Bourgondische bitterballenboek review + recept

Bitterballen!! Wie is er nu niet gek op? Nou ik zal je iets verklappen het is mijn lievelings snack. Bitterballen en kroketten ik ben er dol op en je kunt mij er voor wakker maken als ik heel eerlijk ben. Helaas bevatten deze ook vaak lactose, je hebt enkele merken die lactosevrij zijn (Jumbo bitterbal en kroket, Albert Heijn kroket, Mora bitterbal en kroket) en bij de snackbar kun je het natuurlijk altijd even navragen. Nu heb ik vorig jaar mee gedaan aan een online workshop bitterballen maken met de ‘bitterballenkoningin Ilona’. En wauw wat was dat leuk om te doen.

Corona brengt gelukkig ook nog leuke initiatieven met zich mee. Zo gaaf om mee te doen, ik was altijd onzeker als het ging om bitterballen en kroketten te maken. Ik heb het een aantal keer geprobeerd te maken en het is ook alle keren mislukt. Dus je snapt het dat ik heel blij was met deze kans. We hadden bitterballen met truffel en paddestoelen gemaakt. Ik vond ze heerlijk. Alleen waren de meeste minder enthousiast die ik ze liet proeven. Je moet echt van de smaak truffel houden want die komt goed naar voren. Dat is natuurlijk ook de bedoeling. Maar de frikandel speciaal en de kaas bitterballen vielen beter in de smaak. Toch die vertrouwde smaak die iedereen lust. Deze recepten vind je in het het kleine bourgondische bitterballenboek.

Ik was na deze online koop zo nieuwsgierig geworden naar het grote bourgondische bitterballenboek dat ik besloot deze mijzelf in het nieuwe jaar cadeaeu te doen. En daar heb ik geen spijt van gekregen.

Ook te bestellen bij Bol.com, voor slechts €22,50 heb je het bitterballenboek en voor slechts €9,95 het E-book.


Over het kookboek:
Wauw wat een onwijs mooi kookboek met 30 bourgondische recepten met vlees-,vis-, en vegavulling. Het boek begint persoonlijk met mooie woorden voor familie en foodies. Daarna vind je een overzichtelijke inhoudsopgave. Gevolgd met een leuk voorwoord, daar kun je o.a. lezen hoe het boek ontstaan is. Er staan maar liefst 8 handige tips in, enkele opmerkingen over de basis-ingrediënten en welk materiaal je nodig hebt. Een duidelijke uitleg hoe je de salpicon (bitterballenvulling) maakt. En het portioneren, rollen en paneren staat heel overzichtelijk uitgelegd, ook vind je er hoe je de bitterballen het beste kunt frituren, hoe je ze het beste kunt invriezen en bewaren en enkele serveertips. Daar vind je ook die leuke tip dat je zelfs van je gefrituurde bitterballen een bijzonder lekkere tosti kan maken. Mmm, het water loopt me al in de mond. Geniaal bedacht.

En achterin het boek vind je ook nog tips bij het maken van bitterballen voor de aifryer, tips voor glutenvrije bitterballen, tips bij het maken van vegan bitterballen. Verschillende soorten dipsauzen, sauzen, runderbouillon en nog vele recepten die je nodig hebt voor de vulling. En er staan zelfs tips bij wat je er het beste bij kunt drinken gegeven door wijnbloggers, sommeliers, bartenders en bierkenners. Schenk dat borreltje alvast maar in hoor. Zo, ik was wel verbaasd over alle uitleg. Het is zoveel, maar wat wel ontzettend fijn is. Nu kan het toch bijna niet meer mislukken om de perfecte bitterbal te serveren inclusief een lekker borreltje?



Nacho’s uit het hart:
Deze bitterballen spraken mij gelijk aan als echte nachofan. Ik kon ook niet wachten om ze te maken. Ik heb het recept aangepast naar lactosevrij. Ilona kon het idee om een bitterbal te paneren met fijngestampte tortillachips niet loslaten. En heeft deze geweldige combinatie van tomaat, spekjes, kruidenroomkaas, geraspte kaas, rode ui en bieslook bedacht. Er ligt al een flinke portie bij mij in de vriezer waar wij volop van gaan genieten met een lekker wijntje of biertje erbij natuurlijk. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar dit recept? Koop dan het bourgondische bitterballenboek.


Chorizo-paprika bitterballen:
Ook dit recept voor chorizo-paprika bitterballen staat in het bitterballenboek van Ilona. En deze ga ik de volgende keer maken, hier ben ik ook zo benieuwd naar. Dat kan toch alleen maar verrukkelijk smaken? Hier vind je het recept. Maar ik zal het ook even hier voor jullie neerzetten aangepast naar lactosevrij.

Ingrediënten:

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter (plantaardige boter Wajang, plantenmargarine of Flora)
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon afgewogen en afgekoeld (Jumbo, Maggi kan sporen van melk bevatten)
  • 225 gram chorizo vel verwijderd en in stukken van ongeveer 1 cm (let op sommige chorizo bevat melk)
  • 50 gram rode paprika in stukken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder dulce of picante naar smaak
  • 1 of 2 bosuitjes fijngehakt

Instructies

  • Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
  • Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.
  • Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
  • Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
  • Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
  • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Notities

Ga verder met het portioneren, rollen en paneren van de bitterballen.

Tip: serveer de chorizo-paprika bitterballen met aïoli – echt een topcombi.


Conclusie:
Als jij zelf heel gemakkelijk recepten aan kan passen naar lactosevrij en je super gek bent op bitterballen. Dan is dit kookboek een must voor in jou keuken. Er staat zoveel uitleg in, dat het bijna niet kan mislukken. Zelf heeft ze ook nog een filmpje gemaakt, die vind je hier. Deze kun je ook altijd nog bekijken. Maar in het boek zelf staat het ook echt heel duidelijk uit gelegd. Ik moet wel zeggen dat hoe vaker ik nu bitterballen heb gemaakt hoe beter de salpicon lukt. Het heeft echt een beetje te maken met oefening baart kunst en de juiste adviezen van Ilona opvolgen natuurlijk.

Ik weet zeker dat ik dit kookboek vaak ga gebruiken. Ten eerste vind ik het super leuk om bitterballen te maken, ook al is het een hele klus. En ziet je keuken er na het rollen niet meer uit haha tenminste die van mij niet. Dat is het echt allemaal waard. Zodra de diepvries weer leeg is ga ik weer aan de slag. Want wat dacht je van een garnalen bitterbal, kipsaté bitterbal, chorizo-paprika bitterbal (van hierboven) of gewoon de basis bitterbal met rundvlees? Bitterballen zonder buikpijn met bijzondere smaken die je nog nooit geproefd hebt in een bitterbal inclusief een lekkere dip en borrel. Wie wil dat nou niet?

Zelf ben ik ook aan de slag gegaan voor de perfecte lactosevrije kaasbitterbal met grove mosterd. Deze komt binnenkort online. Stay tuned! Die wil je niet missen.


Hopelijk vond je het weer een leuke blog, en heb je hem met veel plezier gelezen.  Volg je me ook al op facebook en instagram daar vind je nog veel meer lactosevrije tips. En heb je zelf een lactosevrij product of recept ontdekt? Laat het me dan weten, zodat ik het met de rest kan delen.