Kruidnoten lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Ik moet toegeven elk jaar rond Sinterklaas maak ik dit recept voor kruidnoten weer. Ja ze liggen ook gewoon in de supermarkt te koop, I know. Wist je dat bijna alle merken lactosevrij zijn? Maar als ze net uit de oven komen en iets afgekoeld zijn kunnen de kruidnoten uit de supermarkt toch niet tegen deze vers gebakte op? En je huisje ruikt gelijk ook heerlijk, wat wil je nog meer? En het is ook nog eens een hele leuke klus. Alles bij elkaar opgeteld is dit toch een must rond deze tijd van het jaar?
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe vervang dan het zelfrijzend bakmeel door speltbloem en 1 flinke eetlepel bakpoeder. Kijk uit met de hoeveelheid speculaaskruiden en vervang de suiker door druivensuiker (dextrose/ gedroogde glucosestroop te bestellen bij fructoosje.nl).

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd40 minutenTotale tijd1 uur

 250 g zelfrijzend bakmeel
 125 g boter
 125 g bruine basterdsuiker
 10 g speculaaskruiden
 5 eetl lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige
 snufje zout

1

Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht (oventijd 20 minuten).

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is of smelt ongeveer 30 seconden in de magnetron. En snij in blokjes.

3

Zeef het bakmeel boven een schaal en maak een kuiltje in het midden. Doe in het kuiltje de suiker, boter, speculaaskruiden, zout en de lactosevrije melk.

4

Kneed dit kruidnoten deeg in een paar minuten met de hand tot een mooie deegbal, het duurt even maar je deeg wordt steeds steviger.

5

Leg een stukje bakpapier over de bakplaat zodat hij helemaal bedekt is.

6

Vorm lange rollen van het deeg en snij ze in stukjes.

7

Leg op de bakplaat en maak er een mooie kruidnootjes van op de bakplaat. Houd er ongeveer 2 cm tussen. Ze pasten bij mij niet op ÊÊn bakplaat. Dus heb ik de kruidnoten in 2 keer gebakken. Maar het kan ook zijn dat je 3 bakplaten nodig hebt dat ligt aan de grootte van je kruidnoten en de oven.

8

Bak de kruidnoten in 20 minuten gaar. Mmm, smullen maar!

Ingredienten

 250 g zelfrijzend bakmeel
 125 g boter
 125 g bruine basterdsuiker
 10 g speculaaskruiden
 5 eetl lactosearme melk MinusL/ Arla lactofree/ Campina of plantaardige
 snufje zout

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht (oventijd 20 minuten).

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is of smelt ongeveer 30 seconden in de magnetron. En snij in blokjes.

3

Zeef het bakmeel boven een schaal en maak een kuiltje in het midden. Doe in het kuiltje de suiker, boter, speculaaskruiden, zout en de lactosevrije melk.

4

Kneed dit kruidnoten deeg in een paar minuten met de hand tot een mooie deegbal, het duurt even maar je deeg wordt steeds steviger.

5

Leg een stukje bakpapier over de bakplaat zodat hij helemaal bedekt is.

6

Vorm lange rollen van het deeg en snij ze in stukjes.

7

Leg op de bakplaat en maak er een mooie kruidnootjes van op de bakplaat. Houd er ongeveer 2 cm tussen. Ze pasten bij mij niet op ÊÊn bakplaat. Dus heb ik de kruidnoten in 2 keer gebakken. Maar het kan ook zijn dat je 3 bakplaten nodig hebt dat ligt aan de grootte van je kruidnoten en de oven.

8

Bak de kruidnoten in 20 minuten gaar. Mmm, smullen maar!

Kruidnoten lactosevrij