Soesjeskerstboom gevuld met slagroom lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 12 soesjes, maar je kunt ze ook kleiner maken zodat je meer soesjes krijgt en een grotere soesjeskerstboom krijgt.

Soesjes zijn nergens lactosevrij te koop, tenminste ik heb ze nog nooit in de supermarkt gevonden. Zelf maken heb ik ooit eens een keer eerder gedaan en ik wist nog dat het toen in één keer was gelukt. Deze keer heb ik er wel 3 keer over gedaan, dus dat viel vies tegen. De ene keer zakte ze in en de andere keer kreeg ik ze niet goed gaar. En de vierde keer waren ze eindelijk gelukt. Met een beetje hulp van 24 kitchen hihi. Dus het leek me wel leuk om dit recept voor lactosevrije soesjes met jullie te delen zodat jullie ook aan de slag kunnen gaan. En ze kunnen nu bijna niet meer mislukken.

Ik heb de melk vervangen door water. En ik had de slagroom van MinusL gebruikt met zakjes klopfix. Ik hoor vaak van jullie dat de MinusL slagroom niet goed op stijft. Zet het pakje slagroom minstens een nacht in de koelkast en gebruik een zakje klopfix per 200 ml slagroom en mix alles met de handmixer. Bij mij stijft de slagroom van Alpro nooit goed op, dus daarom gebruik ik deze ook niet voor dit recept voor de soesjeskerstboom. Want ik was bang dat de slagroom er dan uit zou lopen.

Zo heb jij ze nog nooit geproefd, ze zijn zo ontzettend lekker. Vroeger aten wij ze vaak uit de diepvries toen ik nog geen lactose-intolerantie had. Maar deze smaken zoveel lekkerder. Ik had de suikerparels gebruikt om de 'soesjeskerstboom' te versieren. Maar kijk wel uit voor je tanden want ze zijn ontzettend hard haha, je kunt ook andere eetbare versiering gebruiken.

Ik twijfelde of ik het recept van deze soesjeskerstboom met jullie zou delen, want de soesjes hebben verschillende vormen. De één is wat groter dan de andere. Ach, dan heeft de één wat meer dan de ander dacht ik. Ik was zo trots dat de soesjes eindelijk gelukt waren en vond het ondanks de verschillende groottes er toch lekker uit zien want tja, daar gaat het uiteindelijk om hè? Om de lekkere smaak. Ik ga er zeker nog vaker mee aan de slag. Want je kunt ze niet alleen met lactosevrije slagroom vullen maar je kunt er eindeloos mee variëren van hartig tot zoet. En dan ga ik toch maar weer eens met een spuitzak aan de gang voor mooiere vormen.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd20 minutenTotale tijd40 minuten

 100 g plantaardige boter Wajang, plantenmargarine AH of Flora
 200 ml water
 100 g bloem
 4 eieren
 snufje zout
Voor de vulling:
 500 ml slagroom MinusL uit de koelkast (0,1g/100g)
 2 zakjes klopfix
 4 eetl suiker
Voor de garnering:
 75 g rijstmelkchocolade Bonvita (Jumbo)
 poedersuiker naar smaak
 suikerparels (Goud) naar smaak

1

Verwarm de oven voor op 210 graden hete lucht (oventijd 20 minuten).

2

Doe de lactosevrije boter, water, en het snufje zout in een kookpan. Laat de boter smelten en breng nu alles vervolgens aan de kook.

3

Neem nu de pan van het vuur en voeg in keer de bloem toe. En roer alles goed door elkaar met een spatel. Zet nu de kookpan weer terug op het vuur en blijf goed roeren totdat het soesjes deeg als een bal van de pan los laat. Neem de pan weer van het vuur.

4

Voeg de eieren 1 voor 1 toe. En blijf tussendoor heel goed roeren met de spatel totdat het ei is opgenomen en voeg het volgende ei toe. Blijf net zolang roeren totdat het een egaal mengsel is geworden.

5

Schep 12 bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat met 2 lepels of gebruik een spuitzak en spuit mooie toeven. Zorg dat de bolletjes genoeg uit elkaar liggen. Bak de soezen in circa 20 minuten goudbruin.

6

Zet vervolgens de oven op een kier (ik had er een deegroller tussen geklemd) en laat volledig afkoelen zodat ze niet in elkaar zakken.

