Speculaas boterkoek lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 stukken.
Ik heb de gewone boterkoek al een tijdje geleden met jullie gedeeld. Nu leek het me leuk en lekker om deze speculaas boterkoek ook met jullie te delen. Hij is lekker zoet. Wij vinden het heerlijk ook al gebruiken we geen roomboter omdat deze lactose bevat. Serveer op leuke bordjes en genieten maar! Hier thuis viel hij heel goed in de smaak. Ik heb nog gauw 3 stukjes in de diepvries kunnen doen zodat als we onverwachts visite krijgen, we altijd wat lekkers voor bij de koffie in huis hebben.
*Fructosearm: NIET fructosevrij omdat je teveel speculaas kruiden gebruikt.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd35 minuten

 250 g bloem
 250 g wajang/ plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 200 g bruine basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 ei
 1 eetl plantaardige of lactosearme melk
 snufje zout
 garneer amandelen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20-25 minuten).

2

Gebruik een boterkoekvorm en vet deze in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb. Maar je kunt ook een springvorm gebruiken.

3

Doe de bloem in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe samen met de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het snufje zout. Kneed alles met de hand of mix met de mixer tot een samenhangende bal.

4

Duw het deeg nu in de bakvorm met je handen. En gebruik een lepel om het mooi glad te maken. Vervolgens kun je er een mooi patroon in maken met een vork.

5

Scheid het ei en bewaar de eierdooier, meng de eierdooier met de eetlepel melk. Bestrijk de boterkoek met het melkmengsel met behulp van een kwastje.  Als je nu geen ei in huis hebt, kun je het ei ook heel makkelijk vervangen door een extra grote eetlepel lactosearme/ lactosevrije melk.

6

Druk er eventueel nog wat halve amandelen op. En zet in de voor verwarmde oven en bak de boterkoek in ongeveer 20-25 minuten gaar.

Ingredienten

 250 g bloem
 250 g wajang/ plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 200 g bruine basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 ei
 1 eetl plantaardige of lactosearme melk
 snufje zout
 garneer amandelen

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht (oventijd 20-25 minuten).

2

Gebruik een boterkoekvorm en vet deze in met olie of bakspray of leg er een bakpapiertje in zoals ik gedaan heb. Maar je kunt ook een springvorm gebruiken.

3

Doe de bloem in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe samen met de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en het snufje zout. Kneed alles met de hand of mix met de mixer tot een samenhangende bal.

4

Duw het deeg nu in de bakvorm met je handen. En gebruik een lepel om het mooi glad te maken. Vervolgens kun je er een mooi patroon in maken met een vork.

5

Scheid het ei en bewaar de eierdooier, meng de eierdooier met de eetlepel melk. Bestrijk de boterkoek met het melkmengsel met behulp van een kwastje.  Als je nu geen ei in huis hebt, kun je het ei ook heel makkelijk vervangen door een extra grote eetlepel lactosearme/ lactosevrije melk.

6

Druk er eventueel nog wat halve amandelen op. En zet in de voor verwarmde oven en bak de boterkoek in ongeveer 20-25 minuten gaar.

Speculaas boterkoek lactosevrij