Crème brûléetaart met speculaasbodem lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor 10-12 stukken crème brûléetaart.

Crème brûlée wie is er nu niet dol op? Helaas is hij nergens lactosevrij te koop. Dus als jij er echt mega veel zin in hebt kun je er een lactasetablet bij innemen en anders moet je toch echt zelf aan de slag.

Mijn broer en schoonzus kwamen eten en ik weet dat ze super gek zijn op crème brûlée. Ik maak hem dan ook nog weleens voor ze, maar deze keer wilde ik wat anders. Ik wilde een makkelijk recept maken voor een crème brûléetaart. Want deze kan natuurlijk ook heel makkelijk als toetje. Maar bij een bakje koffie smaakt tie ook heerlijk hoor.

Mij leek het in combinatie met lactosevrije speculaasjes een perfecte match. Zo gezegd zo gedaan, ik ben aan de slag gegaan. Ik heb het basisrecept voor crème brûlée met custardpoeder gebruikt. Ik ga deze lactosevrije crème brûléetaart zeker vaker maken.

Ik zie vaak dat er rietsuiker wordt gebruikt om erop te branden, zelf had ik deze niet in huis. Ik wil hem de volgende keer toch eens aanschaffen want ik denk dat je dan een beter resultaat krijgt. Je kunt het beste vlak voor het serveren de suiker erop branden voor het lekkerste resultaat.

crème brûléetaart

Tijden1 Aantal
Voorbereidingstijd5 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd35 minuten

 300 g bakkers speculaasjes
 125 g plantaardige boter plantenmargarine/wajang of Flora
 olie/bakspray om in te vetten
Voor de crème brûléelaag:
 65 g custardpoeder
 300 ml slagroom MinusL/Alpro
 700 ml plantaardige melk of lactosearme melk (MinusL/Arla/Campina/Aldi/Lidl)
 65 g suiker
 6 /8 eetl suiker/rietsuiker voor de karamellaag bovenop
 MinusL slagroom spuitbus of Sojatopping AH

1

Doe de speculaasjes in de keukenmachine en maak er kruimels van. Of doe de koekjes in een stevig zakje en maak ze fijn door er met een deegroller overheen te rollen.

crème

2

Smelt de lactosevrije boter in een pannetje.

crème

3

En voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer goed door.

4

Vet een vlaaivorm (28 cm) in met een beetje olie of bakspray.

5

Druk de kruimels in de vorm met een lepel. Maak een randje erlangs. En zet de bodem in de koelkast om af te laten koelen.

crème

6

Maak nu de crème brûléelaag. Doe de suiker in een schaaltje samen met de custard poeder. En roer even door

crème

7

Neem nu 8 eetlepels van de lactosevrije melk en roer dit door het suiker-custard mengsel.

crème

8

Doe de rest van de lactosevrije melk samen met de lactosevrije slagroom in een kookpan en maak warm.

crème

9

Voeg het custard mengsel al roerende toe aan de hete lactosevrije melk.

10

Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren met een garde. En zo zul je zien dat het mengsel steeds dikker wordt. Laat het ongeveer nog 3 minuten koken op zacht vuur en roer af en toe.

11

Haal de bodem uit de koelkast en giet het mengsel over de speculaasbodem.

12

Laat nu een uurtje buiten de koelkast afkoelen.

13

En laat hem daarna verder opstijven in de koelkast.

14

Voor het opdienen snij je de taart in stukjes en bestrooi deze met suiker of rietsuiker en verhit de suikerlaag met een crème brûléebrander tot de suiker karamelkleurig wordt. Kijk uit dat het niet verbrand. En serveer de taart direct.

15

Spuit er een toefje lactosevrije slagroom op en aanvallen maar!

crème brûléetaart

16

crème brûléetaart

17

crème brûléetaart


Bakkers speculaas - Jumbo
Bakkers speculaas - Albert-Heijn

Ingredienten

 300 g bakkers speculaasjes
 125 g plantaardige boter plantenmargarine/wajang of Flora
 olie/bakspray om in te vetten
Voor de crème brûléelaag:
 65 g custardpoeder
 300 ml slagroom MinusL/Alpro
 700 ml plantaardige melk of lactosearme melk (MinusL/Arla/Campina/Aldi/Lidl)
 65 g suiker
 6 /8 eetl suiker/rietsuiker voor de karamellaag bovenop
 MinusL slagroom spuitbus of Sojatopping AH

Stappen

1

Doe de speculaasjes in de keukenmachine en maak er kruimels van. Of doe de koekjes in een stevig zakje en maak ze fijn door er met een deegroller overheen te rollen.

crème

2

Smelt de lactosevrije boter in een pannetje.

crème

3

En voeg hier de koekkruimels aan toe. Roer goed door.

4

Vet een vlaaivorm (28 cm) in met een beetje olie of bakspray.

5

Druk de kruimels in de vorm met een lepel. Maak een randje erlangs. En zet de bodem in de koelkast om af te laten koelen.

crème

6

Maak nu de crème brûléelaag. Doe de suiker in een schaaltje samen met de custard poeder. En roer even door

crème

7

Neem nu 8 eetlepels van de lactosevrije melk en roer dit door het suiker-custard mengsel.

crème

8

Doe de rest van de lactosevrije melk samen met de lactosevrije slagroom in een kookpan en maak warm.

crème

9

Voeg het custard mengsel al roerende toe aan de hete lactosevrije melk.

10

Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren met een garde. En zo zul je zien dat het mengsel steeds dikker wordt. Laat het ongeveer nog 3 minuten koken op zacht vuur en roer af en toe.

11

Haal de bodem uit de koelkast en giet het mengsel over de speculaasbodem.

12

Laat nu een uurtje buiten de koelkast afkoelen.

13

En laat hem daarna verder opstijven in de koelkast.

14

Voor het opdienen snij je de taart in stukjes en bestrooi deze met suiker of rietsuiker en verhit de suikerlaag met een crème brûléebrander tot de suiker karamelkleurig wordt. Kijk uit dat het niet verbrand. En serveer de taart direct.

15

Spuit er een toefje lactosevrije slagroom op en aanvallen maar!

crème brûléetaart

16

crème brûléetaart

17

crème brûléetaart

Crème brûléetaart met speculaasbodem lactosevrij