Banketletter met amandelspijs lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Bij banketletters bij de bakker en in de supermarkt sta ik altijd te kwijlen. Ik ben er zo dol op. En toen mocht ik ze ineens niet meer eten, want ik heb nog geen kant en klare banketletter gevonden zonder
lactose. Omdat er vaak roomboter in verwerkt zit. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan. En hij was hier zo op, echte aanrader dus. Ik had hem ÊÊn keer met het zelfgemaakte amandelspijs gemaakt en ÊÊn keer met het amandelspijs van Dr. Oetker. Als je meer tijd hebt dan moet je echt zelf eens het amandelspijs maken, dat is nog lekkerder! Het recept hiervan staat hieronder.
*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij want amandelspijs bevat veel fructose.

Voorbereidingstijd10 minutenKook tijd30 minutenTotale tijd40 minuten

 halve rol vers bladerdeeg uit de koeling Tante Fanny/ Jumbo/ AH of 4 losse velletjes bladerdeeg (GEEN roomboter)
 300 g zelfgemaakt amandelspijs of amandelspijs Dr Oetker (kan sporen van melk bevatten)
 1 ei
 handje amandelschaafsel

1

Verwarm de oven voor op 220 graden (oventijd 25- 30 minuten).

2

Haal de bladerdeeg 10 minuutjes van te voren uit de koelkast voordat je ermee aan de slag gaat en snij het in de lengte doormidden.

3

Je kan ook 4 losse velletjes bladerdeeg gebruiken, laat die even ontdooien en plak ze dan met een klein beetje water aan elkaar met je vingers, en strooi wat bloem eronder zodat het bladerdeeg niet blijft plakken.

4

Gebruik het amandelspijs van Dr. Oetker (300 gram, kan sporen van melk bevatten) en voeg alleen nog het halve ei toe (zie instructies op verpakking).

5

Maak met je handen van het amandelspijs een lange rol, net zo lang als het bladerdeeg. En leg dat in het midden van de strook bladerdeeg. Rol het bladerdeeg dicht en vouw de naad dicht met je handen.

6

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de banketletter met spijs voorzichtig op (met de naad naar onder), en vorm de letter S. Je kunt er ook heel gemakkelijk andere letters van vormen

7

Klop het ei los en smeer de letter in met los geklopte ei door middel van een kwastje. Vervolgens strooi je er wat amandelschaafsel overheen.

8

Bak de banketletter in 25-30 minuten gaar. Gegarandeerd succes met Sinterklaas en Kerst.

9

Ik had de andere helft bladerdeeg gebruikt voor de banketletter met gehakt.

Lactosevrij Amandelspijs zelfgemaakt

Ingredienten

 halve rol vers bladerdeeg uit de koeling Tante Fanny/ Jumbo/ AH of 4 losse velletjes bladerdeeg (GEEN roomboter)
 300 g zelfgemaakt amandelspijs of amandelspijs Dr Oetker (kan sporen van melk bevatten)
 1 ei
 handje amandelschaafsel

Stappen

1

Verwarm de oven voor op 220 graden (oventijd 25- 30 minuten).

2

Haal de bladerdeeg 10 minuutjes van te voren uit de koelkast voordat je ermee aan de slag gaat en snij het in de lengte doormidden.

3

Je kan ook 4 losse velletjes bladerdeeg gebruiken, laat die even ontdooien en plak ze dan met een klein beetje water aan elkaar met je vingers, en strooi wat bloem eronder zodat het bladerdeeg niet blijft plakken.

4

Gebruik het amandelspijs van Dr. Oetker (300 gram, kan sporen van melk bevatten) en voeg alleen nog het halve ei toe (zie instructies op verpakking).

5

Maak met je handen van het amandelspijs een lange rol, net zo lang als het bladerdeeg. En leg dat in het midden van de strook bladerdeeg. Rol het bladerdeeg dicht en vouw de naad dicht met je handen.

6

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de banketletter met spijs voorzichtig op (met de naad naar onder), en vorm de letter S. Je kunt er ook heel gemakkelijk andere letters van vormen

7

Klop het ei los en smeer de letter in met los geklopte ei door middel van een kwastje. Vervolgens strooi je er wat amandelschaafsel overheen.

8

Bak de banketletter in 25-30 minuten gaar. Gegarandeerd succes met Sinterklaas en Kerst.

9

Ik had de andere helft bladerdeeg gebruikt voor de banketletter met gehakt.

Banketletter met amandelspijs lactosevrij