Appeltaart lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Heerlijke ouderwetse appeltaart, wie is er niet gek op? Mmm, heerlijk bij een kop koffie of thee. Vroeger bakte ik met mijn tante en nichtje nog weleens een verrukkelijk appeltaart op de Zaterdag. Geweldig vonden wij dat, alleen ik weet ook nog dat het altijd een heel gekneed was totdat we mooie strengen voor de bovenkant kregen. Dat kan anders. Hieronder heb ik handige tips beschreven om een mooi en strak raster te maken. Gebruik een springvorm van 24cm.
*Fructosearm: Dit recept is helaas niet fructosearm, appels bevatten veel fructose.

Voorbereidingstijd45 minutenKook tijd50 minutenTotale tijd1 uur 35 minuten

 400 g bloem
 200 g basterdsuiker
 200 g wajang/plantenmargarine AH (kamertemperatuur)
 1 ei
 snufje zout
 Voor de vulling:
 8 middelgrote appels (Goudreinetten/Wellant)
 80 g suiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 theel kaneel
 50 g krenten/rozijnen
 citroensap
 eventueel een flinke toef zelfgeklopte lactosevrije slagroom MinusL/Alpro of een spuitbus MinusL

1

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en spuit de randen in met bakspray of smeer in met olijfolie.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe de bloem, boter, basterdsuiker, ei (laat een klein beetje ei over waarmee je de appeltaart straks mee in kan smeren) en het snufje zout in een kom. En kneed alles met de hand tot een mooi deeg.

4

Verdeel het deeg in drie stukken, twee iets kleinere en één groter stuk voor de bodem.

5

Duw met je vingers één stuk deeg op de bodem. En duw het tweede stuk deeg tegen de zijkant van de springvorm.

6

Snij de appels in kleine stukjes en doe die vervolgens in een schaal. En giet er wat citroensap overheen zodat ze niet erg bruin worden. Voeg nu de suiker, vanillesuiker, rozijnen en kaneel toe. En roer alles goed door elkaar.

7

Kook wat water in de waterkoker, en laat even afkoelen. Doe de rozijnen in een schaaltje en voeg het wat afgekoelde warme water toe en laat ze ongeveer 5 minuten staan, ondergedompeld in het water. 

8

Giet nu het appel mengsel in je springvorm.

9

Maak nu mooie slierten van het over gebleven deeg voor op de appeltaart. Wat ik persoonlijk fijner vind is dat je wat bloem op je aanrecht strooit, daar je laatste stuk deeg op legt. En uitrolt met de deegroller, en dan snij je er heel gemakkelijk mooie slierten van. Je kunt de slierten er eerst verticaal op leggen en vervolgens horizontaal eroverheen. Je kunt het raster ook vlechten, dat geeft ook een heel mooi resultaat. Bestrijk nog met het beetje ei wat over is door middel van een kwastje.

10

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht (oventijd 55 minuten).

11

Zet de appeltaart voor ongeveer 55 minuten in de oven en bak mooi goudbruin. Laat afkoelen, en snij in stukken.

12

En serveer met een toefje zelf geklopte lactosevrije slagroom (MinusL/Alpro) of met een spuitbus MinusL.

Ingredienten

 400 g bloem
 200 g basterdsuiker
 200 g wajang/plantenmargarine AH (kamertemperatuur)
 1 ei
 snufje zout
 Voor de vulling:
 8 middelgrote appels (Goudreinetten/Wellant)
 80 g suiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 theel kaneel
 50 g krenten/rozijnen
 citroensap
 eventueel een flinke toef zelfgeklopte lactosevrije slagroom MinusL/Alpro of een spuitbus MinusL

Stappen

1

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en spuit de randen in met bakspray of smeer in met olijfolie.

2

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snij in stukjes.

3

Doe de bloem, boter, basterdsuiker, ei (laat een klein beetje ei over waarmee je de appeltaart straks mee in kan smeren) en het snufje zout in een kom. En kneed alles met de hand tot een mooi deeg.

4

Verdeel het deeg in drie stukken, twee iets kleinere en één groter stuk voor de bodem.

5

Duw met je vingers één stuk deeg op de bodem. En duw het tweede stuk deeg tegen de zijkant van de springvorm.

6

Snij de appels in kleine stukjes en doe die vervolgens in een schaal. En giet er wat citroensap overheen zodat ze niet erg bruin worden. Voeg nu de suiker, vanillesuiker, rozijnen en kaneel toe. En roer alles goed door elkaar.

7

Kook wat water in de waterkoker, en laat even afkoelen. Doe de rozijnen in een schaaltje en voeg het wat afgekoelde warme water toe en laat ze ongeveer 5 minuten staan, ondergedompeld in het water. 

8

Giet nu het appel mengsel in je springvorm.

9

Maak nu mooie slierten van het over gebleven deeg voor op de appeltaart. Wat ik persoonlijk fijner vind is dat je wat bloem op je aanrecht strooit, daar je laatste stuk deeg op legt. En uitrolt met de deegroller, en dan snij je er heel gemakkelijk mooie slierten van. Je kunt de slierten er eerst verticaal op leggen en vervolgens horizontaal eroverheen. Je kunt het raster ook vlechten, dat geeft ook een heel mooi resultaat. Bestrijk nog met het beetje ei wat over is door middel van een kwastje.

10

Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht (oventijd 55 minuten).

11

Zet de appeltaart voor ongeveer 55 minuten in de oven en bak mooi goudbruin. Laat afkoelen, en snij in stukken.

12

En serveer met een toefje zelf geklopte lactosevrije slagroom (MinusL/Alpro) of met een spuitbus MinusL.

Appeltaart lactosevrij