Risotto met spekjes lactosevrij

DoorCorine DekkerCategorieMoeilijkheidBeginner

Je gaat het misschien niet geloven maar dit is de eerste keer dat wij risotto hebben gegeten. En dit is zeker niet de laatste keer. Wat is dit lekker zeg. En super simpel. Alleen je moet even geduld hebben totdat de risotto iedere keer de bouillon goed opgenomen heeft. Je kunt hier eindeloos mee variΓ«ren dus je gaat zeker nog wat meer lactosvrije recepten met risotto vinden hier.
*Fructosearm: Gebruik het groen van een lente-ui. Laat de knoflook weg en gebruik eventueel bieslook. Let op met de hoeveelheid van de champignons en sperziebonen. Kijk voor jezelf of je het bouillonblokje kan hebben, bij mij gaat dit goed.

Voorbereidingstijd5 minutenKook tijd25 minutenTotale tijd30 minuten

 200 g risottorijst
 600 ml water
 1 rundvlees/kip bouillonblokje Jumbomerk/Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 50 g champignons
 125 g spekblokjes
 2 steeltjes lente-ui (of gebruik een kleine ui)
 1 teen knoflook
 25 g wajang/plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 50 g Parrano geraspt, Kees kaas geraspt, plantaardige kaas of zelf geraspte harde Hollandse kaas belgen tot oud (gebruik de kaas die je verdragen kan)
 85 g sperziebonen
 snufje zout
 snufje peper
 scheutje olie

1

Zet een kookpannetje met water op en breng aan de kook. Snij eventueel de sperziebonen in kleinere stukjes. Voeg de sperziebonen toe aan het water en kook deze 5 minuten. Giet de sperziebonen af door een zeef.

2

Snij de champignons in schijfjes. Doe de olie in een hapjespan en maak warm. Voeg de champignons en de spekjes toe en bak deze gaar. Als ze klaar zijn schep je ze even op een bord.

3

Doe het klontje boter of giet de vloeibare boter in de hapjespan die je net gebruikt hebt.

4

Snij de lente-ui (of ui) fijn en pers de knoflook uit en voeg toe. Bak een paar minuten en voeg de risottorijst toe en bak deze glazig. Roer alles even goed door elkaar.

5

Verkruimel het bouillonblokje in de hapjespan. En vul een maatbeker met 600 ml water toe en giet een scheutje in de hapjespan. Roer goed door, en laat een beetje pruttelen totdat het water helemaal is opgenomen. Giet weer een scheutje in de hapjespan en roer weer goed door en laat een beetje pruttelen totdat het water weer is opgenomen en ga zo door totdat het water op is. Als goed is je risotto nu gaar, laat nog een beetje pruttelen.

6

Voeg de sperziebonen, spekjes, champignons en de Parmezaanse kaas (0.15 gram lactose op 100 gram, gebruik anders andere kaas als je deze niet hebben kan) toe samen met snufje zout en peper. En roer alles nog even goed door elkaar. Je risotto is klaar om geserveerd te worden. Eetsmakelijk!

eetdagboek

Ingredienten

 200 g risottorijst
 600 ml water
 1 rundvlees/kip bouillonblokje Jumbomerk/Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 50 g champignons
 125 g spekblokjes
 2 steeltjes lente-ui (of gebruik een kleine ui)
 1 teen knoflook
 25 g wajang/plantenmargarine AH/ plantaardige vloeibare boter
 50 g Parrano geraspt, Kees kaas geraspt, plantaardige kaas of zelf geraspte harde Hollandse kaas belgen tot oud (gebruik de kaas die je verdragen kan)
 85 g sperziebonen
 snufje zout
 snufje peper
 scheutje olie

Stappen

1

Zet een kookpannetje met water op en breng aan de kook. Snij eventueel de sperziebonen in kleinere stukjes. Voeg de sperziebonen toe aan het water en kook deze 5 minuten. Giet de sperziebonen af door een zeef.

2

Snij de champignons in schijfjes. Doe de olie in een hapjespan en maak warm. Voeg de champignons en de spekjes toe en bak deze gaar. Als ze klaar zijn schep je ze even op een bord.

3

Doe het klontje boter of giet de vloeibare boter in de hapjespan die je net gebruikt hebt.

4

Snij de lente-ui (of ui) fijn en pers de knoflook uit en voeg toe. Bak een paar minuten en voeg de risottorijst toe en bak deze glazig. Roer alles even goed door elkaar.

5

Verkruimel het bouillonblokje in de hapjespan. En vul een maatbeker met 600 ml water toe en giet een scheutje in de hapjespan. Roer goed door, en laat een beetje pruttelen totdat het water helemaal is opgenomen. Giet weer een scheutje in de hapjespan en roer weer goed door en laat een beetje pruttelen totdat het water weer is opgenomen en ga zo door totdat het water op is. Als goed is je risotto nu gaar, laat nog een beetje pruttelen.

6

Voeg de sperziebonen, spekjes, champignons en de Parmezaanse kaas (0.15 gram lactose op 100 gram, gebruik anders andere kaas als je deze niet hebben kan) toe samen met snufje zout en peper. En roer alles nog even goed door elkaar. Je risotto is klaar om geserveerd te worden. Eetsmakelijk!

eetdagboek

Risotto met spekjes lactosevrij