Vegan – Lactosevrij

Er komen steeds meer Vegan producten op de markt. Er zijn er dit jaar al heel veel in de supermarkt te vinden. Denk aan het heerlijke ijs van Ben & Jerry’s in 3 smaken. Vegan cornetto’s en Vegan ijs van Alpro, de vegan Magnums, Vegan kaasschnitzels en zo kan ik nog wel even doorgaan. En als het Vegan is, is het ook meteen lactosevrij. Andersom geld dat juist weer niet. Hieronder leg ik je uit hoe het nou precies zit.

Veganistisch:
Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) willen eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn Veganisten.


Vegetariër:
En als je Vegetariër bent betekend dat, dat je geen vlees of vis wilt eten maar wel weer zuivel en eieren.


Conclusie:
Dus is een product vegan, dan is deze altijd lactosevrij. Maar staat bij het product dat het Vegetarisch is, let dan goed op de verpakking want dan kan het wel zuivel (dus ook lactose) bevatten.


Andersom:
Als je veganistisch bent moet je wel erg opletten met lactosearme producten. Deze bevatten nog een restwaarde lactose en zijn dan niet vegan.
Dus als je heel erg gevoelig bent voor lactose dan moet je deze producten ook laten staan.
Bij deze ‘lactosevrije’ producten wordt de lactose niet verwijderd uit het product. Vaak wordt er het enzym lactase aan toegevoegd, zodat het lichaam daarmee het zuivelproduct kan afbreken. Eigenlijk zijn ‘lactosevrije’ producten dus helemaal niet vrij van lactose, daarom noem ik ze ook lactosearm. De meeste ‘lactosevrije’ producten bevatten ook gewoon zuivel en zijn dus niet veganistisch.


Veganistisch is een bewuste keuze:
Als je Veganistisch bent is het een bewuste keuze, dat is met een lactose-intolerantie natuurlijk niet zo. Omdat je met een lactose-intolerantie geen lactose kan verdagen en het daarom moet vermijden. Dus check altijd voor de zekerheid de verpakking van te voren.


Geniet dus volop van alle nieuwe Vegan producten in de supermarkt. Voor ons is het super fijn, en ook vooral voor mensen die geen sporen van melk kunnen verdragen kunnen deze producten ook met een gerust hart gebruiken. Bestel bijvoorbeeld bij Domino’s eens een vegan pizza met shoarma. Dan kun jij onbezorgd genieten van je heerlijke pizza met lactosevrije (vegan) kaas en vlees. En wat dacht jij van de nieuwe Magnums? Jummy, wat een feest. Ik kwam erachter dat er bij mij nog een heel nieuw doosje in de diepvries lag! Dat wordt smikkelen aankomend weekend!

Ik hoop dat je het weer een leuk bericht vond.