Preistamppot lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 4 personen.
Een heerlijke hoofdgerecht voor in de lente deze prei stamppot met champignons en spekjes. Wij zijn dol op stampotten. Wij eten deze groente alleen fijn gesneden door de pasta's. Maar eigenlijk nooit zo los bij de aardappels. Dat trekt me ook niet zo. En met dit recept klinkt het mij veel aantrekkelijker in de oren. Deze komt hier zeker vaker op tafel.
*Fructosearm: Gebruik het groene van de prei (eventueel van 2 stuks), let op de hoeveelheid champignons of gebruik uit een pot.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 1 kg aardappels
 snufje zout
 1 prei
 100 g champignons
 150 g spekjes
 scheutje lactosearme MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 scheutje olijfolie

1

Schil de aardappels, en doe ze in ruim water. Voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook. En laat 15 minuten koken.

2

Snij de prei fijn.

3

En kook deze nog 5 minuten mee.

4

Snij ondertussen de champignons in schijfjes. Doe de olie in de koekenpan en laat warm worden. Doe de olijfolie in een koekenpan en bak nu de spekjes en de champignons.

5

Giet de aardappels en de prei af, vang een kopje kookvocht op en laat even uitlekken in een zeef. Doe alles terug in de pan en voeg het kookvocht en een scheutje lactosearme of plantaardige melk toe.

6

Stamp alles goed door elkaar. Voeg als laatste de spekjes en de champignons toe aan de prei stamppot. En stamp alles nog even goed door. Ik heb er de zelfgemaakte gehaktballetjes bij geserveerd. Recept vind je hier onderaan.


Lactosevrije gehakballetjes
Lactosevrije satéballetjes

Ingredienten

 1 kg aardappels
 snufje zout
 1 prei
 100 g champignons
 150 g spekjes
 scheutje lactosearme MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk
 scheutje olijfolie

Stappen

1

Schil de aardappels, en doe ze in ruim water. Voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook. En laat 15 minuten koken.

2

Snij de prei fijn.

3

En kook deze nog 5 minuten mee.

4

Snij ondertussen de champignons in schijfjes. Doe de olie in de koekenpan en laat warm worden. Doe de olijfolie in een koekenpan en bak nu de spekjes en de champignons.

5

Giet de aardappels en de prei af, vang een kopje kookvocht op en laat even uitlekken in een zeef. Doe alles terug in de pan en voeg het kookvocht en een scheutje lactosearme of plantaardige melk toe.

6

Stamp alles goed door elkaar. Voeg als laatste de spekjes en de champignons toe aan de prei stamppot. En stamp alles nog even goed door. Ik heb er de zelfgemaakte gehaktballetjes bij geserveerd. Recept vind je hier onderaan.

Preistamppot lactosevrij