Eetdagboek week 10 2021 – Lactosevrijeten

Er staat weer een nieuw lactosevrij eetdagboek voor jullie klaar. In dit lactosevrije eetdagboek vind je weer nieuwe inspiratie om lactosevrij te koken. Zo kun je zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat je in een kleine handomdraai wat lekkers op tafel kunt toveren. Wij aten deze week een vegan risotto carbonara, lactosevrije kibbeling, Chinese tomatensoep en ik had nog frikandel speciaal bitterballen in de vriezer liggen. Jammie!


Maandag 08-03-21:
Ik heb een hele leuke samenwerking met Blue band gehad. Heb jij de nieuwe plantaardige kookroom ook al in de koeling gespot bij Albert Heijn? Ik mocht een recept maken en daar is deze vegan risotto carbonara uit ontstaan. Deze had ik vanavond gemaakt bij het andere eten wat we vanavond eigenlijk zouden eten. Ik dacht dan eet ik de risotto de volgende middag wel op, want het recept voor de risotto zou die volgende dag al online moeten staan.

Maar ik maakte zoete aardappelfrietjes maar dan niet met oranje zoete aardappels. Nee, ik had paarse meegenomen van de Lidl. En wat denk je die waren niet te eten, zo smerig wij vonden het allebei niet lekker. Dus hebben we maar een beetje risotto bij de varkenshaas en rucolasalade geserveerd. Toevallig dat ik de risotto gekookt had, zo hadden we toch een lekker maaltje.


Dinsdag 09-03-21:
Vanavond aten we krieltjes gebakken in olijfolie. Eerst heb ik deze 10 minuten aan gebakken in de pan en daarna 10 minuten met de deksel erop. Ik maakte een potje erwten met wortels warm. En ik had er een gepaneerde varkensschnitzel in vloeibare plantaardige boter bij gebakken. Een ouderwets AVG’tje vanavond.


Woensdag 10-03-21:
Yeah het was weer hoog tijd voor een grote ovenschaal met lasagne! Ik gebruikte die van Knorr wereld gerechten (kan sporen van melk bevatten). Ik vervang de melk naar lactosearme en ik had voor mezelf de Violife kaas gebruikt.


Donderdag 11-03-21:
Vanmorgen had ik al om 8 uur dit soepje op het vuur staan. Ik had dus nog wat paarse zoete aardappels over. En ik wist er geen raad mee. Ik heb aan mijn volgers op instagram tips gevraagd. En deze kwamen massaal binnen. Ik maakte deze verrukkelijk soep en gezonde brownies. Ik gebruikte de kruiden van Green gypsy, binnenkort deel ik het recept ook op mijn social media. Ik heb hier van genoten tijdens de lunch.


’s Avonds aten we kibbeling (deze heb ik gebakken in olijfolie), met sperzieboontjes en deze verrukkelijke aardappelblokjes uit de oven. Ook gemaakt met de kruiden van Green gypsy.


Vrijdag 12-03-21:
Chinese tomatensoep staat hier nu bijna elke maand sinds Kerst wel op het menu. Mijn man is zo blij dat ik hiervoor nu een lekker recept heb gevonden. En daarbij aten we heerlijke broodje hamburgers. Ik kocht de hamburgers weer in de boederijwinkel bij ons in het dorp. En de hamburgerbroodjes bestelde ik bij Jumbo. Ik belegde ze met een gebakken eitje, augurken, ketchup (zonder suiker Heinz) en sla. Echt even een geniet momentje. 


Zaterdag 13-03-21:
Ik maakte een heerlijke borrelplank. Ook probeerde ik een poging te wagen om zelfgemaakte oude kaas salade te maken. De mayonaise wilde ik met koolzaadolie maken. Nou dat flesje ligt leeg bij het plastic. Daarna nog een keer gewone mayonaise proberen te maken maar het lukte gewoon echt niet. Ik ga me hier binnenkort eens even goed in verdiepen. Want ik vind zelfgemaakte zo ontzettend lekker. Waarschijnlijk schenk ik de olie er te snel bij. Ik hou jullie op de hoogte. Maar er is wel een super lekkere salade ontstaan met 4 eetlepels Belze majoneis. En die heb ik bijna alleen op gegeten, dat wordt morgen weer compenseren want ik probeer 3 kg af te vallen. En ik was al op de helft.


En we slingerden even snel de frietpan aan, ook al niet zo’n goed idee voor de lijn hè? Maar hé, het is weekend en al doe ik er een aantal weken over dan is dat maar zo. Ik probeer morgen weer op te letten, op 1 stukje lactosevrije taart na dan. Want die maakte ik ook nog vandaag, ik had deze mix van Homemade gebruikt. Ik had lactosevrije roomkaas van Arla lactofree en slagroom van MinusL gebruikt. Omdat beide niet goed opstijven heb ik ook nog een extra zakje klopfix toegevoegd. De taart was echt verrukkelijk!!


Zondag 14-03-21:
Ik maakte vanavond zelf weer eens wat wrapjes met speltbloem. Recept vond ik bij Uitpaulineskeuken. Ik vind het zo leuk om te doen en ze zijn zo ontzettend lekker. Ik koop ze net als jou meestal gewoon in de winkel, maar omdat ik nu speltbloem gebruik kan ik ze veel beter verdragen. Met teveel tarwe kan ik nog weleens reageren. En de rest van het receptje van de lactosevrije wraps met satésaus en taugé is zo simpel dat ik nog wat tijd over had om zelf wraps te maken. Simpel recept maar o zo lekker!!