Oma’s tomatensoep

AuteurCorineMoeilijkheidsgraadBeginner

Dit recept is voor 4 personen.
Dit recept voor tomatensoep is al jaren oud. Op Vrijdagavond maakte ik toen ik nog thuis woonde altijd wat lekkers. Want wij aten dan 3 dagen gekookte aardappels. En dat waren mijn broertje en ik dan zo zat. Dat is er geleidelijk zo ingerold. Ik vond het geen straf, en zo aten we ook regelmatig deze tomatensoep. Omdat ik thuis werk kon ik in mijn pauzes tussendoor de tomaten koken. En dan kon ik 's avonds de soep afmaken. Maar de tomaten koken is het meeste werk. Een heerlijk gezond soepje.
*Fructosearm: Gebruik het groen van de lente-ui. Als je ook geen tarwe kan verdragen, gebruik dan speltbloem of glutenvrije bloem. Kijk voor jezelf of je het bouillonblokje en de hoeveelheid tomaten verdragen kan.

Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd45 minuten

 1250 g tomaten
 1 kleine ui of 2 steeltjes lente-ui
 1 eetl olijfolie/zonnebloemolie/kokosolie
 2 eetl bloem
 1 rundvlees bouillonblokje Jumbomerk/ Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 handje verse/gedroogde peterselie
 100 g soepballetjes (zelfgemaakt of gekocht, kijk altijd goed op verpakking)
 flink handje vermicelli

1

Was de tomaten af en snij ze in 4 stukken. Doe ze in een kookpan. Zet nu op een middelmatig vuur en wacht totdat er vocht uit de tomaten komt. Roer af en toe. Als er een bodempje vocht in de pan is gekomen, zet je je je hittebron iets hoger en breng dit aan de kook.

2

Zet nu je hittebron wat lager en laat ze 10 minuten rustig doorkoken en doe de deksel op de pan. Nu zijn je tomaten mooi zacht geworden.

3

Zet een laagje koud water in je gootsteen of in een teiltje en zet hier de pan in. Wacht even zodat het tomaten mengsel lauwwarm is.

4

Zet nu een zeef op een andere kookpan/ schaal. Doe in gedeeltes de tomaten in de zeef en wrijf die met de bolle door de zeef heen zodat je een mooie gladde sap krijgt. Onderaan de zeef blijft meestal dik sap hangen, haal dit er met de lepel af en laat in de pan vallen. Als je net niet aan 1 liter tomatensap komt kun je wat water toevoegen.

5

Snij de ui of lente-ui fijn. Was de kookpan waar de tomaten in zaten uit. Laat nu de olijfolie warm worden in de kookpan. Voeg de ui toe en fruit deze, zet je hittebron niet te hard.

6

Draai ondertussen de soepballetjes en snij de peterselie fijn.

7

Roer nu de 2 eetlepels bloem erdoor. Voeg nu het tomatensap geleidelijk toe en blijf goed roeren met een garde.

8

Breng de tomatensoep nu aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje erdoor. Zodra de tomatensoep kookt voeg je de soepballetjes en vermicelli toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Als je de soep te dik vind kun je nog wat water toevoegen. Strooi er de peterselie overheen.

eetdagboek

Soepballetjes lactosevrij

Ingrediënten

 1250 g tomaten
 1 kleine ui of 2 steeltjes lente-ui
 1 eetl olijfolie/zonnebloemolie/kokosolie
 2 eetl bloem
 1 rundvlees bouillonblokje Jumbomerk/ Maggi (kan sporen van melk bevatten)
 handje verse/gedroogde peterselie
 100 g soepballetjes (zelfgemaakt of gekocht, kijk altijd goed op verpakking)
 flink handje vermicelli

Aanwijzingen

1

Was de tomaten af en snij ze in 4 stukken. Doe ze in een kookpan. Zet nu op een middelmatig vuur en wacht totdat er vocht uit de tomaten komt. Roer af en toe. Als er een bodempje vocht in de pan is gekomen, zet je je je hittebron iets hoger en breng dit aan de kook.

2

Zet nu je hittebron wat lager en laat ze 10 minuten rustig doorkoken en doe de deksel op de pan. Nu zijn je tomaten mooi zacht geworden.

3

Zet een laagje koud water in je gootsteen of in een teiltje en zet hier de pan in. Wacht even zodat het tomaten mengsel lauwwarm is.

4

Zet nu een zeef op een andere kookpan/ schaal. Doe in gedeeltes de tomaten in de zeef en wrijf die met de bolle door de zeef heen zodat je een mooie gladde sap krijgt. Onderaan de zeef blijft meestal dik sap hangen, haal dit er met de lepel af en laat in de pan vallen. Als je net niet aan 1 liter tomatensap komt kun je wat water toevoegen.

5

Snij de ui of lente-ui fijn. Was de kookpan waar de tomaten in zaten uit. Laat nu de olijfolie warm worden in de kookpan. Voeg de ui toe en fruit deze, zet je hittebron niet te hard.

6

Draai ondertussen de soepballetjes en snij de peterselie fijn.

7

Roer nu de 2 eetlepels bloem erdoor. Voeg nu het tomatensap geleidelijk toe en blijf goed roeren met een garde.

8

Breng de tomatensoep nu aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje erdoor. Zodra de tomatensoep kookt voeg je de soepballetjes en vermicelli toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Als je de soep te dik vind kun je nog wat water toevoegen. Strooi er de peterselie overheen.

eetdagboek

Oma’s tomatensoep