Ouderwets recept voor Monchoutaart lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Dit recept is voor ongeveer 10 stukken taart.

We waren bij mijn schoonzusje op visite voor mijn broertjes verjaardag, en daar zag ik me toch een lekkere monchoutaart staan. Deze had haar moeder gemaakt, en het was een ouderwets recept. Ik was erg benieuwd.

Ik kreeg het recept en ben gelijk aan de gang gegaan. Natuurlijk heb ik alles aangepast naar lactosevrij. En hij is zo ontzettend lekker. Een flinke laag met bastogne koekjes en een dun laagje monchou (roomkaas) en daar bovenop vlaai vulling met kersen.

Eerder maakte ik ook al een lactosevrije monchoutaart (zie recept hiervan onderaan), ik krijg alleen vaak te horen dat de slagroom niet goed op stijft. Zelf heb ik daar geen problemen mee, ik gebruik altijd koude MinusL slagroom met een zakje klopfix. Ik gebruik altijd wel een maatkan en 1,5 pakje slagroom. Ik merkte dat ik altijd net geen 200 ml slagroom uit 1 pakje krijg dus meet ik het altijd nog even na in de maatkan.

Maar in dit recept gebruiken ze gelatine dus dan kan het bijna niet misgaan. Hij is heel dun als je hem op de bovenkant stort maar echt waar hij stijft op in de koelkast. Ik was al bang dat hij mislukt was, maar hij is helemaal opgesteven.

*Fructosearm: Helaas is dit recept niet fructosevrij.

Voorbereidingstijd20 minutenKook tijd3 urenTotale tijd3 uren 20 minuten

 260 g bastogne koekjes
 150 g wajang/plantenmargarine AH
 100 g lactosevrije roomkaas MinusL
 250 ml lactosevrije slagroom MinusL
 2 eetl suiker
 100 g basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1,50 blaadje gelatine
 1 blik vlaaivulling kersen
 bakspray/ olie

1

Smelt de lactosevrije boter in een steelpannetje.

2

Maak de bastogne koekjes fijn met een keukenmachine.

3

Ga net zolang door totdat ze allemaal fijn gemaakt zijn.

4

Doe de kruimels bij de lactosevrije boter en roer dit goed door.

5

Bekleed een springvorm (22 cm) met bakpapier en vet de randen in met bakspray of olie. Verdeel de kruimels over de bodem en duw alles aan met de bolle kant van een lepel. En zet nu in de koelkast.

6

Week 1,5 blaadje gelatine even in een kommetje met koud water.

7

Doe de lactosevrije roomkaas, basterdsuiker en de vanillesuiker in een steelpannetje. En maak even warm en roer net zolang totdat er een glad papje ontstaat.

8

Knijp de gelatine uit en voeg aan de roomkaas toe. Zet nu je hittebron uit.

9

Klop de lactosevrije slagroom zo stijf mogelijk met de mixer en 2 eetlepels suiker.

10

Voeg het papje van de roomkaas toe aan de slagroom en klop het nog even met de mixer door.

11

Stort het mengsel nu in de springvorm op de koekbodem. Hij is nu heel dun.

12

Doe er een vershoudfolie overheen en zet hem voor minimaal 3 uur in de koelkast (langer mag altijd).

13

Zodra hij opgesteven is kun je de kersen er overheen verdelen.

14

En je kunt er ook nog een toefje kant en klare lactosevrije slagroom op spuiten. Minusl of soja slagroom van de Albert Heijn.

15


Monchoutaart lactosevrij

Ingredienten

 260 g bastogne koekjes
 150 g wajang/plantenmargarine AH
 100 g lactosevrije roomkaas MinusL
 250 ml lactosevrije slagroom MinusL
 2 eetl suiker
 100 g basterdsuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1,50 blaadje gelatine
 1 blik vlaaivulling kersen
 bakspray/ olie

Stappen

1

Smelt de lactosevrije boter in een steelpannetje.

2

Maak de bastogne koekjes fijn met een keukenmachine.

3

Ga net zolang door totdat ze allemaal fijn gemaakt zijn.

4

Doe de kruimels bij de lactosevrije boter en roer dit goed door.

5

Bekleed een springvorm (22 cm) met bakpapier en vet de randen in met bakspray of olie. Verdeel de kruimels over de bodem en duw alles aan met de bolle kant van een lepel. En zet nu in de koelkast.

6

Week 1,5 blaadje gelatine even in een kommetje met koud water.

7

Doe de lactosevrije roomkaas, basterdsuiker en de vanillesuiker in een steelpannetje. En maak even warm en roer net zolang totdat er een glad papje ontstaat.

8

Knijp de gelatine uit en voeg aan de roomkaas toe. Zet nu je hittebron uit.

9

Klop de lactosevrije slagroom zo stijf mogelijk met de mixer en 2 eetlepels suiker.

10

Voeg het papje van de roomkaas toe aan de slagroom en klop het nog even met de mixer door.

11

Stort het mengsel nu in de springvorm op de koekbodem. Hij is nu heel dun.

12

Doe er een vershoudfolie overheen en zet hem voor minimaal 3 uur in de koelkast (langer mag altijd).

13

Zodra hij opgesteven is kun je de kersen er overheen verdelen.

14

En je kunt er ook nog een toefje kant en klare lactosevrije slagroom op spuiten. Minusl of soja slagroom van de Albert Heijn.

15

Ouderwets recept voor Monchoutaart lactosevrij