en gebruik glutenvrije paneermeel, vervang de suiker door glucosestroop (Fructoosje,nl) of druivensuiker (Zonnatura). Let op met de kruiden.

Voorbereidingstijd1 uurKook tijd30 minutenTotale tijd1 uur 30 minuten

 300 g bloem
 150 g lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 7 g zout
 80 ml olijfolie
 1 zakje gedroogde gist
 12 g suiker
 Voor de vulling:
 500 g gehakt
 1 ei
 1 ei voor bestrijken
 3 beschuiten (of 24 gram paneermeel)
 halve theel peper
 halve theel zout
 halve theel nootmuskaat
 halve theel paprikapoeder
 flinke snuf chilipoeder

1

Maak de melk een klein beetje warm in een pannetje.

2

Pak een schaal, en doe daar de bloem in. Maak een gaatje in het midden. Giet de melk in het gat, en voeg de zout, olijfolie, het zakje gist en de suiker toe. Meng steeds een beetje bloem bij de melk. Roer alles heel rustig door elkaar, totdat je een mooi deeg krijgt.

3

Strooi wat bloem op je aanrecht. En kneed ongeveer 5 minuten het deeg tot een mooie soepele bal. Verdeel het nu in stukjes van ruim 90 gram of in stukjes van ruim 45 gram als je kleine worstenbroodjes wilt maken.

4

Bedek een bakplaat met bakpapier, rol van de stukjes deeg ongeveer 6 balletjes. En leg die op de bakplaat. Leg daar overheen een stukje plastic folie. En laat even rusten.

5

Ondertussen kun je aan het gehakt beginnen. Doe het gehakt in een schaal, voeg het ei, fijn geknepen beschuit en de kruiden toe. En kneed alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt ook in porties van ruim 90 gram of van ruim 45 gram als je kleine worstenbroodjes wilt maken. En draai er worstjes van.

6

Nu ga je weer met de balletjes deeg aan de slag. Strooi weer wat bloem op je aanrecht. Pak een deegroller en maak van de deegballetjes een ovaal deeg. Klop een ei los, en bestrijk de rechter kant met het ei.

7

Leg het worstje erop, Vouw de korte kanten over de worst, en daarna de lange kanten. Druk de rand vast met je vingers.

8

En leg ze weer op de bakplaat met de naad naar onder. Leg er weer een stukje plastic folie overheen, en laat 50 minuten rijzen.

9

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 25-30 minuten). Bestrijk de worstenbroodjes met het los geklopte ei en bak ze in 25-30 minuten mooi bruin.

Ingredienten

 300 g bloem
 150 g lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 7 g zout
 80 ml olijfolie
 1 zakje gedroogde gist
 12 g suiker
 Voor de vulling:
 500 g gehakt
 1 ei
 1 ei voor bestrijken
 3 beschuiten (of 24 gram paneermeel)
 halve theel peper
 halve theel zout
 halve theel nootmuskaat
 halve theel paprikapoeder
 flinke snuf chilipoeder

Stappen

1

Maak de melk een klein beetje warm in een pannetje.

2

Pak een schaal, en doe daar de bloem in. Maak een gaatje in het midden. Giet de melk in het gat, en voeg de zout, olijfolie, het zakje gist en de suiker toe. Meng steeds een beetje bloem bij de melk. Roer alles heel rustig door elkaar, totdat je een mooi deeg krijgt.

3

Strooi wat bloem op je aanrecht. En kneed ongeveer 5 minuten het deeg tot een mooie soepele bal. Verdeel het nu in stukjes van ruim 90 gram of in stukjes van ruim 45 gram als je kleine worstenbroodjes wilt maken.

4

Bedek een bakplaat met bakpapier, rol van de stukjes deeg ongeveer 6 balletjes. En leg die op de bakplaat. Leg daar overheen een stukje plastic folie. En laat even rusten.

5

Ondertussen kun je aan het gehakt beginnen. Doe het gehakt in een schaal, voeg het ei, fijn geknepen beschuit en de kruiden toe. En kneed alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt ook in porties van ruim 90 gram of van ruim 45 gram als je kleine worstenbroodjes wilt maken. En draai er worstjes van.

6

Nu ga je weer met de balletjes deeg aan de slag. Strooi weer wat bloem op je aanrecht. Pak een deegroller en maak van de deegballetjes een ovaal deeg. Klop een ei los, en bestrijk de rechter kant met het ei.

7

Leg het worstje erop, Vouw de korte kanten over de worst, en daarna de lange kanten. Druk de rand vast met je vingers.

8

En leg ze weer op de bakplaat met de naad naar onder. Leg er weer een stukje plastic folie overheen, en laat 50 minuten rijzen.

9

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 25-30 minuten). Bestrijk de worstenbroodjes met het los geklopte ei en bak ze in 25-30 minuten mooi bruin.

Worstenbroodjes lactosevrij