7

Klop ondertussen de koude lactosevrije slagroom met de zakjes klopfix en de suiker stijf met de mixer.

8

Gebruik nu een spuitzak en vul deze met de lactosevrije slagroom. Maak voorzichtig een gaat aan de onderkant van de soesjes met een scherp mes. Spuit er nu de lactosevrije slagroom in. Let op dat je er niet te veel slagroom in spuit want dan knapt hij.

9

Ik had best grote soezen gemaakt omdat het als toetje bedoeld is, wil je ze bij de koffie serveren? Dan kun je ze natuurlijk ook altijd kleiner maken zodat je er meer krijgt. Leg de soesjes in de vorm van een Kerstboom op een borrelplank of groot bord.

soesjeskerstboom

10

Smelt de lactosevrije rijstmelkchocolade in een smeltpan op een kookpan of per 30 seconden in magnetron, roer even door en herhaal dezelfde stap. Ga zo door totdat de chocola gesmolten is.

11

Verdeel de lactosevrije rijstmelkchocolade over de soesjes en verdeel er de suikerparels overheen.

soesjeskerstboom

12

En klaar is je mooie Kerstboom van lactosevrije soesjes.

soesjeskerstboom

13

Bewaar in de koelkast.

soesjeskerstboom

14

soesjeskerstboom


Soesjes - 24 kitchen

Ingredienten

 100 g plantaardige boter Wajang, plantenmargarine AH of Flora
 200 ml water
 100 g bloem
 4 eieren
 snufje zout
Voor de vulling:
 500 ml slagroom MinusL uit de koelkast (0,1g/100g)
 2 zakjes klopfix
 4 eetl suiker
Voor de garnering:
 75 g rijstmelkchocolade Bonvita (Jumbo)
 poedersuiker naar smaak
 suikerparels (Goud) naar smaak

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 210 graden hete lucht (oventijd 20 minuten).

2

Doe de lactosevrije boter, water, en het snufje zout in een kookpan. Laat de boter smelten en breng nu alles vervolgens aan de kook.

3

Neem nu de pan van het vuur en voeg in keer de bloem toe. En roer alles goed door elkaar met een spatel. Zet nu de kookpan weer terug op het vuur en blijf goed roeren totdat het soesjes deeg als een bal van de pan los laat. Neem de pan weer van het vuur.

4

Voeg de eieren 1 voor 1 toe. En blijf tussendoor heel goed roeren met de spatel totdat het ei is opgenomen en voeg het volgende ei toe. Blijf net zolang roeren totdat het een egaal mengsel is geworden.

5

Schep 12 bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat met 2 lepels of gebruik een spuitzak en spuit mooie toeven. Zorg dat de bolletjes genoeg uit elkaar liggen. Bak de soezen in circa 20 minuten goudbruin.

6

Zet vervolgens de oven op een kier (ik had er een deegroller tussen geklemd) en laat volledig afkoelen zodat ze niet in elkaar zakken.

7

Klop ondertussen de koude lactosevrije slagroom met de zakjes klopfix en de suiker stijf met de mixer.

8

Gebruik nu een spuitzak en vul deze met de lactosevrije slagroom. Maak voorzichtig een gaat aan de onderkant van de soesjes met een scherp mes. Spuit er nu de lactosevrije slagroom in. Let op dat je er niet te veel slagroom in spuit want dan knapt hij.

9

Ik had best grote soezen gemaakt omdat het als toetje bedoeld is, wil je ze bij de koffie serveren? Dan kun je ze natuurlijk ook altijd kleiner maken zodat je er meer krijgt. Leg de soesjes in de vorm van een Kerstboom op een borrelplank of groot bord.

soesjeskerstboom

10

Smelt de lactosevrije rijstmelkchocolade in een smeltpan op een kookpan of per 30 seconden in magnetron, roer even door en herhaal dezelfde stap. Ga zo door totdat de chocola gesmolten is.

11

Verdeel de lactosevrije rijstmelkchocolade over de soesjes en verdeel er de suikerparels overheen.

soesjeskerstboom

12

En klaar is je mooie Kerstboom van lactosevrije soesjes.

soesjeskerstboom

13

Bewaar in de koelkast.

soesjeskerstboom

14

soesjeskerstboom

Soesjeskerstboom gevuld met slagroom lactosevrij