Rest lactose, wat houdt het nu precies in

In de supermarkt zijn veel producten te vinden die ‘lactosevrij’ zijn zoals de merken MinusL, Campina (melk), Melkan (melk) en Arla lactofree en tegenwoordig heb je ook van het huismerk van AH, Jumbo, Aldi en Lidl ‘lactosevrije’ zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kwark. Er mag lactosevrij op de verpakking worden weer gegeven volgens een speciale wetgeving omdat het een hele lage restpercentage van lactose is.

En de meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen dit verdragen, maar sommige ook niet. Dat maakt het soms best verwarrend, zelfs ik kom ook nog eens weleens producten tegen waarvan ik het even niet begrijp dat het product lactosevrij is. Maar vaak is er aan deze producten lactase aan toegevoegd. En bij twijfel stuur ik de fabrikant een mailtje met de vraag hoe het nu precies zit. Er komen binnenkort 2 van deze producten voorbij.

Lactase:
Bij de producten van Minusl is er lactase aan toegevoegd en deze producten bevatten nog 0.1 gram lactose op 100 ml. Ook bij Campina en Melkan is er lactase aan toegevoegd en deze bevat nog 0,01g/100ml.

Melksuikers worden omgezet in andere suikers:
En bij Arla lactofree worden de melksuikers (lactose) in de melk omgezet met behulp van een gepatenteerde methode in andere suikers. Zo worden de producten gemakkelijker verteerbaar. En deze producten bevatten nog 0.01 lactose op 100 gram. Dit is voor 99,3% van de mensen met een lactose intolerantie geen enkel probleem.

Lactosevrij gemaakte producten zijn niet melkvrij:
Er zijn melkproducten waar de lactose is uitgehaald. Dus dan bevat het product een minimaal aan rest lactose maar dan bevat het dus wel gewoon nog melk. En daarom zijn ‘lactosevrije’ producten niet melkvrij maar wel lactosearm om het makkelijk uit te leggen. Maar door een speciale wetgeving mogen ze dit product lactosevrij noemen.  

Op de producten staat dus nog wel aan gegeven dat het melk bevat. En dat maakt het voor veel beginnelingen heel verwarrend. Maar ‘lactosevrije’ slagroom, kwark en yoghurt blijven, ondanks ‘lactosevrij’, wel melkproducten met melkeiwitten; daarom staat er bevat melk.
Mensen die allergisch zijn voor (koe)melk blijven wel allergisch voor dit product en kunnen deze producten dus ook niet gebruiken.

Het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie is dat bij een koemelkallergie je immuunsysteem overgevoelig reageert op melkeiwitten en bij lactose-intolerantie gaat het om de melksuiker.

Opstapelen:
Let wel op want het is mogelijk dat de lactose zich op stapelt indien je te veel van deze ‘lactosevrije’ producten op 1 dag gebruikt. Bekijk dat voor jezelf, de één kan meer verdragen dan de ander. Sommige mensen kunnen ook helemaal geen sporen van lactose verdragen, waardoor de zoektocht naar lactosevrij eten nog moeilijker wordt. Ik ben zelf heel blij dat ik wel sporen kan verdragen want zo drink ik iedere dag ‘lactosevrije’ melk en ‘lactosevrije’ yoghurt.

Ik adviseer wel om deze ‘lactosevrije producten’ niet teveel in de beginfase te gebruiken om erachter te komen of je een lactose-intolerantie hebt. Want als je er teveel van gebruikt kan je misschien toch nog klachten krijgen door de opstapeling van de restlactose. En dan kom je er misschien moeilijker achter of je een lactose-intolerantie hebt omdat je toch nog vage klachten blijft houden.

Galactosemie of een lactose-intolerantie:
Deze ‘lactosevrije’ producten kunnen nog wel (rest-)sporen van Galactose bevatten. Galactosemie is een erfelijke, levenslange stofwisselingsziekte. Dit is weer wat anders dan een lactose-intolerantie. Galactose is voornamelijk afkomstig uit lactose (=melksuiker).

Galactosemiepatiënten mogen geen voedingsmiddelen gebruiken waarin melksuiker voorkomt. Patiënten moeten daarom levenslang een lactosevrij dieet volgen. Er bestaat geen medicijn of behandeling om galactosemie te genezen. Dat betekent dat galactosemie een chronische (blijvende) ziekte is.

Kan sporen van melk bevatten:
Omdat er wel een zeer kleine kans is dat er rest lactose in zit wordt dit vaak aangeduid met kan sporen bevatten van. In deze blog lees je er alles over.

Bronnen: Patisserieunique.nl, allergieplatfrom.nl.

Ik hoop dat je het weer een leuk bericht vond! En hopelijk is de term “lactosevrij” nu ook duidelijk voor jou. Want ik begrijp dat het vooral op het begin heel verwarrend kan zijn.