Vogelnestjes voor Pasen lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidIntermediate

Dit recept is voor ongeveer 10 vogelnestjes.
Dit recept voor vogelnestjes van schuim is niet moeilijk. Maar je moet er wel voor zorgen dat alles goed vetvrij is, anders mislukt het. En je eieren moeten op kamertemperatuur zijn. Overal met Pasen liggen er wel meringues in de winkels. Dus geen zin om ze zelf te maken? Je kunt ze ook gewoon kopen, maar zulke mooie vogelnestjes heb ik nog niet gevonden. Kijk altijd wel goed op de verpakking, in sommige soorten zit lactose maar in de gewone meringues niet. Maar zelf maken is toch veel leuker. Hier staan de meringues regelmatig in de oven. Ik heb deze vogelnestjes al 2 keer gebakken.
*Fructosearm: Fructosearm: Ik heb deze vogelnestjes 2 keer gebakken. De eerste keer heb ik het recept voor fructosevrije meringue van lintolerantie.nl gebruikt. Link staat ook onderaan dit recept. Super fijne site voor mensen met een lactose-en fructose intolerantie. Het recept stond ook op hun facebookpagina. Vervang de suiker door gedroogde glucosesiroop en dextrose. Maar als je geen fructose-intolerantie hebt kun je gewoon mijn recept aanhouden.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd1 uur 30 minutenTotale tijd1 uur 40 minuten

 4 eiwitten
 200 g suiker
 10 g maizena
 1 citroen of citroensap
 scheutje eetbare kleurstof

1

Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht (oventijd 90 minuten).

2

Scheid de eieren door ze te breken en schenk de dooier boven een schaaltje van het ene ei helft naar de andere. En gooi de dooier weg. Of maak er crème brûlée van.

3

Zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap mengsel. Maak alles goed schoon met een citroen of citroensap (op een keukenrolletje) zodat alles goed vetvrij is.

4

Doe de eiwitten in de vetvrije kom. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

5

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan is het klaar. Als laatste voeg je de maizena toe en klop nog even door.

6

Als je gekleurde vogelnestjes wilt kun je er een paar druppels kleurstof aan toevoegen. Ik had er bruine kleurstof aan toegevoegd. Schep het mengsel in een spuitzak op een papier bedekte bakplaat in een cirkel met een randje meringue er bovenop. Begin in het midden en werk zo naar de buitenkant. En maak ze ongeveer 6-7 cm breed.

7

Bak de vogelnestjes ongeveer 1 uur en 30 minuten in een voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn. Laat ze helemaal afkoelen op het bakpapier. In een luchtdicht afgesloten bakje zijn ze 5 dagen te bewaren.

8

En vul ze dan met lactosevrije paaseitjes (in het bericht van lactosevrije paas producten staan verschillende soorten lactosevrije paaseitjes, link onderaan) of met een bolletje lactosevrij ijs (ben & jerry non dairy, sorbetijs AH) of lactosevrije slagroom als toetje en serveer en fruit bij.


Lactosevrije paasproducten 
Lintolerantie.nl

Ingredienten

 4 eiwitten
 200 g suiker
 10 g maizena
 1 citroen of citroensap
 scheutje eetbare kleurstof

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht (oventijd 90 minuten).

2

Scheid de eieren door ze te breken en schenk de dooier boven een schaaltje van het ene ei helft naar de andere. En gooi de dooier weg. Of maak er crème brûlée van.

3

Zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn anders ontstaan er geen pieken en blijft het een slap mengsel. Maak alles goed schoon met een citroen of citroensap (op een keukenrolletje) zodat alles goed vetvrij is.

4

Doe de eiwitten in de vetvrije kom. Klop het met een mixer in ongeveer 1 minuut op middelhoge snelheid. Zodra het mengsel wit en schuimig wordt moet je de snelheid verhogen. Ga zo door, totdat het mengsel helemaal wit is en er pieken ontstaan.

5

Schep er nog steeds kloppend, geleidelijk de suiker bij met één lepel tegelijk. Klop 25 seconden voordat je de volgende lepel suiker toevoegt. Blijf kloppen zolang de suiker is opgenomen. Als het mengsel nog korrelig is moet je nog even door kloppen. Als het glad en glanzend is, en het eiwitschuim blijft hangen aan een omgekeerde lepel dan is het klaar. Als laatste voeg je de maizena toe en klop nog even door.

6

Als je gekleurde vogelnestjes wilt kun je er een paar druppels kleurstof aan toevoegen. Ik had er bruine kleurstof aan toegevoegd. Schep het mengsel in een spuitzak op een papier bedekte bakplaat in een cirkel met een randje meringue er bovenop. Begin in het midden en werk zo naar de buitenkant. En maak ze ongeveer 6-7 cm breed.

7

Bak de vogelnestjes ongeveer 1 uur en 30 minuten in een voorverwarmde oven tot ze droog aanvoelen en niet verkleurd zijn. Laat ze helemaal afkoelen op het bakpapier. In een luchtdicht afgesloten bakje zijn ze 5 dagen te bewaren.

8

En vul ze dan met lactosevrije paaseitjes (in het bericht van lactosevrije paas producten staan verschillende soorten lactosevrije paaseitjes, link onderaan) of met een bolletje lactosevrij ijs (ben & jerry non dairy, sorbetijs AH) of lactosevrije slagroom als toetje en serveer en fruit bij.

Vogelnestjes voor Pasen lactosevrij