Sinterklaas mini appeltaartjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 12 taartjes.

Ik heb afgelopen jaren al heel veel Sinterklaas recepten gemaakt, dus ik moet steeds beter mijn best gaan doen om wat origineels te verzinnen. Maar het is me weer gelukt.

We kregen visite, en ik had eigenlijk geen zin om weer een hele appeltaart te bakken. Dus besloot ik eens mini appeltaartjes te bakken en dan in Sinterklaas sferen. Met kruidnoten en speculaaskruiden. De normale kruidnoten zijn bijna altijd lactosevrij, maar kijk altijd even op de verpakking of ze echt geen lactose bevatten.

Ze waren in twee dagen schoon op, dus waarschijnlijk zal ik ze binnenkort nog eens bakken omdat ze zo goed in de smaak zijn gevallen. Misschien wel voor het heerlijke avondje.

Spuit er een flinke toef lactosevrije slagroom bovenop en smullen maar! Je kan MinusL gebruiken of de plantaardige slagroom van Alpro. Je hebt ook spuitbussen van Minusl en tegenwoordig ook sojaslagroom in een spuitbus bij de AH.

*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij omdat appels veel fructose bevatten.

Voorbereidingstijd25 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd50 minuten

 200 g bloem
 100 g witte basterdsuiker
 100 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH (kamertemperatuur)
 0,5 ei
 2 eetl koekkruiden
 snufje zout
 Voor de vulling:
 3 -4 appels (Goudreinetten/Wellant)
 40 g suiker
 0,5 theel koekkruiden
 scheutje citroensap
 Voor de kruimellaag:
 60 g bloem
 40 g bruine basterdsuiker
 40 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 snufje zout
 24 lactosevrije kruidnoten
 olie/ bakspray

1

Gebruik een standaard muffinvorm voor 12 stuks. Spuit in met bakspray of smeer in met olie met behulp van een kwastje.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe de bloem, boter, basterdsuiker, koekkruiden, ei en het snufje zout in een kom. En kneed alles met de hand tot een mooi deeg.

4

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes.

5

Duw met je vingers het stuk deeg op de bodempjes van de muffinvorm. En duw het deeg ook tegen de zijkanten aan.

6

Snij de appels in kleine stukjes en doe die vervolgens in een schaal. En giet er wat citroensap overheen zodat ze niet erg bruin worden. Voeg nu de suiker en de koekkruiden toe. En roer alles goed door elkaar.

7

Verdeel de appel stukjes over de muffin vormpjes.

8

Maak nu de kruimels voor bovenop. Snij de koude boter in stukjes. Voeg de bruine basterdsuiker, bloem en het snufje zout toe en wrijf het tussen je vingers tot mooie fijne kruimels.

9

Verdeel deze weer over de appels. En duw op ieder taartje twee lactosevrije kruidnoten.

10

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 25 minuten).

11

Zet de Sinterklaas mini appeltaartjes voor ongeveer 25 minuten in de oven en bak ze mooi goudbruin.

12

Laat ze afkoelen tot ze lauw zijn en haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Ik gebruikte twee lepels, die zette ik aan iedere kant zodat ik ze er makkelijk uit kon wippen.

13

Ingredienten

 200 g bloem
 100 g witte basterdsuiker
 100 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH (kamertemperatuur)
 0,5 ei
 2 eetl koekkruiden
 snufje zout
 Voor de vulling:
 3 -4 appels (Goudreinetten/Wellant)
 40 g suiker
 0,5 theel koekkruiden
 scheutje citroensap
 Voor de kruimellaag:
 60 g bloem
 40 g bruine basterdsuiker
 40 g plantaardige boter wajang/ plantenmargarine AH
 snufje zout
 24 lactosevrije kruidnoten
 olie/ bakspray

Stappen

1

Gebruik een standaard muffinvorm voor 12 stuks. Spuit in met bakspray of smeer in met olie met behulp van een kwastje.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe de bloem, boter, basterdsuiker, koekkruiden, ei en het snufje zout in een kom. En kneed alles met de hand tot een mooi deeg.

4

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes.

5

Duw met je vingers het stuk deeg op de bodempjes van de muffinvorm. En duw het deeg ook tegen de zijkanten aan.

6

Snij de appels in kleine stukjes en doe die vervolgens in een schaal. En giet er wat citroensap overheen zodat ze niet erg bruin worden. Voeg nu de suiker en de koekkruiden toe. En roer alles goed door elkaar.

7

Verdeel de appel stukjes over de muffin vormpjes.

8

Maak nu de kruimels voor bovenop. Snij de koude boter in stukjes. Voeg de bruine basterdsuiker, bloem en het snufje zout toe en wrijf het tussen je vingers tot mooie fijne kruimels.

9

Verdeel deze weer over de appels. En duw op ieder taartje twee lactosevrije kruidnoten.

10

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht (oventijd 25 minuten).

11

Zet de Sinterklaas mini appeltaartjes voor ongeveer 25 minuten in de oven en bak ze mooi goudbruin.

12

Laat ze afkoelen tot ze lauw zijn en haal ze dan voorzichtig uit de vorm. Ik gebruikte twee lepels, die zette ik aan iedere kant zodat ik ze er makkelijk uit kon wippen.

13

Sinterklaas mini appeltaartjes lactosevrij