Risotto carbonara met vegan spekjes

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept voor vegan risotto carbonara is voor 2 personen.

Deze week is het de week zonder vlees. En dat betekend niet alleen dat al het vegan vlees in de aanbieding is bij veel supermarkten maar ook de vegan zuivelvervangers. En daar wordt ik dan weer heel blij van, ik heb flink ingeslagen bij Albert Heijn gisteren. Ook kocht ik de plantaardige kookroom van Blue band.

Ja, naast de houdbare lactosevrije kookroom van Blue band (hier is lactase aan toegevoegd). Hebben ze nu ook een plantaardige vervanger, deze vind je in de koeling bij Albert Heijn. Blue Band 100% plantaardige kookroom is net als reguliere kookroom ideaal voor het bereiden van koude en warme gerechten, zoals sauzen soepen en hartige taarten. Het is zeer eenvoudig in gebruik, bindt goed en geeft géén risico op schiften.

Het is gemaakt met linzenproteïne en plantaardige oliën. Dat klinkt misschien gek, maar dit maakt dat het product net zo lekker romig is als als reguliere kookroom. Bovendien heeft het een zachte, milde smaak en bevat 15% vet. En deze plantaardige kookroom is van nature lactosevrij, melkvrij en glutenvrij. Wat dus ook heel fijn is voor mensen die geen sporen van lactose kunnen verdragen.

Dit is echt het ultieme comfortfood recept. Mijn lievelings zijn pasta carbonara en risotto en nu kwam ik op het geniale idee om deze samen te combineren. En met succes, man wat is dit lekker. Ik was ook heel benieuwd naar de vegan vervangers van spekjes. Dus deze heb ik gelijk in het recept gebruikt, ik vond ze wel wat zout. Dus extra zout toevoegen hoeft echt niet. Maar wel echt een mega goede vervanger, er zit echt een rooksmaak aan. En de zachte smaak van kookroom en dan de pit van de spekjes is geweldig. Ik had het hele bakje spekjes gebruikt maar ik had er geen erg in dat ik dit recept maar voor 2 personen maakte, dus ik adviseer om er 125 gram aan toe te voegen. Maar dat kun je naar eigen smaak invullen.

Dit recept voor risotto carbonara is ontwikkeld in samenwerking met Blue band.

risotto

Tijden1 Aantal
Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd30 minuten

 150 g risotto rijst
 450 ml water
 1 bouillonblokje tuinkruiden Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 2 steeltjes lente-ui
 125 g Vivera spekjes
 2 flinke handjes peterselie
 100 ml plantaardige kookroom Blue band (koeling)
 3 flinke scheutjes vloeibare plantaardige boter Jumbo, Ah, Lidl
 50 g Violife mozzarella
 snufje peper

1

Doe een scheutje vloeibare lactosevrije boter in de pan.

2

Voeg de spekjes toe en bak deze 5-6 minuten.

3

Schep ze uit de pan en zet ze even aan de kant.

4

Snij de lente-ui en de peterselie fijn. Doe het andere scheutje lactosevrije boter in de pan en voeg de lente-ui toe. En bak een paar minuten. De peterselie voeg je pas aan het einde toe.

risotto

5

Voeg nu alle risotto toe en roer goed door, bak kort totdat de rijst glazig is.

risotto

6

Kook wat water in de waterkoker en schenk 450 ml water in een maatbeker en voeg het bouillonblokje toe.

7

Voeg steeds in delen de bouillon bij de rijst en roer af en toe. Kook gaar in circa 18-20 min.

risotto

8

Voeg pas een nieuwe scheut bouillon toe als een vorig deel volledig door de rijst is opgenomen.

risotto

9

Roer er als laatste nog een scheutje lactosevrije boter doorheen en voeg de plantaardige kookroom en de plantaardige kaas toe. En roer even goed door op laag vuur.

risotto

10

Zodra de kaas gesmolten is voeg je de spekjes, peterselie en het snufje peper toe.

11

Roer alles tenslotte nog door elkaar en garneer met nog wat peterselie.

risotto

12

Eetsmakelijk!

13

Ingredienten

 150 g risotto rijst
 450 ml water
 1 bouillonblokje tuinkruiden Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 2 steeltjes lente-ui
 125 g Vivera spekjes
 2 flinke handjes peterselie
 100 ml plantaardige kookroom Blue band (koeling)
 3 flinke scheutjes vloeibare plantaardige boter Jumbo, Ah, Lidl
 50 g Violife mozzarella
 snufje peper

Stappen

1

Doe een scheutje vloeibare lactosevrije boter in de pan.

2

Voeg de spekjes toe en bak deze 5-6 minuten.

3

Schep ze uit de pan en zet ze even aan de kant.

4

Snij de lente-ui en de peterselie fijn. Doe het andere scheutje lactosevrije boter in de pan en voeg de lente-ui toe. En bak een paar minuten. De peterselie voeg je pas aan het einde toe.

risotto

5

Voeg nu alle risotto toe en roer goed door, bak kort totdat de rijst glazig is.

risotto

6

Kook wat water in de waterkoker en schenk 450 ml water in een maatbeker en voeg het bouillonblokje toe.

7

Voeg steeds in delen de bouillon bij de rijst en roer af en toe. Kook gaar in circa 18-20 min.

risotto

8

Voeg pas een nieuwe scheut bouillon toe als een vorig deel volledig door de rijst is opgenomen.

risotto

9

Roer er als laatste nog een scheutje lactosevrije boter doorheen en voeg de plantaardige kookroom en de plantaardige kaas toe. En roer even goed door op laag vuur.

risotto

10

Zodra de kaas gesmolten is voeg je de spekjes, peterselie en het snufje peper toe.

11

Roer alles tenslotte nog door elkaar en garneer met nog wat peterselie.

risotto

12

Eetsmakelijk!

13

Risotto carbonara met vegan spekjes