Bladerdeeg lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Het stond al zo lang op mijn lijstje zelf bladerdeeg maken. En nu kwam ik een recept tegen in het kookboek van mijn oma van Wilma Munch. Het is een basis recept. Er worden altijd gelijke hoeveelheden boter en bloem voor gebruikt.Β Ik raad het je echt aan om het eens te proberen. Er bestaan ook lactosevrije lactosearme bladerdeeg. Zoals bladerdeeg en spelt bladerdeeg van tante Fanny uit de koeling 0.01 gram lactose op 100 gram. En bladerdeeg uit de diepvries van de merken Ah, Jumbo zijn volledig lactosevrij. En Koopmans kan sporen van melk bevatten. Je kunt eindeloos variΓ«ren met het bladerdeeg. Hartige en zoete hapjes en verrukkelijke hoofdgerechten. Mmm, het is zo lekker!
*Fructosearm: Als je ook gevoelig bent voor tarwe gebruik dan speltbloem.

Voorbereidingstijd30 minutenTotale tijd33 minuten

 200 g (spelt) bloem
 200 g wajang boter/plantenmargarine AH
 100 ml water
 snufje zout

1

Zorg dat de boter uit de koelkast komt. Hij moet goed koud zijn. Snij de boter in stukjes.

2

Doe de bloem samen met de stukjes boter, water en het snufje zout in een kom. Mix het nu met de mixer tot een samenhangend deeg. Je kunt alles ook doorroeren met een houten lepel. Dat heb ik gedaan. Maar daar heb je wel meer spierballen voor nodig.

3

Je kunt al onder het roeren door zien dat er een soort bladerdeeg ontstaat. Het hoeft geen glad deeg te worden.

4

Bestrooi nu je aanrecht met flink wat bloem. En leg hier je deegbal op. Strooi daar overheen ook wat bloem zodat de deegroller niet aan je deeg blijft plakken. Rol het deeg nu voorzichtig uit tot een mooie plak van ongeveer halve cm dikte.

5

Vouw het deeg 2 keer dubbel, wrijf met het deeg een beetje door de bloem op het aanrecht. En strooi er eventueel weer wat bloem op en ga weer rollen totdat het weer een mooie plak wordt van een halve cm dik. En vouw het weer 2 keer dubbel. Herhaal dit in totaal 3 a 4 maal. Leg nu het bladerdeeg op een plank/bord en bedek met een vochtige theedoek. Laat nu een half uur rusten in de koelkast.

6

Als het half uur om is bedek je je aanrecht weer met bloem. En rol hem weer opnieuw uit en vouw weer 2 keer dubbel. Herhaal dit tot ongeveer 3 keer. Zodat je een mooie bladerdeeg krijgt. En je kunt ermee aan de slag.Β 

7

Ik had er een mooie lap van gerold en daarmee de zalm in bladerdeeg gemaakt.

8

En ik had nog wat over dus dat heb ik in vierkantjes gesneden (net zoals het bladerdeeg uit de winkel). En daartussen heb ik stukjes bakpapier gelegd. Alle plakken gewikkeld in vershoudfolie. En ingevroren.

9

Je kunt het deeg maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, goed gewikkeld in vershoudfolie en vervolgens heb ik het ingevroren ideaal toch?



Ingredienten

 200 g (spelt) bloem
 200 g wajang boter/plantenmargarine AH
 100 ml water
 snufje zout

Stappen

1

Zorg dat de boter uit de koelkast komt. Hij moet goed koud zijn. Snij de boter in stukjes.

2

Doe de bloem samen met de stukjes boter, water en het snufje zout in een kom. Mix het nu met de mixer tot een samenhangend deeg. Je kunt alles ook doorroeren met een houten lepel. Dat heb ik gedaan. Maar daar heb je wel meer spierballen voor nodig.

3

Je kunt al onder het roeren door zien dat er een soort bladerdeeg ontstaat. Het hoeft geen glad deeg te worden.

4

Bestrooi nu je aanrecht met flink wat bloem. En leg hier je deegbal op. Strooi daar overheen ook wat bloem zodat de deegroller niet aan je deeg blijft plakken. Rol het deeg nu voorzichtig uit tot een mooie plak van ongeveer halve cm dikte.

5

Vouw het deeg 2 keer dubbel, wrijf met het deeg een beetje door de bloem op het aanrecht. En strooi er eventueel weer wat bloem op en ga weer rollen totdat het weer een mooie plak wordt van een halve cm dik. En vouw het weer 2 keer dubbel. Herhaal dit in totaal 3 a 4 maal. Leg nu het bladerdeeg op een plank/bord en bedek met een vochtige theedoek. Laat nu een half uur rusten in de koelkast.

6

Als het half uur om is bedek je je aanrecht weer met bloem. En rol hem weer opnieuw uit en vouw weer 2 keer dubbel. Herhaal dit tot ongeveer 3 keer. Zodat je een mooie bladerdeeg krijgt. En je kunt ermee aan de slag.Β 

7

Ik had er een mooie lap van gerold en daarmee de zalm in bladerdeeg gemaakt.

8

En ik had nog wat over dus dat heb ik in vierkantjes gesneden (net zoals het bladerdeeg uit de winkel). En daartussen heb ik stukjes bakpapier gelegd. Alle plakken gewikkeld in vershoudfolie. En ingevroren.

9

Je kunt het deeg maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, goed gewikkeld in vershoudfolie en vervolgens heb ik het ingevroren ideaal toch?

Bladerdeeg lactosevrij