Romana doet haar verhaal

Wie ben jij?
Hi, ik ben Romana. Oorspronkelijk Amsterdamse. Ik ben getrouwd met de liefde van m’n leven Niek, moeder van 2, Bram (3,5) en Lucas (10mnd)

Wat is je leeftijd:
Ik ben 32 jaartjes jong!

Wat is je beroep?
Op dit moment ben ik werkzoekende, ik ga  waarschijnlijk freelancen in de marketing/PR wereld en daarbij een parttime baan zoeken. Ik hou van werken met mensen, dingen organiseren, plannen en regelen. 

Waar woon je?
Ik woon nu in Zaandam.

‘ALS DE LACTOSE ZICH OPSTAPELT, KRIJG IK OOK NIESAANVALLEN EN LAST VAN MIJN DARMEN’.

Welke voedselintolerantie (s) of voedingsallergie (s) heb je?
Ik ben lactose intolerant. Daarbij heb ik heel lang ook een nikkel allergie gehad, die soms nog de kop opsteekt. Hierbij moet je denken aan zaken zoals bladgroenten, noten, chocola, etc. 

Hoelang weet je al dat je dit hebt?
Vanaf mijn 4e levensjaar.

Welke klachten heb je als je iets verkeerds gegeten hebt?
Als ik iets verkeerds heb gegeten, begint het bij mij met hoofdpijn. Aangezien ik ook niet heel sterk op ingrediënten let, heb ik altijd wel een beetje hoofdpijn. Als de lactose zich opstapelt, krijg ik ook niesaanvallen en last van mijn darmen.

IK WAS ALTIJD ZIEK EN KREEG VEEL ANTIBIOTICA VANUIT DE ARTS, WAT NIETS HIELP’.

Als je wat verkeerds gegeten hebt wat doe je dan?
Ja, niets dus. Achteraf kan ik er zelf weinig aan doen. Een paracetamolletje soms voor de hoofdpijn en een neusspray voor de allergische reactie, maar verder doe ik er niet veel aan. 

Hoe is het vast gesteld?
Toen ik 4 was, was mijn moeder op zoek naar iemand die mij zou helpen. Ik was altijd ziek en ik kreeg veel antibiotica vanuit de arts, wat niets hielp. Uiteindelijk kwam ze terecht via via bij het Integraal Medisch Centrum in Amsterdam, waar ze met een mesoloog erachter kwam dat ik waarschijnlijk een lactose-intolerantie had. Nadat ze me geen melk meer gaf, was ik een heel ander kind. Nooit meer ziek!

Het is erg zoeken naar lactosevrije producten hoe ging jou dat op het begin af?
Dat is dus voor mij nu een enorme uitdaging om daar meer op te gaan letten. Ik ben ermee opgegroeid waardoor ik wel bewust sausjes en allerlei andere “grote” dingen met melk nooit neem. Maar ja, lactose is toegevoegd in veel meer voeding dan je eigenlijk beseft. Nu ben ik heel blij dat er steeds meer veganistische producten en restaurants komen waardoor ik ook makkelijker een andere keuze kan maken en dus ook gezonder voor mezelf. 

‘NADAT ZE ME GEEN MELK MEER GAF, WAS IK EEN HEEL ANDER KIND’.

Hoe doe je het met uiteten?
Ik heb met uit eten eigenlijk nooit last. Ik neem geen sausjes en als ik wel iets wil, is het meestal eenmalig een keer kruidenboter. In kleine hoeveelheden heb ik er geen last van.

Hoe leg je het andere mensen uit?
Ik leg vaak uit dat ik een lactose-intolerantie heb, veel mensen begrijpen dit meteen.

Eten jullie thuis allemaal lactosevrij?
Nee hoor, mijn man en kinderen drinken gewoon melk, en eten gewoon yoghurt. 

Je kunt met een intolerantie/allergie heel goed leven maar wat vind je het lastigst?
Het lastigst vind ik op dit moment om ook op alle verpakkingen te kijken die ik koop, om echt bewust te worden van alles wat ik eet waar het eigenlijk in toegevoegd is. Zo heb ik gisteren aardappelkroketjes gegeten, waar lactose in zit. Ik ben een soort van “gewend” geraakt aan de hoofdpijn, maar nu ik meer bewust in het leven wil staan, zal ik dit ook willen gaan veranderen!

Heb je nog handige tips?
De biogarde roer van de Albert Heijn is rechts gedraaid. Ik weet niet wat dit precies in houdt, maar ik, met een lactose-intolerantie, kan hier dus wel tegen. Dus als er ergens rechtsdraaiend melkzuur in zit, is het (voor mij in ieder geval) prima te verdragen!Bedankt Romana voor je openheid en fijn dat je het met ons wilde delen. Wat ben jij al lang lactose-intolerant zeg. Wat vervelend, maar wel fijn dat je er samen met je moeder er toch op jonge leeftijd achter bent
gekomen.

Helaas blijft het checken van de verpakkingen echt nodig, ik baal er soms ook zo van. Dan wil je snel even wat boodschapjes halen en dan moet je toch altijd wat producten even checken. Want tja de verpakking kan veranderen. Of je ziet een nieuw product.

Biogarde roer van de Albert Heijn? Dat zegt mij helemaal niks. Ik zou het persoonlijk ook niet durven proberen. Maar fijn dat jij het wel verdragen kan.