Wortelcake lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 10 plakken wortelcake.
Ik ging samen met mijn moeder even bij ons in het dorp langs de dijk kijken wat er voor lekkere groente en fruit aan de straat stond. We hadden eigenlijk aardappels nodig want die zijn daar zo lekker. En toen lagen er ook deze bospeen. Ik zeg tegen ma die neem ik mee en zie wel wat ik ermee ga doen. Nu heb ik er een heerlijke wortelcake mee gebakken. Hij is zo lekker smeuïg. Als je meer van zoet houd voeg dan 100 gram basterdsuiker toe.
*Fructosearm: Vervang de honing door rijststroop en speltstroop, laat de basterdsuiker weg en vervang eventueel door druivensuiker. Vervang de bloem door speltbloem als je ook gevoelig bent voor tarwe. En let op de hoeveelheid kruiden.

 200 g wortels
 2 eieren
 100 ml olijfolie
 3 eetl honing
 eventueel 100 g basterdsuiker
 250 g bloem
 handje zonnebloempitten
 1 theel kaneel
 1 theel koekkruiden
 16 g bakpoeder
 eventueel een snufje laos/gemberpoeder
 flinke snuf zout

1

Begin met het raspen van je wortels. Was ze even onder de kraan. Gebruik een kaasrasp en maak de wortels fijn. Of koop kant en klaar geraspte wortels.

2

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht (oventijd 45 minuten).

3

Doe nu de wortels in een kom samen met de eieren, olijfolie, honing, zout en eventueel de basterdsuiker als je van zoet houdt.

4

Meng dit even goed met een garde door elkaar. Voeg nu in 2 gedeeltes de bloem toe en blijf goed even roeren.

5

En voeg vervolgens de rest van alle ingrediënten toe. Zoals de zonnebloempitten, kaneel, koekkruiden, bakpoeder, zout en eventueel de laos/gemberpoeder. En roer weer even goed door.

6

Vet je cakevorm in met bakspray of olie. Of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb.

7

Schep het wortel beslag in de cakevorm met een spatel. En strijk een beetje glad. Zet de wortelcake in het midden van de oven en bak ongeveer in 45 minuten gaar.

8

Haal uit de vorm en laat (eventueel op een rooster) afkoelen.

wortelcake

Ingredienten

 200 g wortels
 2 eieren
 100 ml olijfolie
 3 eetl honing
 eventueel 100 g basterdsuiker
 250 g bloem
 handje zonnebloempitten
 1 theel kaneel
 1 theel koekkruiden
 16 g bakpoeder
 eventueel een snufje laos/gemberpoeder
 flinke snuf zout

Stappen

1

Begin met het raspen van je wortels. Was ze even onder de kraan. Gebruik een kaasrasp en maak de wortels fijn. Of koop kant en klaar geraspte wortels.

2

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht (oventijd 45 minuten).

3

Doe nu de wortels in een kom samen met de eieren, olijfolie, honing, zout en eventueel de basterdsuiker als je van zoet houdt.

4

Meng dit even goed met een garde door elkaar. Voeg nu in 2 gedeeltes de bloem toe en blijf goed even roeren.

5

En voeg vervolgens de rest van alle ingrediënten toe. Zoals de zonnebloempitten, kaneel, koekkruiden, bakpoeder, zout en eventueel de laos/gemberpoeder. En roer weer even goed door.

6

Vet je cakevorm in met bakspray of olie. Of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb.

7

Schep het wortel beslag in de cakevorm met een spatel. En strijk een beetje glad. Zet de wortelcake in het midden van de oven en bak ongeveer in 45 minuten gaar.

8

Haal uit de vorm en laat (eventueel op een rooster) afkoelen.

wortelcake

Wortelcake lactosevrij